Kontrol edilmiş bagaja aynı zamanda uçak altı veya kargo bagajı da denir. Bu, yolcunun uçuşunda uçağın kargo bölümünde yanlarında getirmek istediği tüm parçaları kasteder. Çoğu kişi kontrol edilmiş bagaj olarak daha büyük parçaları taşır; valizler, büyük boy parçalar, kutular, spor ekipmanları ve müzik aletleri.
Kayıtlı bagaj, belirli kurallar çerçevesinde olmak üzere uçuşa kabul (check-in) esnasında uçağın kargo bölümüne alınmak üzere teslim alınan eşyalar bütününe denir. Satın alınan uçak bileti sınıfının türüne göre ücretsiz bagaj hakkının yanı sıra yolcular ek bagaj hakkı satın alarak da bagaj haklarını genişletebilirler.
Bagaj üç ana kategoriye ayrılır: kontrol edilmiş bagaj, kabin bagajı ve kişisel eşyalar.
Herkese eşit Serbest bagaj taşıma hakkı sağlanmaktadır. Oldukça açık ve net çerçeveler içerisinde belirlenen bu haklar tamamen hava yolu şirketleri tarafından belirlenmektedir. Yurt içi uçuşlarınızda business 30 kg ve ekonomi ise 20 kg Serbest bagaj taşıma hakkına sahiptir.
Anadolu Jet'te direkt uçuşlarda ek bagaj hakkı kilogram başına 16 TL iken, aktarmalı uçuşlarda ise 24 TL. Kuzey Kıbrıs'a direkt uçuşlarda ek bagaj hakkı kilogram başına 20 TL iken, aktarmalı uçuşlarda ise 30 TL. Yurt dışı uçuşlar için ödenecek ücretler ise 3 Euro ile 11 Euro aralığında değişiklik gösteriyor.
İlgili 31 soru bulundu
Tüm uçuşlarda Business Class'ta uçuyorsanız 32 kg'a kadar ücretsiz bagaj hakkınız bulunurken ekonomide ise 23 kg bagaj taşıyabilirsiniz.Tüm uçuşlarda bebekli yolcular 115 cm'yi geçmeyen puset taşıma hakları bulunuyor.
Delici kesici aletler, makas, jilet, bıçak, silah, çekiç, matkap, saç maşası, 100 ml'yi aşan sıvılar, yanıcı herhangi bir madde, patlayıcı madde, tornavida, saç kurutma makinesi, vb. malzemeler uçuş güvenliğini tehlikeye atacağı için kesinlikle el bagajında taşınamaz.
Örneğin; jilet, tıraş bıçağı ya da tığ gibi eşyaların kabin bagajında taşınmasına izin verilmez.
Uçuşa zamanında hazır olabilmemiz için, 1 Mart'tan itibaren gerçekleştireceğiniz uçuşlarımızda, yurt içi yolculuklarınızda uçus saatinden en az 45 dakika, yurt dışı yolculuklarınızda en az 60 dakika önce havalimanındaki kontuarlarımızda check-in ve bagaj teslim işlemlerinizi tamamlamış olmanız gerekmektedir.Check-in ...
Kargo bagajı check-in sırasında uçağın lojistik bölümüne alınmak üzere teslim alınan eşyalar bütününe denir. Kargo bagajları ilgili uçuşun lojistik bölümünde hava zolu firmasının sorumluluğunda olmak üzere taşınır. IATA'nın belirlediği kurallar çerçevesinde 32 kg'yu aşan bagajlar uçuşa kabul edilmez.
Firmaya göre farklılık göstermesin dolayı yolcular bagaj hakkını aşan her kilo için ek ücret ödemek zorundadır. Bunun yanında kargo bagajlarında 1 parçanın ağırlığı 32 kilogramı geçmemesi kuralı vardır. 32 kilogramı geçen bagajların en az 2 parçaya bölünmesi gerekir.
Özellikle yasaklanmadığı süre, katı, sıvı ve yarı sıvı besinler uçakta taşınabilir. Salça, yoğurt, bal, pekmez, reçel, sos gibi ürünler yarı sıvı olarak kabul edilir. Bu yiyecekler uygun şekilde paketlenirse ve uygun boyutlarda olursa uçak bagajında taşınabilir.
İnternetten check-in işlem yaptırdığınız zaman, size özel ayrılmış kontuardan bagaj teslimi yapabilirsiniz.
Bagaj hazırlık
Uçak yolculuğunuz sırasında yanınıza iki tür bagaj alabilirsiniz. Normalde yolcu bagajı olarak adlandırılan ve genellikle 15-20 kg'ya kadar ücretsiz olarak uçak altında sizin adınıza taşınan bu bagajı, görevlilere check-in sırasında teslim ederek uçuş sonrasında alabilirsiniz.
Ayrıca 100'er ml halindeki tüm sıvı kutularının 1 litrelik kilitli bir şeffaf poşet içinde muhafaza edilmesi gerekir. Bu poşetten kabinde yalnızca bir adet taşıyabilirsiniz. Tıraş köpüğü ve diş macununuzu kabinde taşıyabilirsiniz.
Bıçak gibi kesinci aletlerin yasak olduğunu sanırım herkes biliyordur ama törpü, tırnak makası hatta birden fazla çakmağın da el bagajına alınamayacağını biliyor musunuz? Çok fazla tokadan tutun, cımbız tırnak makası hatta bazen törpüye de izin çıkmıyor. Birden fazla çakmağınız varsa direk alıp atabilirler.
Uçak içine hiçbir şekilde yanıcı, kesici, delici, ezici eşyalar ve zarar verici olarak tanımlanabilecek eşyalar sokulmaz. Matkap vb. eşyalarınızı, kayıtlı bagaj yöntemi ile taşımanız gerekmektedir. Kabin bagajında orijinal ambalajsız, reçetesiz ya da doktor raporsuz ilaçlar taşınmaz.
100 ml'den daha küçük boyutlarda olan deodorant ve parfümleri kabin bagajınızda taşıyabilirsiniz. Diğer yolcuların konforu açısından deodorant ve parfümlerinizi koku sızdırmayacak şekilde taşımanızı öneririz.
4- Şampuan ve spreyler
El bagajınızda 100 mililitreden büyük şampuan ve sprey gibi ürünler varsa, bavulunuzu en baştan uçak altı bagaja vermenizde yarar var. Aksi halde güvenlik kontrolünden geçerken bunlarla vedalaşmanız gerekebilir.
Uçağa yanınızda taşıyacağınız el bagajında/çantasında sadece 1 adet, 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz.
El bagajlarında 1 litrelik ağzı kilitli torba içinde her biri en fazla 100 ml'lik kaplarda sıvı, jel ve aerosol taşıyabilirsiniz. 100 ml'den büyük kaplardaki sıvı ve benzeri yiyecek ve içecekleri uçak altı bagaja vermelisiniz.
Uçak içerisine kesinlikle yanıcı, kesici, delici, ezici eşyalar ve herhangi bir şekilde birine zarar verebilecek ürünler alınmaz. Matkap ve benzeri eşyalarınızı kayıtlı bagaj yönetimi ile taşımanız gerekiyor. Ayrıca reçetesiz ve raporsuz ilaçlar ve sıvı yakıtlar da uçak içerisine alınamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri