Et sote davet ve misafir sofralarının vazgeçilmez ana yemeklerinden biridir. Et sotenin yanına en çok yakışan yemekler arasında pilav, makarna, patates püresi ve fırında sebzeler vardır. Et sotenin yanında gazlı içecekler ya da ayran oldukça yakışan içeceklerdir.
Arpa şehriye pilavı, pilavla et haşlamayı yakıştıranlar için farklı bir alternatif. En az pirinç pilavı ve bulgur pilavı kadar çok yakışacak bir lezzet. Turşuların tamamı et yemekleri ile çok yakışır. Acı biber, sarımsak ve kaya tuzu ile hazırlanan acı biber turşusu et haşlamanızın yanına güzel bir bit uyum sağlayacak.
Et sote yanında ne yenir sorusuna verilebilecek ilk cevap pilavdır. Hatta artık gelenekselleşen yemeklerimizden biri haline gelen nohutlu pilav, en çok et yemeklerinin yanına yakışır.
İlgili 29 soru bulundu
Domates, soğan, maydanoz, salatalık ve biberle yapılan çoban salata hemen hemen her yemeğin yanına yakıştığı gibi et sote ile güzel bir uyum yakalar. İnce ince küp şeklinde kıyılan salata malzemelerinin ceviz ve nar ekşisi ile tatlandırılmasıyla hazırlanan gavurdağı salatası, et yemeklerinin vazgeçilmezidir.
Et ve et ürünleri / Demir ilaçları
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu.
3. Eti marine etme
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Güvecin yanına tereyağlı sade pirinç pilavı ile cacık iyi gider. Güveçte sebze olduğunu düşündüğümden salata olmaz bence.. Pirinç ve cacık harika olur…
Güveç, killi toprakta pişirilerek şekil verilen yemek kabı olsa da, günümüzde yemek adı olarak kullanılır. Güveç kaplarında hazırlanan yemeklerden ilk akla gelen kuzu etidir. Demir ve vitamin deposu olarak bilinen kırmızı et, protein bakımından oldukça zengindir.
Etin yanına meze geleneksel Türk sofra kültürünün olmazsa olmazları arasındadır. Bu mezeler arasında acılı ezme, şakşuka, humus, piyaz en çok bilinen ve tercih edilenler arasındadır.
7. Tavada Pişirme
Yaklaşık 10 dakika tavanızı ısıttıktan sonra artık antrikotlarınızı tavaya yerleştirerek pişirebilirsiniz. İyi pişmiş bir et için her iki tarafını da yaklaşık 15 dakika süresince pişirmelisiniz. Tavada pişirme yönteminde mühürleme tekniği kullanabilirsiniz.
Bir kaba 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı soya sosu, 1 yemek kaşığı hardal, 1 adet rendelenmiş sarımsak ekleyin ve etinizin içerine alıp tüm yüzeylerini sosa bulayın ve 15 dakika bekletip, ardından pişirin. Antrikot etini marinasyon sürecini tamamladıktan sonra eti doğru yöntemle pişirmek de oldukça önemli.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
IZGARA/TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya/ızgaraya etinizi koyun. Mühürleme yöntemiyle, 1'er dk kadar her yüzünü yüksek ateşte pişirin. Pişirme süresi, dilimli kontrfilenin kalınlığına bağlı olarak değişecektir. 1,5 parmak kalınlığında Kontrfile ortalama 3 dk'da orta iyi derecesinde pişmiştir.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Etle yoğurt da yenir, ayran da içilir ve hiçbir şey de olmaz. Etle yoğurt-ayran tüketiminin etteki demir emilimini azaltacağı da bir şehir efsanesinden ibarettir.
Salata hem etteki demirin daha iyi emilmesine yardımcı oluyor hem de içerdiği yüksek lif sayesinde daha uzun süre tok kalarak kilo kontrolü sağlanabiliyor. Yemeklerin pişirme yöntemlerine de dikkat edin ve kızartmalı, kavurmalı yemekler yerine fırında veya ızgara yöntemini tercih edin.
Kırmızı et, portakal suyu gibi C vitamini yönünden zengin içecekler ile birlikte tüketildiğinde ette bulunan faydalı besin ögelerinin vücutta kullanımı artıyor. Bu nedenle uzmanlar, et tüketirken yanında bir bardak portakal suyu içilmesinin önemini vurguladı.
Etli kuru fasulye, nohut yemeği, türlü, patlıcan musakka, bezelye, tavuk sote, zeytinyağlı barbunya, kuru köfte, taze fasulye gibi yemekler pilavın yanında sıklıkla tercih edilir. Bunun yanında çeşitli mezeler, cacık, gavurdağı salata, çoban salata, turşu gibi yiyecekler de sıklıkla pilavın yanında tercih edilir.
Yöresel Yemekler
Çöp Şiş yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, yoğurtlu patates çorbası, çöp şiş, salçalı şehriye pilavı ve babagannuş son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri