Et, düve etinin kaburga ve boşluk kısmından kullanılır. Domates, yeşil biber, soğan, maydanoz, tuzdan oluşan sebze karışımı ile et yoğrulur. Konya etli ekmeğinin boyunun azami 90 cm, eninin 20 cm olması gerekir.
Etli Ekmek ustanın hüneri ile kağıt kadar ince ve yaklaşık 2-2,5 metre uzunluğunda servis ediliyor. Ocak tan masaya gelmeden önce son dokunuş Etli Ekmekğin üstüne maydanoz serpiştiriliyor. 2 metre uzunluğundaki Etli Ekmeğin nasıl bittiğini anlamıyorsun , çünkü sanki sütlü tatlı kadar hafif.
Genellikle 180 gram hamur bezesiyle yaklaşık olarak 70-80 cm boyunda 15-20 cm genişliğinde yapılır (Son yıllarda yaygınlaşan uzun, ensiz ve ince etli pideler, Konya'nın geleneksel etli ekmeği değildir). Bir beze için de en az 100 gramlık iç malzeme kullanılır.
Etli ekmek, Konya yöresine ait olan ve özellikle bu yörelerde yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türüdür. Konya haricinde Kastamonu ve Mardin gibi çeşitli yörelerde de farklı türleri yapılmaktadır.
Konya'nın eşsiz lezzeti etliekmek ve etliekmek hamuruna bugün (5 Ocak 2023) itibariyle zam geldi. Artış sonrası 180 gram etliekmek ve pide hamurunun fiyatı 7 liraya yükseldi. Tek etliekmeğin fiyatı ise 80 TL oldu.
İlgili 36 soru bulundu
Etliekmeğin yapısal özelliği nasıl olmalıdır sorusuna; Kk 1,3,7,10,14 etliekmeğin eni 20-25 cm, boyu 70-80 cm olmalıdır. Ancak günümüzde etliekmek boyu 1.50 cm ye kadar uzatılmaktadır.
Kuşbaşı etle de olmaz. Etli ekmeğin iç malzemesi, bıçak arası kıyma diye tabir edilen ve kıyma makinesine girmeden, bıçakla çok ince kıyılmış kırmızı ettir. Hamuru, tipik kıymalı pidelere göre çok daha ince açılır.
180 gram etliekmek hamuru, 2021 yılının Aralık ayında 2 lira 75 kuruştan, 4 TL'ye yükseltilmişti. 2022 yılının Haziran ayında ise etliekmek hamuruna yeni bir zam daha gelmiş, 180 gram etliekmek hamuru 4 liradan, 5 liraya yükseltilmişti.
Bir buçuk porsiyonluk pidenin boyu 60-65 cm, eni ise 8-10 cm'dir. Pide hamuru mutlaka elle açılır.
Makbul olanı hamurunun ince ve etinin çift bıçakla kıyılmış olması. Arzuya göre harç tarifinde kuru soğan yer almayabiliyor. Her ne kadar eti genelde günümüzde makinede çekilse de zırhta çekilen etli ekmeğin ismi "bıçak arası", peynir ilaveli olanın da "mevlana" olarak değişiyor.
Konya mutfağına özgü bir lezzet olan bıçak arası, oldukça sevilen bir pide çeşididir. İnce açılan hamur, etli harç ile doldurulur ve fırına verilir. Özellikle domates ve biber, bıçak arası pideye çok yakışmaktadır. Ayranla birlikte servis edilen bıçak arası pideyi, 1 saat gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.
“Konya etli ekmeğinin patent bilgilerinde yer alan özellikleri, 180 gram hamur, 100 gram et ve 100 gram kıyılmış sebzeden oluşmasıdır. Et, düve etinin kaburga ve boşluk kısımlarından alınmalıdır. Bu et, etli ekmeğimize özel bir lezzet kazandırıyor. Lokantalarımıza bu etleri özel olarak getirtiyoruz.
1 porsiyon (131.9 gr) etli ekmek 277 kaloridir. Etli ekmeğin 100 gramı 23.55 gram karbonhidrat, 11.59 gram protein,7.25 gram yağ,1.47 gram lif içermektedir.
Konya'da ekmeğin satış fiyatına 50 kuruş zam gelmiş, 200 gram ekmeğin fiyatı 5 Kasım 2022 itibariyle 4 liraya yükselmişti. Konya'nın Kulu ilçesinde vatandaşı sevindirecek bir karar alındı. Halk ekmek 3 liradan satılacak.
Recai, pide, küflü peynir ve zırhla doğranmış dana etinden yapılıyor. Konya'nın meşhur yöresel yiyeceği olan kıyma ve pideden yapılan etli ekmeğe rakip geldi. Pide, küflü peynir ve zırhla doğranmış dana etinden yapılan 'Recai' adı verilen hamurlu yiyecek, rakip oldu.
Yeni fiyatla satışlara başlandı. KONYA'DA ETLİEKMEK HAMURU FİYATI (2021 – 2022) NE KADAR? Un, yakıt, enerji ve nakliye gibi girdi fiyatlarındaki artışa bağlı olarak, Konya'da etli ekmek hamurunun fiyatına yüzde 45'e yakın oranda zam yapıldı. Daha önce 2 lira 75 kuruş olan hamurun fiyatı, bundan böyle 4 TL'ye satılacak.
isminden de anlaşılacağı üzere konya'ya has bir pidedir. içinde küflü peynir ve kıyma vardır. kaşar ile yapılanı değil küflü peynir ile yapılanı tercih edilmelidir. ayrıca artık konya'da ota boka mevlana ismi verilmemelidir.
Konya'nın yöresel tatlıları denildiğinde ilk akla gelen ise sac arası tatlısıdır. Antep fıstığı ve kaymak ile hazırlanan bu tatlı, isteğe göre dondurma eşliğinde de sunulabilir. Konya'nın meşhur tatlıları arasında yer alan dilber dudağı, eski zamanlardan günümüze miras kalan bir tatlıdır.
Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.
Bal, kaymak, zeytin, peynirli pide, kabak reçeli, menemen, koyun yoğurdu, turfanda kızartma ve sınırsız çay da bu parmak yedirten, serpme Konya kahvaltısının diğer lezzetlerinden. Menüsü günün her saati yiyebileceğiniz yöresel yemekleriyle dolup taşsa da biz bu kahvaltının müdavimiyiz!
Beyaz kiraz Ereğli ile özdeşleşmiş ve Ereğli beyaz kirazın başkenti olarak tanınmaktadır. Anahtar Kelimeler: Konya, Ereğli, meyvecilik, beyaz kiraz, elma.
Konya'nın batısında yeralan sıra dağlar kuzeyden güneye doğru uzanırlar. En kuzeyinde Sultan Dağları (2169), Aladağlar (2339), Loras (2040), Eşenler (1951) yer almaktadır. Bölgenin güney kısmı Toros dağlarıyla sınırlanmıştır. Bu kuşakta ise Geyik (3130), Bolkar dağları (3134), Aydos dağları (3240) yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri