Konya'nın yöresel lezzetlerinden Küflü Peynir(Yeşil Peynir) nam-ı diğer küflü keş. -İçerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa yararlı olan küflü peynir, kalsiyum sayesinde de kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini sağlar. - Doğal bir antibiyotik olan küflü peynirler ile daha kuvvetli bir bağışıklık ...
Hijyenik koşullarda hazırlanan yeşil renkli Konya küflü peynir nasıl yenir derseniz yanıt çok basittir. Tek başına bile afiyetle tüketebilirsiniz.
Konya küflü peyniri, sadece süt ve mayadan oluşan, yağsız, katkısız, yaylacı malı doğal bir peynirdir. Üretirken önce tulumlara basılır. Sonra tulumlardan çıkartılıp kesilir ve özel odalarda küflendirilir. Daha sonra ürün yeşillenir ve tezgahtaki yerini alır.
Mahzende bekletilerek yapılan küflü peynir aynı zamanda bulmaca üzerinden de çok sık merak edilmektedir. Bu peynir Fransa'da üretilen ve farklı bir lezzete sahip peynir türleri içerisinde gelir. Adı ise, 'Rokfor' olarak bilinmektedir. Güney Fransa'da üretimi gerçekleştirilen bu peynirin içi küflüdür.
Küflü peynir içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücut için güçlü bir antibiyotiktir. Bu sebeple düzenli tüketildiğinde vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirerek mikroplara karşı kalkan vazifesi görür. İçerdiği vitaminler sayesinde vücut direncini arttırmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez.
Erzurum'un meşhur göğermiş (küflenmiş) peyniri. Az lorludur. Çeşitli isimlerle anılmaktadır.
Yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar küflü peynirlerin yüzeylerinde bulunan mantarlı bölgelerin kesilip tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Aksi hale bu mantarlar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Peynirin yüzeyinde rutubetle oluşan küf, bu peynirlerde alt tabakalara inmiyor.
Fransız peynirleri arasında özelliği küflü olması olan peynirler olsa da, gouda peyniri küflü olması ile meşhur bir peynir değil malum.
Olgunlaşma dönemi en az 3 ay küflü peynirde bu dönem sonunda, göğermiş bir kısım oluşuyor. Küfünde mavimsi, yeşilimsi tonlar oluyor. Şu noktaya çok dikkat etmemiz gerekiyor ki peynirlerde özellikle kırmızı, siyah ve bej renkli küfler varsa bu küflü peynirleri kesinlikle tüketilmemelisiniz.
Elbette; güvenli satıcılardan almak kaydıyla, özellikle "küflü" olarak satılan peynirleri tüketmekte sağlık açısından bir sakınca yoktur.
Erzurum Küflü Civil Peyniri (Göğermiş Peynir)
Basma tip Civil peynirinde olgunlaşma sırasında spontan gelişen mavi-yeşil küfler peynire özel bir lezzet katmakta ve yöre tüketicisi için büyük bir tercih unsuru olmaktadır. Bu peynirlere yöresel ifadeyle “göğermiş peynir” ismi verilmektedir.
Rokfor Peyniri Hangi Ülkenin Peyniridir? Rokfor peyniri Fransa'ya ait bir peynirdir. Kökeni Fransa olsa da günümüzde modern endüstriyel koşullar sayesinde dünyanın her tarafında rokfor peyniri imal edilebilir. Gerçek rokfor peynirinde koyun sütü kullanılır ve kendine has maya ile mağaralarda üretilir.
“Yaygın olarak tüketilen küflü peynirlerde, başta kanser olmak üzere karaciğerlerde tahribata yol açan aflatoksin maddesi tespit ettik. Özellikle Doğu ve İç Anadolu'da daha fazla tüketilen küflü peynirin, 50 değişik türü üzerinde yaptığımız araştırmada, yalnızca 7'sinde aflatoksin maddesine rastlanılmadı.
Küflü peynirleri tüketmemesi gereken hasta gruplarının olduğu aktaran Arslan,"Özellikle penisiline karşı alerjisi olanlar, tansiyon hastaları, böbrek hastaları, gebeler, migren atağı döneminde olan hastalar ve kemotarapi alan hastalarımız bu peyniri kesinlikle tüketmemelidir.
Evimizde arta kalan ve yenebilecek durumdaki yemekleri, fakir ve muhtaç kimselere dağıtmak caizdir. Ancak tabaklarda kalan artık yemekleri göndermek doğru olmaz. Ayrıca küflenmiş yemekler hayvanlara zarar verebileceği için yedirmemek gerekir. buyurulur.
Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu. Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
Biraz Fransa Camembert, biraz İtalya Gorgonzola... Bu iki peynirin mükemmel karışımı ile elde edilen Blue Brie, inek sütünden üretilmekte olup küflü bir peynir çeşididir.
Cheddar ve parmesan peynirleri, kuru peynirler. Küfün oluşması için rutubet gerektiğinden bu peynirlerdeki küf tabakası yüzeyin altlarına pek inmiyor. Tabii kimi peynirler özel olarak küflendiriliyor. Stilton ve roquefort gibi kuvvetli küflü peynirlerin üretiminde "penicillium roqueforti" kullanılıyor.
konya başta olmak üzere türkiye'de birkaç il dışında tanınmamakta; görülse de insanı ister istemez korkutmaktadır. oysa ki farklı bir tadı vardır, en fazla rokforla benzerlik gösterir ama kanaatimce daha az aromatik olması nedeniyle daha lezzetlidir. özellikle börek içinde inanılmaz lezzetli olur.
Halk arasında da antibiyotik olarak biliniyor
Konya'nın halk arasında Kadınlar Pazarı olarak meşhur olan Melike Hatun Çarşısında esnaf olan ve yıllardır küflü peynir satan Bünyamin Kurucu, “Bu bizim Konya'da vazgeçilmez bir peynir. Tarih olarak bakacak olursak hemen hemen bir asırdır Konya'da tüketilen bir peynir.
Bazı küfler mikotoksin adı verilen toksik bileşikleri doğal olarak üretebilir. Mikotoksinler mide bulantısı, kusma, yorgunluk gibi zehirlenme belirtilerine ve daha ileri durumlarda ölüme sebep olabilir. Uzun süreli küflü gıda tüketimi insanlarda kansere neden olabilir.
135.00 /KG. Erzurum'un meşhur tatlarından olan göğermiş peynir, özenle üretilen civil peyniri ve lorun karıştırılarak, birlikte olgunlaştırılması ile üretilen lezzetli peynir çeşitleri arasındadır. Küflü peynir, antioksidan, antimikrobiyal ve antibiyotik özellikleri ile, sağlık ve lezzet deposudur.
Konya küflü peyniri nasıl yapılıyor? Peynir, özellikle koyun sütünün artmış olduğu bahar aylarında elde üretilmektedir. Konya ve Karaman çevresinde üretimi yapılmakta olan peynir sadece koyun değil aynı zamanda inek ve keçi sütlerinden de elde edilmektedir.
Casu marzu (Sardinyaca'da casu modde, casu cundidu veya casu frazugi ya da İtalyanca'da formaggio marcio), kokuşmuş peynir anlamına gelen, içinde canlı böcek larvası bulundurmasıyla ünlü olan Sardinya'ya özgü bir koyun peyniridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri