Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
Kış mevsiminin ılıklığıyla zeytinin de kolay bir şekilde yetiştirildiği Doğu Karadeniz Bölgesi'nde fındık, turunçgil ve çay üretilmektedir.
Doğu Karadeniz kıyıları haricinde hemen hemen her bölgede arpa yetiştirilebilmektedir. Özellikle Konya ve Ankara'da oldukça fazla yetişen arpanın Türkiye'de yıllık hasat rakamı yaklaşık olarak 6 milyon ile 9 milyon ton arasında değişebilmektedir.
Türkiye pamuk üretiminin %41, gül ve gül yaprağı üretiminin %100, muz üretiminin %100, turunçgillerin %89, yer fıstığı üretiminin % 90, soya üretiminin %91, karpuz üretiminin %29, domates üretimini…
Merhabalar, Buğday, büyüme döneminde suya, olgunlaşma döneminde kuraklığa ve sıcaklığa ihtiyaç duyar. Karadeniz kıyılarında ise her mevsim yağış ve nemli bir hava vardır. Buğdayın olgunlaşma döneminde ihtiyaç duyduğu kuraklık ve sıcak hava Karadeniz kıyılarında bulunmadığı için bu bölgede buğday yetiştirilemez.
İlgili 16 soru bulundu
Aynı zamanda yaz aylarında yeterince kurak olmayan topraklarda pamuk yetiştiriciliği yapılmaz. Bu nedenle Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek kesimlerinde ve Karadeniz Bölgesi'nde pamuk yetiştirilmez.
Fakat İç Anadolu ile beraber Doğu Anadolu Bölgesindeki yüksek yerlerde, sıcaklık farkı nedeniyle pamuk yetiştiriciliği gerçekleşmez. Aynı şekilde Karadeniz Bölgesinde yaz aylarında kurak bir dönem geçmediği için, bölgede pamuk yetiştiriciliği yapılmaz.
Bölgenin kıyı şeridinde bulunan Çukurova, Amik ve Antalya ovalarında iklime bağlı olarak tarımsal faaliyetler kendini göstermektedir. Adana'nın ilçelerden Çukurova'da pamuk yetiştiriciliği öne çıkarken, Antalya içinde yer alan Finike ve Alanya'da da ağırlıklı olarak turunçgillere yönelik üretim yapılmaktadır.
Akdeniz İkliminde Yetişen Ürünleri
Akdeniz ikliminde yetişmekte olan ürünler genel olarak turunçgiller, tütün, muz, buğday, pirinç, gül, haşhaş ve de pamuk şeklinde yer almaktadır. Akdeniz ikliminin tarım faaliyetleri üzerine etkisi özellikle bu sayılan ürünler arasında yer almaktadır.
Akdeniz Bölgesinde ise turunçgiller ağırlıktadır. Türkiye'deki turunçgiller üretiminin yaklaşık olarak %89′u bu bölgeden karşılanır. Portakal, limon, muz, turunç, greyfurt, mandalina gibi meyveler yoğun olarak bu bölgede yetiştirilmektedir.
Trabzon ilinin iklim şartları sanâyi bitkilerinin üretimine çok elverişlidir. Ekime elverişli alanları az olmakla berâber, ormanları, çay ve fındık bahçeleri, otlakları geniş yer kaplar. Başlıca tarım ürünleri çay, patates, mısır, fındık, tütün, buğday ve fasulye (kuru) dir.
Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
2020 yılı itibariyle 265 bin tonluk bir üretimi olan yulafın dekara verimi 963 kg olup, Türkiye'de en fazla üretime sahip bölgesi İç Anadolu Bölgesidir. En fazla üretim yapılan iller ise Ankara ve Sivas'dır. TÜİK, 2021 Bitkisel Üretim 1.
Bakıma devam eden Özcan'ın diktiği muz ağacı, 7 metreye ulaşıp, yaz mevsiminde meyve vermeye başladı. Kafeteryaya gelen müşteriler, Akdeniz ve Ege gibi sıcak bölgelerde yetiştirilen muzun Karadeniz'de meyve vermesine şaşırırken, yoldan geçenler de ağaca ilgiyle bakıyor.
Köppen iklim sınıflandırmasına göre Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde görülen iklim okyanusal iklim (Cfb) ve yağışlı dönencealtı iklimi (Cfa) altında sınıflandırılır ve bu iklimler Batı Avrupa, Yeni Zelanda ile Çin ve ABD'nin güneydoğu kıyılarında da yaygındır.
Akdeniz Bölgesi'nde, yayılış gösteren ormanların önemli ağaç türlerini, aşağı seviyelerde kızılçam ve çeşitli meşe türleri oluştururken, yukarı seviyelerde karaçam, Toros sediri, Toros göknarı ve ardıç oluşturur.
Akdeniz iklimi bitki örtüsü makidir. Maki her mevsim yeşil kalan, yapraklı, bodur ağaçlardır. Makiler kızılçam ormanlarının tahrip edilmesi ile ortaya çıkmışlardır. Defne, keçiboynuzu, lavanta, zakkum, mersin, kocayemiş, yabani zeytin, tesbih önemli maki türleridir.
Kış mevsiminde sıklıkla yağış alması sayesinde portakal, mandalina ve limon gibi meyvelerin yetiştirilmesi için elverişlidir. Yaz mevsiminde bol güneş alması ise üzüm, kiraz ve incir yetiştirilmesini sağlamaktadır.
Buğday üretimi en fazla İç Anadolu Bölgesi'nde yapılmaktadır. Bu bölge dışında Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de buğday üretimi yaygındır.
Ülkemizin güney bölümünde yer alan ve özellikle turistik faaliyetlerle öne çıkan bölgesi Akdeniz, bunun yanında birçok meyve sebzenin yetiştirildiği önemli bir tarım merkezi.
GÜNEYDOĞU'da yetişen pamuk ABD'li tarım uzmanlarınca dünyanın en kaliteli pamuğu seçildi.
Dünya üzerinde en iyi pamuk Güney Doğu Anadolu'da yetişmektedir. Yaz aylarının sıcak olduğu ve kurak olduğu yerlerde en iyi şekilde yetişir. Aynı zamanda bolca suya ihtiyaç duyduğu için su sıkıntısının olmadığı yerde de en iyi şekilde yetişmektedir.
Sıcağı seven pamuk, Şanlıurfa'da verimli topraklarda yetişmektedir. Şanlıurfa ve çevresinde de pamuk yetiştiren çiftçiler iyi hasat yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri