Söylemek tek bir bireyin yaptığı bir eylemken, konuşmak işdeş bir fiil olarak birlikte yapılan bir eylemdir.
Ahmet konuştu. Buradaki konuşmak eylemi ise İşteş Fiil değildir. Çünkü bir insan (özne) başkasına ihtiyaç duymadan da konuşabilir.
Cümle içerisindeki eylemin birçok kişi tarafından birlikte ya da karşılıklı olarak yapıldığını bildiren fiillere, işteş fiil denir. Bu fiiller -ş, -ış, -iş, -aş, -uş eklerinden birini alır. Bazı fiillerin kökünde ''ş'', ''aş'' ve ''ış'' harfleri yer alır.
Ömer Demircan, işteşliği “Bir eyleme katılan (en az) iki kişiden her ikisi de o eylemi karşılıklı olarak ya da birlikte yapan ve aynı zamanda o eylem den karşılıklı olarak ya da birlikte etkilenen işlevli ise, o eylemin anlattığı yüklem işteş olur. ” diye tanımlamaktadır (Demircan, 2003, s. 120).
Özne - yüklem etkileşimine göre fiiller dört ana başlıkta toplanır. 1- Etken fiiller (yapmak, etmek, bulmak) 2- Edilgen Filler (Yapılmak, katılmak, sunulmak) 3- Dönüşlü fiiller (gücenmek, darılmak, kırılmak 4- İşteş Fiiller (Çatışmak, Kavuşmak, Buluşmak).
İlgili 17 soru bulundu
İş Fiilleri
İş fiilerine ne, neyi, kimi soruları sorulur eğer bu sorulara cevap verirse kılış fiilidir ama cevap vermezse ya durum ya da oluş fiilidir. Bu fiillerin gerçekleşebilmesi için bir nesneye ihtiyaç vardır. Yani bir nesneye bağlı olarak yapılan hareketleri anlatan fiiller iş fiilleridir.
Ancak “yapışmak” eylemi kelimenin “örtmek” anlamından türemiş işteş bir fiildir ve “iki şeyin birbiri üstüne örtülmesi” anlamını taşır.
Cümle içinde bir işi yapan kişi çok sayıda kişi ise o cümle işteş fiil olarak öne çıkar. Diğer bir anlatım şekli ile, yüklemde gösterilen işin çok sayıda kişiye yapılması şeklinde ifade edilir. Yüklem üzerinden gelen bazı ekler cümle içinde işteş fiil olup olmadığı noktasında anlaşılmasına yardımcı olur.
ne zaman işteşiz: bakışırken, konuşurken, öpüşürken, sevişirken, ağlaşırken... bunlar hep türe özgü fiiller, insanı insan yapan fiiller.
Buluşmak fiili en az iki kişi tarafından gerçekleştirildiği için, bu kelime işteş fiiller arasında yer alır.
Karşılaşma sandım karşılama imiş. Tek yönlü olduğu için işteş olmaz.
Daha önceki örneklerimizde olduğu gibi burada da gülüşmek, bölüşmek ve uçuşmak eylemleri tek bir özne tarafından yapılamayacağı için bu fiiller işteş çatılı fiillerdir.
(birlikte) 3. "savaş, barış, konuş, değiş, tartış" fiilleri ise işteş kökenli fiillerdir.
Bazı kaynaklarda böyle fiillere "nitelikçe işteş" fiiller denir. Bakım yapılan parklar güzelleşti. cümlesinde "güzelleşmek" eylemi birlikte ya da karşılıklı yapılmayı değil, bir değişimi bildirir. Bu nedenle bu eylem işteş değildir.
Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır: yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili) büyümek, eskimek (oluş fiili)
Kılış ve kılınış fiilleri cümlede yüklemin gösterdiği işin yapma niteliği taşıdığı, yapanın dışında bir nesneye yöneldiği, yani nesne gerektiren ve dolayısıyla da geçişli olduğu fiillerdir. Durum ve tasvir fiilleri ise herhangi bir oluş ve kılışı değil, sadece içinde bulunulan bir tavrı gösteren fiillerdir.
İş (Kılış) Fiilleri: Öznenin iradesiyle, bir nesne üzerinde gerçekleşen, öznenin nesneyi etkilediğini ve o nesnenin de etkilendiğini gösteren fiillerdir. İş fiilleri “kimi” ve “neyi” sorularına cevap verir. İş bildiren kelimelerin önüne “ONU” kelimesini koyarak da bulabiliriz.
Türkçe'deki etken çatı, işi gerçekleştiren özneyi net bir şekilde belirtir. Özne, işi yapan kişiyi veya nesneyi açıkça ifade eder. Etken çatılı fiiller genellikle kök biçimindedir ve öznenin rolü cümlenin anlamını netleştirir. Diğer yandan, Türkçe edilgen çatıda işi yapan özne belirsizdir, ve gerçek özne yoktur.
Bir cümle içerisinde herhangi bir işi birden fazla kişi yapıyorsa o cümle işteş fiil olarak ön plana çıkar. Diğer bir ifadeyle yüklemde gösterilen işin birden fazla kişiyle yapılması eşleşme şeklinde ifade edilmektedir.
İşteş fiilerde eylem birden fazla özne tarafından birlikte ya da karşılıklı yapılır. Fiili işteş yapabilmek için Türkçede -ış-, -iş-, -ş-, -uş- veya -üş- eki kullanılır.
Geçişsiz Fiil Nasıl Bulunur? Herhangi bir cümle içerisindeki öğeleri anlayabilmek adına belli başlı bazı sorular sorulur. Cümle içerisindeki nesneyi anlayabilmek için ise, 'Ne ile Neyi' soruları kullanılır. Ancak bir cümlede bu sorular üzerinden eğer cevap alınamıyor ise, o vakit geçişsiz fiil olduğu öne çıkar.
İletmek anlamından türediğini kabul edersek iletişimin temelinden bir şeyleri bir yerden bir yere aktarmak, bir şeyi iletmek merkezinde bir anlama oturur. İlet- fiili -iş- ekiyle işteş çatılı bir fiil olmuş olabilir. Eğer işteş çatılı iletiş- fiiline dönüştüyse karşılıklı iletme işine denir.
Nesnesi olan fiillere geçişli fiil denir. Örneğin: ''Masayı taşıyalım.'' Bu cümlede ''taşımak'' eylemi geçişlidir çünkü ''neyi'' sorusuna cevap verir. Geçişsiz fiiller ise nesne almaz. Örnekler: Ağlamak, uyumak, gülmek, yorumlamak, bakmak.
Bu bağlamda özellikle cümleyi daha iyi şekilde tanımlayabilmek için geçişli fiil önemli yer taşımaktadır. Aynı şekilde bunun tersi olarak eğer fiil üzerinde herhangi bir nesne yok ise, o vakit bu durum geçişsiz fiil olarak ifade edilir.
Etme, yapma bildiren eylemler geçişli fiildir. Belirtili nesne veya belirtisiz nesne alabilirler. Ne, kimi, neyi, ne sorularına yanıt verirler. Postalamak, elemek, sağmak, bölmek, bağlamak gibi örnekler üzerinden anlatmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri