Açıklamada, 2015 yılında toplam 753 bin 788 dekar alanda 5 milyon 217 bin 392 ton şeker pancarı üretilen Konya'nın bu üretimle, Türkiye'nin toplam şeker pancarı üretiminin üçte birini karşılayarak, ilk sırada yer aldığı belirtildi.
Konya, Türkiye'de; buğday, şekerpancarı, kuru fasulye, havuç, tavuk yumurtası üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Ayrıca arpa, nohut, patates, ayçiçeği ve mantar üretiminin yanı sıra et ve süt, süt ürünleri üretiminde de ilk sıralarda yer almaktadır. Dolayısı ile de bu alanlarda önde gelen bir üretim merkezidir.
Konya da Armut, ayva, erik, şeftali, badem, dut ve Antepfıstığı üretimi de yapılıyor.
Konya ilinin ekonomisi tarıma ve özellikle buğday tarımına dayanır. Türkiye'nin buğday ambarı sayılır. Faal nüfûsun % 75'i tarım, hayvancılık, balıkçılık, avcılık ve ormancılıkla uğraşır. Yıllık safi gelirinin % 40'ı tarımdan elde edilir.
Konya, 2.6 milyon hektarlık tarım alanı ile ülkenin toplam tarım alanının %11.2'si gibi çok önemli bir oranını oluşturmaktadır. İlin toplam yüz ölçümünün 2.659.890 hektar alanı tarıma elverişli durumdadır. Türkiye'de en fazla un fabrikası Konya'da bulunmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Konya ili sebze ve meyve üretiminde de ülke üretiminde önemli yere sahiptir. Havuç üretiminin % 66.20'si, vişne üretiminin % 15.51'i, kiraz üretiminin % 6.59'u, elma üretiminin % 2.58'i, çilek üretiminin ise 3.65'i Konya ilimizde gerçekleşmektedir.
Şu anda 2, 3, 4 ve 5. kısım genişleme alanlarımızda sanayi üretiminin yapıldığı bölgemizde 613 fabrika faaliyet gösteriyor. Fabrikalarımız 42 bine yakın insanımıza doğrudan istihdam sağlıyor.
Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.
Çin sınırından Bizans topraklarına kadar uzanan Selçuklu Devleti'nin Anadolu'daki başkenti ve İpek Yolu üzerinde önemli bir konaklama ve ticaret merkezi olan Konya, aynı zamanda İslâm Medeniyeti'ne dair yüzlerce eserin yer aldığı, birçok İslâm ilim adamının ve mutasavvıfın yetiştiği ve yerleştiği önemli bir merkezdir.
Beyaz kiraz Ereğli ile özdeşleşmiş ve Ereğli beyaz kirazın başkenti olarak tanınmaktadır. Anahtar Kelimeler: Konya, Ereğli, meyvecilik, beyaz kiraz, elma.
Konya yüzölçümü bakımından da Türkiye'nin en büyük şehirleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda büyükşehir statüsünde yer alan Konya, Türkiye'nin ekonomik açısından en gelişmiş şehirleri arasında yer almaktadır.
Konya ise en ucuz Büyükşehirler arasında yer alıyor 2017 yılında Türkiye ortalaması baz alınarak hazırlanan rapora göre, İstanbul en pahalı şehir olurken, bu oranın yüzde 14,75 olduğu anlaşıldı.
Konya, ülkemizde metal işleme makineleri sektöründe, araç üstü ekipman sektöründe, tarım makineleri ve ekipmanları sektöründe, av tüfekleri imalatında Türkiye pazarının lider üreticisi konumundadır. Tarım makineleri ve ekipmanların ülkemizin ihracatında 1. sıradadır. Savunma sanayi ihracatında ise 4. sıradadır.
Konya, Türkiye'nin yüzölçümü bakımından en büyük ili ve en kalabalık altıncı şehridir. 31 ilçeden oluşur.
Bizans kaynaklarında "Tokonion" olarak geçen şehrimize yakıştırılan diğer isimler şöyledir: "Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia..." Arapların Kuniya dedikleri güzel kentimiz, selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bir daha değişmeyerek günümüze kadar gelen ismine kavuşmuştur: Konya...
Batı kaynakları Konya isminin Yunanca tasvir mânâsına gelen “ikon”dan ileri geldiğini ileri sürmektedirler. Konya ismi Frikçe(Frikya lisanı) “Kavania”nın bozulmuş şeklidir, diyenler de vardır. Konya Selçuklu Türklerinden önce küçük bir kasaba idi. Romalılar “ikonium” ismi ile anmışlardır.
“Konyanın Kurucusu; Kazım Ağa”
Konya'nın yöresel tatlıları denildiğinde ilk akla gelen ise sac arası tatlısıdır. Antep fıstığı ve kaymak ile hazırlanan bu tatlı, isteğe göre dondurma eşliğinde de sunulabilir. Konya'nın meşhur tatlıları arasında yer alan dilber dudağı, eski zamanlardan günümüze miras kalan bir tatlıdır.
Nohut, fasulye, mercimek gibi baklagillerin üretiminde de Türkiye'de ilk sırada yer alan Konya modern tarım araçlarının en çok kullanıldığı şehrimizdir. Madencilikte de gelişmiş olan şehirde zengin boksit yatakları Seydişehir'de yer alır. Civa, linyit ve manyezit de Konya'daki diğer önemli madenler arasındadır.
Konya ilinde karasal iklim hüküm sürmekte olup, yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk, sert ve yağışlı geçer. Konya 326 mm. ile Türkiye'nin en az yağış alan bölümüdür. Konya ili içerisinde geniş düzlükler olmakla birlikte ovalar ve platolar arasında iklim elemanlarının değerlerinde farklılıklar olmaktadır.
Selçuklu ilçesinde 3. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki boya fabrikasında, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Yangını gören çevredekiler, polis ve itfaiyeye bilgi verdi. Olay yerine sevk edilen çok sayıda itfaiye ekibi, yangına müdahale etti.
500 sanayi şirketinin 182 tanesi İstanbul merkezli. İkinci sırada ise toplam 40 İSO 500 şirketiyle İzmir bulunuyor. Satış bazında ikinci sırada olmasına rağmen Kocaeli, şirket sayısı bazında 32 şirketle üçüncü sırada. 30 şirketini İSO 500'e sokan Bursa'yı, 27 şirketle İSO 500'de temsil edilen Ankara izliyor.
Birkaç yıl önce sayıları 10'u bile bulmayan Konya'daki holding sayısı bugün 31'e çıktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri