Bir işletmenin, üretim yöntemleri ya da teknolojisinin, aynı dalda çalışan veya aynı işi yapmaya hazırlanan bir başka firmaya satılması veya kiralanmasıdır. Kısaca, bir üründen ya da yöntemden en verimli ve kolay biçimde yararlanabilmek için o konudaki bilgi ya da başka bir ifadeyle ticari sırların tümüdür.
Know-how beynin bir görevi yerine getirme becerisidir. Örneğin, bir bebeğe yürümeyi anlatamayız. Bebek bunu sürekli dener ve zamanla yürüyebilmeye başlar. Aynı şekilde bir müzik aletini çalmayı öğrenmek de deneyerek gerçekleşmek zorundadır, sadece teorik eğitim ile öğrenilmesi oldukça zordur.
Bir işin nasıl yapılacağının bilinmesi ve bu bilgilerin gizli tutulması tamamen meslek sırrı olarak tanımlanır. Bu meslek sırrı veya ticari sır kapsamında know how ifadesi çok sık kullanılmaktadır. Bu gizli ve sır gibi saklanan bilgiler gerekli görüldüğünde bir başka kişiye ya da firmaya verilebilmektedir.
Know How, bir kişi veya bir grubun sahip olduğu özel bilgi, deneyim, beceri ve uzmanlık anlamına gelir. Bu tür bilgi ve beceriler genellikle belirli bir alanda veya sektörde edinilir ve uygulama sürecinde önemli bir avantaj sağlar. Know How, sıklıkla yazılı olmayan ve pratik tecrübelerden elde edilen bilgileri içerir.
Hukuki olarak korunan Know How bilgilerinin korunma yöntemlerinden biri de olarak sözleşme kurulmasıdır. Kurulan Know How sözleşmeleri ile sahip olunan bilgiler korunur ve diğer kişilerle paylaşılması önlenir. Buna göre Know How sözleşmesi kurulurken ilgili konu veya bilgi kapsamlı olarak ele alınır.
İlgili 37 soru bulundu
Know-how ile ilgili anlaşılması gereken en önemli nokta ise ; know-how'ı oluşturan bilgi ve tecrübelerin, ister ticari , ister teknik alanda olsun, mutlaka sınai alana ilişkin olmasıdır.
Bir işletmenin, üretim yöntemleri ya da teknolojisinin, aynı dalda çalışan veya aynı işi yapmaya hazırlanan bir başka firmaya satılması veya kiralanmasıdır. Kısaca, bir üründen ya da yöntemden en verimli ve kolay biçimde yararlanabilmek için o konudaki bilgi ya da başka bir ifadeyle ticari sırların tümüdür.
Bir kavram olarak know-how, bir firmanın veya kişinin, bir ürün veya yöntem üzerinde sahip olduğu, gizli olarak addedilen, bir işin nasıl en iyi/kolay şekilde nasıl yapılacağını söyleyen bilgi veya ticari sırdır.
Rekabet kurulu tarafından çıkarılmış olan 2002/2 sayılı Tebliğ'in 3. maddesinde know-how tanımına “Sağlayıcının tecrübe, denemeleri sonucu elde ettiği ve patentli olmayan, uygulamaya yönelik, gizli, esaslı ve belirlenmiş bilgi paketi anlamına gelir” şeklinde yer verilmiştir.
Know-how kavramı bir mekanizma olarak ele alındığında ise bir şirketin çalışma, üretim ve dağıtım yöntemlerini aynı sektördeki başka bir firmaya açıklaması şeklinde gerçekleşir. Söz konusu bilgi alışverişi; bilginin kiralanması, satılması veya lisanslanması gibi farklı şekillerde olabilir.
İngilizcede “know” fiili; bilmek anlamında kullanılmaktadır. Know fiili; “I, you, we, they” özneleri ile de “he,she,it” özneleri ile de aynı şekilde kullanılmaktadır. Bazı cümle yapılarında ise “tanımak” anlamında kullanılabilir.
İngilizce “how” kelimesi, normalde soru cümlesine, nasıl anlamını katıyor.
Yani bir işin nasıl yapılacağı konusundaki püf noktaların, şirketlerin sözleşmeleri doğrultusunda belli bir bedel veya anlaşma karşılığında kullandırılmasıdır. “novhav” olarak söylenen Know-how, sanayi devriminden sonra ortaya çıkmış köklü bir terim olsa da bizde çok yaygın değildir.
z., i. nasıl, ne, ne suretle, ne gibi, ne kadar, ne derecede, ne halde, ne maksatla; niçin; i. yapma tarzı.
Patent veya faydalı model ise bir buluşun kullanımı için sahibine belirli bir süre ile tanınan tekel hakkı ve bu hakkı gösteren belgenin adıdır. Buluşlar Faydalı Model ya da Patent ile korunabilir. Patent ve Faydalı Modellerde sistem, fonksiyonellik, işlevsellik, teknik özellikler, usuller, formüller vb. korunmaktadır.
Know - how kavramı, bir firma ya da bir kişinin, bir ürün ya da bir yöntem ile ilgili sahip olduğu, gizli olarak beyan edilen, bir işin nasıl en iyi ya da en kolay şekilde yapılabileceğine dair bilgi ya da ticari bir sırrı ifade etmektedir.
(deyim) biliyor musun?
you know what teriminin İngilizce Türkçe sözlükte anlamı
(deyim) biliyor musun?
554 Sayılı KHK'nın 12. Maddesine göre, tescilli tasarımların koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 5 yıldır. Bu süre beşer yıllık dönemler halinde yenilenmek üzere toplam 25 yıla kadar uzatılabilme imkanına sahiptir.
Fikri mülkiyet; edebiyat, sanat, müzik, mimari vb. gibi telif eserlerini kapsar. Sınaî mülkiyet ise esas olarak sanayi ve teknolojiyi ilgilendiren alanlarda marka, buluş ve tasarımları kapsar.
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda bağlantılı olan hak sahipleri için koruma süreleri ise 70 sene olarak belirtilmiştir. Buluşlarda ise iki farklı koruma söz konusudur. patent 20 sene ve faydalı model belgesi 10 sene korunmaktadır.
about what? ne hakkında? ne konuda? I don't know what you're talking about.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri