Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına verin ve sadece üst kısmını açın. Bu yüksek ısıda ve önceden ısıtılmış bir fırında sütlaçlarınızın üst kısmı hafif hafif kızarmaya başlayacaktır. Su sayesinde fırının nemi korunacak ve sütlacınız çok sert bir kıvamda olmayacak, eşit bir şekilde kızaracaktır.
Fırında sütlacın üstü kaç dakikada kızarır? Çok eskiden hazırladığım fırın sütlaçların kızarmasını hızlandırmak için 1 adet yumurta eklerdim ama sonra fark ettim ki aslında buna hiç gerek yok. Fırınınızın ızgarası iyi çalışıyorsa 4-5 dakika içinde sütlacın üstü fotoğraftaki gibi harika bir kabuk bağlıyor.
Pirinçlerin diri kalmadan iyice yumuşaması için kısık ateşte pişirilmesi gerekir. Bu tarifte güveç veya porsiyonluk fırın kapları kullanabilirsiniz. Kapların yarısına gelecek kadar su doldurduğunuz tepsiyi fırına verebilirsiniz. Fırının sadece üst kısmını çalıştırarak sütlaçları 5-10 dakika içinde kızartabilirsiniz.
Sütlaçların üzeri nasıl buruşuk oluyor diye soranlar oluyor. Kaselere koyup soğuduktan sonra üzerine streç film geçirin. Buzdolabına o şekilde kaldırın. Ertesi gün sütlaçların üzeri buruş buruş olacaktır.
Süt ve şeker eklenip kaynatılır. Sütten biraz alıp ayrı kapta un ve nişasta eritilir. En son vanilya eklenir. Biraz bekletildikten sonra üzerine yumurta sarısı sürülür ve fırına verilir.
İlgili 24 soru bulundu
Pirinçlerin suyunu çekmesini beklemelisiniz. Sonrasında, sütü pirinçlere karıştırarak dökerseniz sütünüz kesilmemiş olur. Süt daha iyi kıvam alsın ve kesilmesin diyorsanız çok sıcak olmayan sütü pirince yavaş yavaş eklemelisiniz. Sütlaç yapımında, sütü ekledikten sonra şekerin katılması önemlidir.
Sütün içerisine 1 su bardağından 1-2 parmak eksik şekilde toz şeker ekliyoruz. Süt fokurdamaya başladığı zaman hemen içerisine 1 çay kaşığı hamur kabartma tozu ekliyoruz.
Süt kaynamaya başladığında ocağın altını kısın ve 20 dakika boyunca kısık ateşte pişirin.
2-3 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenmenin ardından kepçeyle pirinçleri fazla ezmeden karıştırarak kaselere eşit miktarda paylaştırıyoruz. Ilıdıktan sonra dolaba kaldırıp bir gece dinlendirirsek daha lezzetli olacaktır.
Karıştırın ve süt kaynayana kadar ara ara karıştırmaya devam edin. Kaynadıktan sonra altını kısın, 8-10 dakika daha bu şekilde karıştırarak kısık ateşte pişirin. Ardından şekeri ekleyin, karıştırın. Tekrar kaynamasını bekleyin ve 4-5 dakika daha da kısık ateşte bu şekilde kaynatın.
Pirinç pişinceye kadar sütle pişirilir. İçine sütle karıştırılmış nişasta, vanilya ve şeker eklenir. 5-6 dakika kaynatılır ve kaselere dökülür. Servis yapılmadan üzerine tarçın eklenir.
Kaynadıktan sonra şeker ve vanilyamızı ekleyerek bir iki taşım kaynatıyoruz. Daha sonra 2 kaşık nişastamızı ayırmış olduğumuz süt ve yumurta sarısını karıştırarak homojen hale getirip sütümüzün üstüne ekliyoruz ve 5 dk daha kaynatıyoruz.
Kıvamı tam tutan bu sütlacın bir farklılığı var bu kez. Üzerinden tarçını çıkarıyor, limon kabuğu rendesi koyuyoruz. İçine vanilya ve limon kabuğu rendesi ekleyerek ferahlığını ve lezzetini ön plana çıkarıyoruz.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına verin ve sadece üst kısmını açın. Bu yüksek ısıda ve önceden ısıtılmış bir fırında sütlaçlarınızın üst kısmı hafif hafif kızarmaya başlayacaktır. Su sayesinde fırının nemi korunacak ve sütlacınız çok sert bir kıvamda olmayacak, eşit bir şekilde kızaracaktır.
1 litre sütten yarım su bardağı bir kenara ayırıp geri kalan tüm sütü haşladığınız pirinçlerin üstüne ekleyip kaynatın. Kenara ayırdığınız sütün içinde 2 yemek kaşığı nişastayı ekleyip pütür kalmayacak şekilde karıştırın ve kaynatın.
Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır. Suyu tencereye koydunuz, su güzelce kaynadı. Pirinçleri ilave edin ve güzelce yumuşayana kadar pişirin.
Pirinçler haşlandıktan sonra içerisine sütü ilave ediyoruz. Daha sonra şekerini ekleyip iyice karıştırıyoruz. 2 yemek kaşığı unu ayrı bir kapta içerisine su ekleyip topaklanmayacak biçimde güzelce çırpıyoruz ve karışımımızın içine ilave ediyoruz.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
* Sütü daha yağlı kıvamda göstermek için un ve nişasta katılıyor. * Bakteriyel faaliyeti önlemek için formaldehit, borik asit, hidrojen peroksit gibi bakteri öldürücü özellikte maddeler katılıyor. Bu maddeler zararlı bakterileri yok ederken yararlı olanları da yok ediyor.
Bu madde halk arasında kabartma tozu olarak bilinir. Genelde süte soda katmak olarak ifade edilmektedir. Sodyum karbonatlar, soğuk suda çabuk çözündüğü için, aynı zamanda ucuz olduğu için çok yaygın şekilde kullanılmaktadır. Süte ilave edilen sodyum karbonat, sütün asitliğini düşürmektedir.
Sütlaç yapımında en çok dikkat edilecek konu kaynarken mutlaka ara ara karıştırmaktır. Zira sütlü bir tatlı olduğundan çok kolay dibi tutar ve tadı bozulur. Sütlaç yapımında püf noktalardan biri de pirincin piştikten sonra yıkanma işlemidir.
İlk önce pirincimizi bir defa yıkayıp tenceremize alalım. Çok yıkanırsa nişastası gider. Üzerine sıcak suyumuzu koyup kaynayınca altını kısıp pişmeye bırakalım. Pirincimiz suyunu çekince sütün bir bardağını ayırıp ilave edelim.
Sütlaca tuz, sütlacın tadını dengelemek için (eser miktarda) atılır. Nişasta kullanımadan yapılan sütlaca tuz ilave edilmezse, sütlacın tadı dengesiz olur. Çoğu damak bu tat dengesizliğini fark eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri