Konuşmayı ayırt etme skoru kelimelerin hesaplanan sonuçları ile değerlendirilerek elde edilmektedir. Normal işiten bireylerin skorları %65-97, Sınırda olan bireylerin %65-96, Hafif seviyede ki bireylerin %65-88, orta seviyede ki bireylerin %65-66, Şiddetli seviyedeki bireylerin %65-26 düzeylerinde olması gerekir.
Konuşma odyometrisi testine göre herhangi işitme problemi olmayan kişilerde SRT değeri 20dB, MCL değeri 40-60 dB, SDS değeri %90-100, UCL değeri 100-120 dB'e eşit olmalıdır.
Konuşmayı ayırt etme skoru ya da konuşma odyometrisi, işitme testi uygulamalarından biridir. Kişinin uzmanlarca belirlenen kelimeleri ne kadar algıladığını ve ne kadar iyi duyabildiğini ayırt etmek için uygulanır. Kişisel bir testtir. Konuşmayı ayırt etme skorunda konuşma tanıma ve eşlik etme gibi etkilerde hesaplanır.
Konuşmayı Ayırt Etme (Speech Discrimination) Testi
Konuşmayı ayırt etme testi, rahatça duyabildiğiniz bir konuşmayı ne kadar iyi anladığınızı (ayırt edebildiğinizi) ölçen bir testtir. Odyologlar, konuşma ayırt etme oranını yüzde olarak ölçer. Ayırt etme puanlarınız % 100 ise, duyduğunuz her şeyi anlıyorsunuz demektir.
Sesin en rahat olarak algılandığı şiddet seviyesidir. En rahat ses seviyesi 40 – 60 dB dir.
İlgili 41 soru bulundu
Konuşmayı Alma Eşiği (SRT)
Bireylere 10-15 dB üzerinde oluşan odyometris tarafından 3 heceli kelimeler verilir. Doğru bilinmesi üzerine şiddet azaltılarak bu işlemler tekrarlanır. Bireyler kelimelerin yarısından fazlasını yanlış bildiyse bir önceki test sonucu SRT skorunu verir.
Çalar saat 70, normal bir konuşma 60 dB'e eşittir. Genelde kulak: •0-140 dB'i algılar, •120 dB'de rahatsız olur, •125-130 dB'de ağrı duyar, •140 dB'ağrı ve kulak zarı yırtılması meydana gelir. •170 dB ve üstüne insan dayanamaz. Normalde, çevremizde işittiğimiz ses 30-60 dB'den çok olmamalıdır.
40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı. Düşük şiddetteki sesler duyulamaz, özellikle gürültülü ortamlarda konuşulanların anlaşılmasında zorluk yaşanır. Mutlaka işitme cihazı kullanmaya başlanmalıdır.
Konuşmayı Ayırt Etme Oranı ( Speech Discrimination Score- SDS): Hastanın duyduğu sesleri anlayabilme oranını belirler. Hastanın konuşmayı alma eşiğinin 25-40 dB üzerinde okunan 25 kelimeden bildiği kadarı 4 ile çarpılarak yüzde skoru belirlenir.
Odyometri Testi Sonuçları
Yapılan test sonucunda kişinin 500-1000-2000-4000 Hz ortalamaları alınarak saf ses işitme eşiği ortalaması belirtilir. 25 dB'ye kadar olan değerler normal kabul edilirken 25 dB'den yüksek değerler işitme kaybının belirtisidir. Çok ileri derece kayıplar 91 dB'den yukarı olan işitme kayıplardır.
Timpanometri testi sonuçları, kişinin kulak içi basıncını, kulak zarının hareketini ve işitme fonksiyonunu gösterir. Test sonuçları, normal, anormal veya sınırda olabilir. Normal sonuçlar, kişinin işitme fonksiyonunun normal olduğunu gösterir. Anormal sonuçlar ise işitme fonksiyonunda bir problem olduğunu gösterir.
Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir.
0 dB bu yüzden ses yok anlamına gelmemektedir. Normal bir kişide hem kemik yolu hem de hava yolu çizgilerinin 20 dB seviyesinin üzerinde olması beklenir (Resim 188).
0-20 dB arasındaki işitme seviyeleri normal olarak değerlendirilmektedir. Desibel cinsinden işitme kaybının yüzdesel olarak ifadesi yaklaşık su şekildedir. İşitmeyi ayırt etme skoru, tek heceli kelimeleri doğru anlama oranını verir. Normal değeri ideal şartlarda %96-%100 olmalıdır.
- Ses perdesi ya da frekansı, hertz (Hz) cinsinden ölçülür ve soldan sağa işaretlenir. Her bir dikey çizgi farklı bir ses frekansını ifade eder. Ne kadar sağa gidilirse, ses perdesi o kadar yüksek olur, örneğin: kuş cıvıltısı. - Kırmızı ve mavi çizgiler ve harfler test sonuçlarını ifade eder.
Standart odyometrik testler, sağ kulak sonuçlarını belirtmek için kırmızı daireler ( O )ve sol kulak sonuçlarınızı işaretlemek için mavi çarpılar ( X ) kullanır. Her daire veya çarpı, hem test edilen frekans seviyesini hem de o frekansı duyabildiğiniz ses seviyesini gösterir.
Odyogram yorumlama yapılırken saf ses ortalaması alınarak belirli aralıklarda işitme derecesi oluşmaktadır. Saf ses ortalaması; 500 hz, 1000 hz, 2000 hz, 4000 hz hava ve kemik yolları işitme eşikleri ayrı ayrı toplanılır ve 4'e bölünür kalan sayı belirli aralıklara göre işitme kaybı derecesi oluşur.
Konuşmayı Ayırt Etme (SDS)
Bu test için kişinin SRT eşiğinin üzerine 25dB - 40dB eklenerek, 25 tane tek heceli kelime okunur. Her doğru ve yanlış cevapladığı kelime sayılır ve doğru cevaplar %4 ile çarpılır ve SDS değeri belirlenir. SDS değeri belirlendikten sonra kayıt edilir.
Progresif (Aşamalı) ve Ani İşitme Kaybı: Aşamalı, işitme kaybının zamanla kötüleştiği anlamına gelir. Ani işitme kaybı, aniden olan işitme kaybına denir. Eğer ani bir işitme kaybınız varsa, hemen hastaneye gitmelisiniz.
İşitilebilen seslerin basınç düzeyleri; 0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
0 - 15 dB arası duyan çocuklarda herhangi bir duyma sorunu yoktur. 16 - 25 dB arası kayıplara minimal işitme kaybı diyoruz. Minimal işitme kayıplarında, çocuklar kulaklarını hafif tıkalı hisseder. Uzaktaki konuşmaları duymakta zorluk çekebilirler.
İnsan kulağı 20-20.000 Hz arasındaki sesleri duyar. Bu sınırın altındaki seslere infrasonik, üstündeki seslere de ultrasonik sesler denir. Konuşma sesi aralığı da 500-2000 hz arasında değişir. Uluslararası standartlara göre, işitme sistemine zarar veren gürültü düzeyi 100-10.000 Mhz ve 85 dB düzeyidir.
Sesin şiddeti arttıkça direnebileceği süre artar. Yani ses daha uzağa yayılabilir. Ses şiddetinin birimine "Desibel (dB)" denir ve " Desibelmetre" ile ölçülür. İnsan kulağı, 0-140 dB arası sesleri sorunsuz duyar. 140 dB'den şiddetli sesler kulağımıza zarar verir.
30 dB A Sessiz Konferans Salonu Ses Aralığı 40 dB A Orta Seviye Konuşma, 50 dB A Gürültülü Ev.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri