Brüksel lahanası yetiştiriciliği için Karadeniz Bölgesinin sahil kesimi çok uygundur.
Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye'de de tarımı başlamış olup sebze, halk arasında yavaş yavaş tanınmaktadır.
Brüksel lahanası dona karşı dayanıksız bir bitkidir. Ülkemizde genel olarak Karadeniz bölgesinde üretimi yapılıyor. Kumlu topraklar Brüksel lahanası üretmek için en uygun topraklardır. Brüksel lahanası organik gübre seven bir bitkidir.
Brüksel lahanası serin iklim sebzesidir ve lahana, karnabahar, brokkoli, alabaş, şalgam ile aynı familyada yer alır.
Brüksel lahanası, adından da anlaşılacağı gibi Belçika coğrafyasına ait bir sebze.
İlgili 39 soru bulundu
Brüksel lahana genellikle kış mevsiminde tüketilen çok faydalı bir sebzedir. Adeta sağlık deposu olan Brüksel lahana, yemeği yapılan veya çeşitli salatalarda kullanılan besleyici bir sebzedir. Brüksel lahana Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak aylarında hasat edilir.
A ve C vitamini açısından zengin olan Brüksel lahanası, beyin gelişimi açısından da faydalı bir besindir. Zihni açan ve dinçlik sağlayan bu besin dikkat dağınıklığı olan kişilere etkili olmaktadır. Salatada ya da yemeklerde tüketildiğinde, sinir sistemini kontrol altına alarak kişilerin daha sağlıklı olmasını sağlar.
Brüksel Lahana Çorbası (7+ Ay) - Nefis Yemek Tarifleri.
Brüksel Lahanasında tohum ekimden ilk hasada kadar 80-140 günlük süre gereklidir. Brüksel lahanasının istekleri: Lahana ile benzerlik gösterir.
Adana'nın Sarıçam ilçesinde ilk kez yetiştirilen 'Çin Lahanası', Rusya'ya ihraç edilmek üzere ilk kez 160 dönüm alana ekildi. Bölgenin yeniliğe açık ve öncü çiftçilerinden Abdullah Temel, Sarıçam'a bağlı İncirlik'te 160 dönüm alana yaklaşık 1 milyon kök Çin Lahanası ekimi yaptı.
C vitamini yönünden zengin olan Brüksel Lahanası yukarı doğru büyür ve kökleri çok yer kaplamaz. Bu yüzden minik saksılarda yetiştirmek için idealdir.
Lahananın çok yetiştiği yerler; Artvin, Düzce, Trabzon ve Ordu'dur.
Brüksel lahanası ve Iceberg marul
Yaprakların arasında sizi bekleyen kir, çamur veya küçük böcekler olabilir.
Brüksellahanası Avrupa'da en çok İngiltere'de, Hollanda'da ve Belçika'da yetiştiriliyor. Dondurulmuş gıda sektörü için endüstriyel alanda yüzde 70'i Belçika'da üretiliyor.
Avrupa ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilen ve sevilerek tüketilen bir sebzedir. Karadeniz Bölgesi gibi yağışı ve rutubeti yüksek bölgelerde rahat bir şekilde yetiştirilebilir.
-Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Sonbahar. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumun çimlenme süresi 6-10 gündür.
Brüksel Lahanası Nasıl Saklanır? Brüksel lahanası pişirilmemiş, taze şekilde buzdolabında 5 gün kadar saklanabilir. Eğer uzun süreli saklamak isterseniz, Brüksel lahanalarını güzelce yıkayın.
Brüksel lahanalarını 12 aya kadar dondurucuda saklayın. Brüksel lahanası, dondurucuda 12 ay boyunca lezzetini ve dokusunu korumalıdır. Bundan sonra, dondurucu yanması gelişebilir ve artık tadı iyi olmayabilir.
Bir fincan pişmiş brüksel lahanası, günlük minimum C vitamini ihtiyacının %150'sinden fazlasını karşılıyor. Ayrıca brüksel lahanası, göz sağlığına iyi geliyor, demir emilimini destekliyor ve kolajen üretimine katkı sağlıyor. Pişmiş brüksel lahanası, günlük önerilen K vitamini ihtiyacının % 250'sinden fazlasını sunuyor.
Brüksel lahanası tohumla üretilmektedir. Kara- deniz Bölgesinde yetiştiricilik için Temmuz başı tohum ekimi için uygundur.
BRÜKSEL LAHANASINI TÜKETİRKEN DİKKAT
Kan sulandırıcı alıyorsun. Diğer bazı turpgil sebzeler gibi, Brüksel lahanası da kanınızın pıhtılaşmasına yardımcı olan K vitamini bakımından yüksektir. Kan sulandırıcı denilen bir ilaç kullanıyorsanız, çok fazla K vitamini olması gerektiği gibi çalışmasını engelleyebilir.
Brüksel lahanasını suyun altında yıkayın ve sararan yaprakları temizleyin. Su kaynamaya başladığında lahanaları içerisine alarak 10-15 dakika pişirin. Çatalı brüksel lahanasına batırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Pişen lahanaları tuz, tereyağı ve biber ile karıştırarak lezzetlendirin.
Bunların yanı sıra kalsiyum, fosfor, folik asit, beta karoten, E vitamini, B6, B1 vitamini, Manganez ve Omega3 yağ asitleri ile K vitaminini de bulundurur. Yüksek tansiyonu düşürerek tansiyonun dengede kalmasını sağlar. Kalp krizi ve kalp hastalığı riskini düşürür.
Lahananın kötü kokusunu gidermek için, haşlama suyuna elma kabukları ekleyebilirsiniz. Elma kabukları yerine 10 ml sirke eklemek de, kötü kokuyu bastırır. Lahananın kokusunu gidermek için kullanılan yöntemlerden biri de ekmek parçalarıdır.
Brüksel lahanası, turpgiller familyasından besleyici bir sebzedir. Genellikle kavurma, buharda pişirme veya kaynatma gibi yöntemlerle pişirilirken, Brüksel lahanasını çiğ olarak da yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri