Sıfır kontenjandan boş kontenjan kalmadığını, yani o sınıf veya bölüm artik öğrenci almayacaktır, o bölümün yada sınıfın/okulun kontenjanının dolduğu, ve artik öğrenci almayacağını göstermektedir.
Kontenjan kelimesi, bir okulun öğrenci alabilme sınırı olarak bilinmektedir. Yerleştirme döneminden sonra tercih yapan kişilerin okula yerleşmesin rağmen okulun öğrenci almak için belirlediği kapasiteye ulaşılmadığı durumlarda boş kontenjan oluşmaktadır.
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan yeni düzenlemeye göre, görev yeri değişikliği yapan öğretmenlerin öğrenci olan çocuklarının liselere nakil ve geçişlerinde gideceği okulda boş kontenjan kriteri aranmayacak.
Öğrenciler boş kalan yerlerden mezun olduklarında niteliklerinin gelişebileceğini, rekabet edebileceklerini ve böylece başarılı bir gelecek inşa edebileceklerini düşünmemektedir. Kontenjanları boş kalan programların sundukları beceri, kazanım ve donanımların seviyesi düşük algılanmaktadır.
Bu süreçte özel ortaöğretim kurumlarına kayıt ve nakil işlemleri de yapılabilecek. 4- İstenilen okulda boş kontenjan olmalı mı? Hayır. İstediğiniz lisede boş kontenjan olmasa dahi onu listenize yazabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
LİSE NAKİL BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? LGS yerleştirmelerine esas nakiller, iki dönemde yapılacak. Her dönemde, merkezî sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.
Evet, ilk tercihlerde bir okula yerleşen öğrenciler de nakil tercihinde tekrar tercih yapabilecekler. Öğrenci nakil tercihinde yeni bir okul kazanırsa kaydı o okula geçer, nakillerde bir okul kazanamazsa ilk yerleştirmede kazandığı okulda kaydı devam eder.
Kontenjan Sayıları
0 kontenjan okulda boş kontenjan olmadığını gösterir. 1 kontenjan okulda 1 boş kontenjan olduğunu gösterir. Dolayısıyla sayılar boş kontenjan sayısıdır.
Kontenjanı dolmayan her bölüm ek yerleştirmede tercih etmek için uygun değildir. Eğer bir bölüm ilk yerleştirmede doldu ancak kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kaldıysa ek yerleştirmede bu bölümü tercih edebilmeniz için oluşmuş en küçük puana eşit veya bu puanın üstünde puanınız olması gerekmektedir.
Ön lisans bölümlerinde devlet üniversitelerinde bin 910, vakıf üniversitelerinde 2 bin 624 ve K.K.T.C. Üniversitelerinde boş kontenjan sayısı ise 279 oldu. 2023 yılında yapılan yerleştirme işlemleri sonrasında tüm üniversitelerde kalan toplam boş kontenjan sayısı ise 26 bin.387 oldu.
LGS tercih sonuçları sonrasında herhangi bir okula yerleştirilemeyen öğrenciler için süreç devam edecek. LGS boş kontenjanlarına göre yerleşim yapabilecek olan öğrenciler, taban puanları ile boş kontenjanlarına "e-okul.meb.gov.tr" internet adresinden ulaşabilecek.
2-Kaç tercih yapılabilir? Her gruptan en fazla 3 okul. Yerel yerleştirme için en çok 3, merkezi yerleştirme için en çok 3 ve pansiyonlu okullar için en çok 3 tercih yapılabilecek.
LGS kapsamında Yerel yerleştirme listesinde ilk 3 okul kayıt alanında olmak zorundadır. Ancak 4 ve 5.tercihe komşu kayıt alanından okul yazılabilir. Aynı şekilde diğer kayıt alanından da okul yazılabilir. "Komşu Kayıt Alanında" ibaresi öğrenci için ikamet adresine göre Komşu Kayıt Alanında yer alan okulları belirtir.
Lise boş kontenjanlarına E-Okul platformu üzerinden ulaşılabiliyor. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardaki boş kontenjanları görebilmek için öğrencinin TC numarası ve okul numarası gerekiyor.
Dersin kontenjanı dolu ise Ders Planında dersi seçimli olarak alacak bölümlerin kodları Dersi Alabilen Bölümler kısmına eklenmemektedir. Kayıt sırasında sistem bana "Dönem Kısıtlaması" mesajı vermektedir.
Genelde açılır ama belirli yıllarda %20 altında kalırsa ertesi senelerde ki tercihlerde bölüm kapatılır. Öğrencilerin akıbeti okula bağlı bu arada ama o bölümü her türlü okurlar. Gerekirse sizi başka yere transfer ederler hakkınızı elinizden alamazlar.
Adayların 24 tercih hakkı var. Ancak aday tercihlerinin tümünü doldurmak zorunda değil, 24'ü geçmemek üzere istediği sayıda tercih yapabilir.
2021 yılında boş kontenjanlar 169 bin iken 2022 yılında 17 bin, 2023 yılında ise (8 bin 828'i depremzede, 34 yaş üstü kadın ve şehit-gazi yakını için ayrılan kontenjanlar olmak üzere) toplam 25 bin olarak gerçekleşti. Yani geçen sene de olduğu gibi kontenjanların bu yıl da neredeyse tamamı doldu.
8 yüzyılda literatüre giren kontenjan kelimesinin sözlük anlamı sınırlama ve sayıdır. Örneğin bir otelin, bir gün içerisinde en fazla hizmet verebileceği kişi sayısı o otelin kontenjanını belirler.
açıklamasından da anlaşılacağı üzere kontenjanlar İl Milli Eğitim Müdürlüklerince belirlenmektedir.
Yani üniversite ve liselerde kontenjan o okulun alabileceği öğrenci sayısını ifade eder. Okul kontenjanları her düzenli olarak belirlenir ve ilgili kurumlardan açıklanır. Örneğin; ÖSYM sınavlarında okullaırn kontenjanları mutlaka her yıl yayınlanır.
LGS'nin iki nakil sürecinde de hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler için il/ilçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca Yerleştirme Başvurularının Alınması 8-16 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirme süreci 18 Ağustos 2023 itibari ile tamamlanmış olacak.
Evet, ilk tercihlerde bir okula yerleşen öğrenciler de nakil tercihinde tekrar tercih yapabilecekler. Öğrenci nakil tercihinde yeni bir okul kazanırsa kaydı o okula geçer, nakillerde bir okul kazanamazsa ilk yerleştirmede kazandığı okulda kaydı devam eder.
Nakil sürecinde de yerleştirme işlemlerinde başvuranlar puan üstünlüğüne göre alınıyor. Ama burada geçerli olan artık taban puan. Yani okula nakil başvurusu yapabilmeniz için oluşan taban puana eşit ya da üzerinde olmanız gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri