Sanatçıyı diğer insanlardan ayıran, onun kişiliğidir. Onun hayal kurma gücü, duyarlığı, duygululuğu, çağrışım zenginliği, gerilim sürekliliği ve sabrı gibi özellikleridir.
Sanatçı, gerçekleri estetik öğelerle birleştirerek insanların zihnine kazıyan ve aydınlık çağların başlamasına destek olan kişidir. Bunu da bazen bir heykel bazen bir şiir bazen de bir beste ile yapar. Sanatçı olabilecek insanın, görsel ya da işitsel olarak estetik öğeler üretebilmesi gerekmektedir.
Sanatçı kime denir, kimdir sanatçı? Basit anlamda söyleyecek olursak: sanatçı, sanatı gerçek anlamda özümseyen, önemseyen; sanatı kendi kişiliğinde eriterek, güzel şeylere dönüştüren (dönüştürebilen), “insan olmak” bilincini en üst düzeyde tutan (taşıyan), kendini aşan kişidir.
Sanatçının görsel dünyayı algılaması bir biçimlendirme sürecine katılması anlamına gelir; bu özel bir çaba gerektiren yaratıcı bir eylemdir. Bu eylemle sanatçı zihinsel imgesini daha önceden var olan imgelerle çakıştırır; eğer, ortak bir duyarlılık ve bilinçte bunları birleştirebilirse sanat yapıtı oluşmaya başlar.
Bazı filozoflara göre, sanatın kaynağı eğlence ve oyundur. İnsanlar zorunlu ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra amaçsız olarak, hoşa giden bir takım oyun faaliyetlerinde bulunurlar. Bu tür, hem bedeni dinlendirir hem hoşa gider.
İlgili 36 soru bulundu
Sanatın aslî görevi öğretmek değil; hissettirmek, duyurmak, sezdirmektir.
Özetleyecek olursak sanatı iletişim kurmak, toplumlar eğitmek, bilgilendirmek, eğlendirmek, kültürel bir miras bakmak, düşündürmek veya hissettirmek için yapıyoruz.
Nasıl Sanatçı Olunur? Sanatın dallarında üretim yapan herkesin sanatçı olmadığını söyledik fakat sanatın öznel olduğunu da unutmamak gerekiyor. Sanat, kendinizi pek çok farklı şekilde ifade etmenize izin veren yaratıcı bir ortam. Dolayısıyla yapabileceklerinizin sınırı yok.
Sanat nedir sorusu, geleneksel sözlük anlamı olarak insan yaratıcılığının, becerisinin ve hayal gücünün ifadesi veya uygulaması olarak tanımlanıyor. Sanatların çoğu görsel olarak deneyimleniyor. Çoğu sanat türü ise yedi farklı sanat dalından biri olarak kategorize edilebiliyor.
Sanatı sadece bir kopya olarak gören Platon sanatın bir bilgi nesnesi olduğunu unutur. Sanatı sadece biçimsel yönü ile ele alır. Sanatın içerik yönüne pek dikkat etmez. Sanat Platon'a göre sadece kaba bir taklittir.
Sanat psikolojisi, psikoloji kuramlarından yola çıkarak sanatçıyı ya da sanat eserini açıklamaya çalışır. Sanat psikolojisinde Antik Dönem'den itibaren kullanılan mimesis ve katarsis kavramları önemlidir. Mimesis yansıtma kavramına, katarsis ise duyguların boşalımı anlayışına dayalıdır.
Platon: Platon'a göre sanat bir taklittir. Yaratılan tüm eserler, formlarının taklididir. Aynı şekilde sanat, insanları eğlendiren ve haz veren bir eylemdir. Kant: Sanatı ahlaktan ve akıldan farklı değerlendiren Kant, sanat bilgisinin kendisinde var olduğunu savunmaktadır.
Sanatsal bakış açısı etrafımızdaki nesne, durum ve olayları estetik bir hazla değerlendirme; biraz eleştirel olma, olayları, nesneleri , durumları olduğu gibi ele almayıp üzerine biraz yaratıcılık sosu , biraz kendinden eklemek , geliştirmek, olduğu noktadan başka bir yere taşımak olarak açıklanabiliriz.
Sanat, bireyin sosyal ilişkilerini ayarlamasını, işbirliği ve yardımlaşmayı, doğruyu seçme ve ifade edebilmeyi, bir işe başlayıp bitirme sevincini tatmayı, üretken olmayı sağladığı için gereklidir. Sanat eğitimi; gözlem yapma, özgün buluş ve kişisel yaklaşımları destekler, pratik düşünceyi geliştirir.
Sanatsal yetenek, kişinin yaratıcılık ve estetik duyarlılık ile donatılmış olması ve bu yeteneği kullanarak çeşitli sanat dallarında başarılı eserler ortaya çıkarabilmesini temsil eder.
Müzisyen, çalgı çalabilen veya müzikal yetenek sergileyen sanatçıdır. Müzik besteleyen, icra eden veya orkestra yöneten kişiler müzisyen olarak kabul edilir. Çalgı çalabilen müzisyenlere çalgıcı da denir.
Oyuncu (aktör veya aktris), dramatik bir yapımda rol alan ve sinema, televizyon, tiyatro veya radyoda bir karakteri canlandıran sanatçı.
Nesne ve resim bağlamında sanatta gerçeklik, sanatçının kim'liğine bakar. Ona referansta bulunur. Sanat eseri bu nedenle birey ve varlık arasında bir anlam formuna dönüşür. Sonuç olarak, Sanattaki gerçeklik; bilfiil (aktüel olarak) ortaya konan, anlam tabakalarının varlığına dayanır.
Sanat sanat içindir anlayışında sanatın hiçbir şeyden etkilenmeden yalnızca sanat için olduğunu destekler. Sanatın yalnızca sanat için olduğunu savunan sanat sanat içindir anlayışı bazı dönemlerde benimsenmiş olan bir düşüncedir.
Öznel eleştiri (yaratılıştan olan, içsel) salt; tek bir sanat yapıtında gözlemlenen ve duyusal bilgiden doğan ve anlamları oluşturan özelliklere ilişkin içsel veriler üzerinde yoğunlaşır. İkincisi bağlam içinde (dışsal) eleştiridir.
Sanat, insana estetik haz verip, insanı eğlendirerek onun oyalanmasını ve yaşam dersi vermesini sağlar. Bu anlamda sanatın, insanların ruhlarını yaşamın karanlıklarından kurtarıp, gerçek yaşamdan daha üstün olan ideal bir yaşam için hazırladığı söylenebilir.
En genel ve en yaygın sanat tanımı, sanatın maddî bir faydayı değil, insanlara haz vermeyi amaçlayan özel bir faaliyet olduğudur. Haz, insan ruhunu yüceltir ve yükseltir. Sanat, bizde en derin varlık bilinciyle en yüce duyguları ve en asil düşünceleri uyandıran, makul ve bilinçli bir yaşamın ifade edilmesidir.
“Sanat eğitimi, bireyin yaratıcı güç ve potansiyellerini eğitmek, estetik düşünce ve bilinci örgütlemek için gereklidir. Sanat, bireyin sosyal ilişkilerini ayarlamasını, işbirliği ve yardımlaşmayı, doğruyu seçme ve ifade edebilmeyi, bir işe başlayıp bitirme sevinci tatmayı, üretken olmayı sağladığı için gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri