Endüstriyel mutfak ürünleri arasında yer alan ve işletmeler için oldukça önemli olan ürünlerden birisi de konveksiyonel fırınlardır. Bu fırınlar, fırının içerisinde ayrı bir bölümde üretilen ısıyı fan aracılığı ile pişirme kısmına hava ile transfer ederek pişirme işlemini gerçekleştiren fırınlardır.
Fırın sıcaklığı türbin veya pervane vasıtasıyla hareket ettirilerek veya döndürülerek ısının daha etken hale getirilmesi sağlanıyor. Bu yöntemde, dışarıdan, sadece, gerekli hava çekiliyor.
Konveksiyonel fırınlar, bütün mayalı hamur ve börek işlerinin yapılması için kullanıma uygundur. Aynı zamanda, kuru pasta ve ekmek çeşitlerinin de pişirilmesi adına bu fırın modelleri tercih edilir.
Konveksiyonel fırın; cafe, otel, pastane, bar, catering şirketleri gibi profesyonel olarak nitelendirilen mutfaklarında kullanılan ve sıklıkla denk geldiğimiz fırın çeşididir.
Konveksiyonel (Convection) Fırınlar
Bu tür fırınlar, içerideki havayı gaz veya elektrikle ısıtıp bir fan yardımıyla ısınan havayı dağıtarak yiyeceklerin her tarafının eşit bir şekilde pişmesini sağlar.
İlgili 43 soru bulundu
Bir maddenin kütlesel hareketleriyle sağlanan ısı aktarımı. Convection.
Turbo fırınlar, fırının içinde bulunan fan ve arka ısıtıcı yardımıyla leziz fırın yemekleri pişirmenizi sağlar. Fırının içine yerleştirilen fan, ısının eşit dağılmasına ve statik fırınların aksine birden çok yemeğin aynı anda ve oranda pişirmenize yardımcı olur.
Biri daha nemli pişiriyor: Pişirme farkları
Diğer yandan elektrikli fırınlar, ısıyı gazlı fırınlara göre uzun süre tutuyor ve yemeklerinizin kızarmış, hamurişlerinizin de tam kıvamında olmasını sağlayarak durumu eşitliyor. Zira gazlı fırınlar daha nemli bir biçimde yemeklerinizi pişirmeyi sağlıyor.
Fırın soğuduktan sonra fişini çekerek fırının içini fırın süpürgesi ile temizledikten sonra nemli bir bez ile siliniz. Cihazı temizlemek için klor içeren ve aşındırıcı maddeler kesinlikle kullanmayınız. Cihazın temizlenmesi ve bakım yapılması sırasında fişini prizden çekiniz.
Patisserie fırınlar pastane mutfaklarında kullanılan temel pişirme elamanıdır. Pasta, börek ve diğer hamur ürünlerini aynı anda pişirebilme gibi özelliği vardır. Elektrikli veya gazlı olabilmektedir. Farklı tepsi kapasitelerine sahip modelleri mevcuttur.
Homojen Pişirme özeliği sayesinde tepsinin yeri farketmeksizin tam kıvamında pişen lezziz yemekler yapabilirsiniz. Üst ızgarada yer alan Quartz ısıtıcı ve ısıyı eşit dağıtan fan sayesinde tepsi yerini değiştirmeye gerek kalmadan %95'e kadar homojen pişirme sağlayabilirsiniz.
Fırının en üst rafı yüksek ısıda hızlı bir şekilde pişirilmesi gereken yemekler için uygundur. Orta seviye daha ılımlı ısı ile pişirilmesi gereken yemekler için idealdir. Eğer yemeğin, etin veya hamur işinin her tarafının eşit olarak pişmesini istiyorsanız tepsiyi orta seviyeye yerleştirmelisiniz.
Kombi fırınlar endüstriyel mutfaklarda kullanılan, buhar ve kuru ısıyla pişirme yapabilen profesyonel pişirme ekipmanıdır. Bu fırınlarda et,balık, tavuk ve sebze yemekleri istenilen şekillerde pişirilebilmektedir.
Piroliz fırın ile enjeksiyon memeleri, filtreler, kovanlar, burgu elemanları, roketler gibi sürekli plastik malzemeler ile temasta olan makinenizin metal aksamlarını plastik artıklardan arındırmak için tasarlanmıştır.
Rasyonel fırınlar hızlıdır, kullanımı oldukça basittir ve istediğiniz yemek kalitesini en iyi şekilde size sunar. Bu fırınları gözetmeniz ya da kontrol etmeniz gerekmemektedir çünkü sıcaklığı, nemi ve pişirme zamanını kendisi ayarlar ve yönetir.
Fırına konulan hamur, ilk aşamada hacminin yaklaşık 1/3'ü kadar ani bir kabarma gösterir. Buna "fırın sıçraması" denilir. Fırına konulan hamur içindeki su buharı ve diğer gazların hacmindeki ani artış, fırın sıçramasına neden olur.
Kendi kendini temizleyen fırın
Temizleme işlemiyle fırın 480°C'ye kadar ısınır ve yanmış yağ ve yiyecek kalıntılarını yakar. Sadece küçük bir kül kalır, bu da bir mendil ile temizlenebilir. Kirlenme derecesine bağlı olarak, üç farklı temizleme programı arasından seçim yapabilirsiniz.
Fırınlarımız genel olarak 1200°C derece ve 1300°C derece olarak ikiye ayrılmaktadır. Yapacağınız ürüne göre ihtiyacınız olan fırın derecesi değişebilir. Örneğin sadece çini ve seramik ürünler ile çalışacaksanız 1200°C dereceye kadar olan fırınlarımızdan almanız yeterli olacaktır.
Elektrikli ankastre bir fırın bir saat boyunca çalıştığında ortalama olarak 2500 Watt enerji harcar. Haftada 3 kez fırın kullandığınızı varsayarsak tüketiminiz aylık yaklaşık olarak 12 TL'ye denk geliyor.
Evlerde Kullanılan Doğalgazlı Fırın Modelleri
Pek çok marka, üretimlerinde doğalgazla uyumlu fırınlara yer vermektedir. Ev mutfaklarında tercih edilen doğalgazlı fırınlar farklı tasarımlarla karşınıza çıkacaktır. Doğalgazlı fırın ankastre set içerisinde alınabileceği gibi tek olarak da tercih edilebilir.
Mikrodalga fırınlar, elektrikli fırınlara göre daha az enerji harcayan cihazlardır.
Fırın fanı, temelde fırının içindeki sıcak havayı dağıtmak ve fırının içinde dolaştırmak için kullanılıyor. Fırında bir şeyler pişirirken fanını da çalıştırdığınızda sıcak hava yemeğin tüm yüzeylerine daha iyi ulaşıyor. Bu sayede yemeğin daha hızlı ve homojen bir şekilde pişmesini sağlıyor.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Mini fırınlar; 12 litre, 15 litre, 30 litre, 32 litre ve 42 litre gibi farklı hacim özelliğinde modellere sahiptir. Diğer yandan midi fırınlar da 34 litre, 42 litre, 45 litre ve 70 litreye kadar hacme sahiptir. Dolayısıyla farklı hacme sahip modeller sayesinde ihtiyacınıza uygun fırını kolaylıkla seçebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri