Çileğin kırmızı renkli olduğu bilgisini defalarca kendi gözlerimizle görerek test ettiğimiz için, beyinde bu bilgi artık sabit olarak yer etmiş durumda.
İşte çilekleri kırmızı görüyorsunuz, çünkü gri bir pikselden, maviye yönelik beklentiyi çıkardığınızda renk skalasında kırmızıya ulaşırsınız. Okurlarımızdan fotoğrafçı Cüneyt Özdaş ise şöyle izah ediyor: Bu algı, beyin ortamı aydınlatan ışığın rengini tahmin edip ona göre beyaz ayarı yaptığı için oluyor.
Parlak kırmızı rengi, sulu dokusu ve harika kokusuyla çilek, herhangi bir öğünden alınan tadı da o öğünün sunduğu görsel zevki de artırabilir.
Oradan tüm dünyaya yayılan çilek, gülgiller familyasından geliyor. Sapları yerden fazla yüksek olmayıp çiçekleri beyaz olan bitkinin yemişleri önceleri pembe, geliştikçe de koyu bir renk alıyor. Çileğin yaklaşık 600 çeşidi olduğu biliniyor. Ülkemizde 6 çeşit çilek yetiştiriliyor.
Osmanlı Çileği - Zonguldak
Osmanlı çileği Karadeniz Ereğli'nin en önemli simgelerinden birisidir. Orta boy, oval, rengini akşam güneşinden aldığı söylenen, zengin aromalı ve güzel kokulu Osmanlı çileğinin Ereğli'deki macerası 1900'lerin başına uzanıyor.
İlgili 28 soru bulundu
Çilek, Fransa'da gelişir ve sonraki yıllarda kültürel değerini artırmaya başlar. Karadeniz Ereğli'ye özgü Osmanlı çileği ise kralların yiyeceği ve içeceği olarak da adlandırılır. İlk olarak 1920'li yıllarda Karadeniz Ereğli'de ekimine başlanmıştır.
Amerikalı bilim insanları, balık genini çileğe enjekte ederek mavi çilek ürettiler. Sadece buzlukta muafaza ediliyor. Tadı kırmızı çilekle aynı. Mavi çileğin fiyatı ise normal çileğin yaklaşık 5 ila 10 katı arasında değişiyor.
fragaria vesca - alpine yellow. Yellow Wonder, Sarı Alpin çilek varyetesi oldukça yüksek verimli, tıpkı kırmızı çilek gibi oldukça tatlı ve kokulu HİBRİT olmayan bir varyetedir.
Mor altın çilek, diğer adıyla mor tomatillo daha iri meyvelidir. Yeşil varyetelere göre daha şekerli ve tatlı olan mor tür hemen dalından toplayarak tüketebileceğiniz lezzetli bir physalis varyetesidir. Hibrit olmadığından tohumu alınabilir. Meyvesi olgunlaştıkça parlak mor bir renk alır.
Kabuğundan çıkarılarak tüketilen altın çilek, parlak sarı ile turuncu renktedir ve olgunlaştığında tatlılaşır. Karakteristik, hafif ekşi üzüm veya domates benzeri bir tada sahiptir.
İnka eriği olarak da bilinen altın çilek, dünya üzerinde en çok Güney Amerika, Afrika, Hindistan ve Endonezya'da yetiştirilen özel bir bitki. "Golden berry" olarak da anılan bu bitkinin giderek popüler hale gelmesinin sebebiyse tabii ki muazzam lezzetteki meyveleri!
Dünyada, adlandırılmış 20'den fazla çilek türü vardır; ayrıca, çeşitli melezler ve kültivarlar da bulunur. Dünya çapında ticari olarak en çok yetiştirilen çilekler, bahçe çileği olarak adlandırılan Fragaria × ananassa melezinin kültivarlarıdır. Çilekler, yoğun C vitamini barındırırlar.
Türkiye'de doğal olarak yetişen ve 'güvey feneri', 'kamber otu', 'gelin feneri' gibi isimlerle bilinen bu çileğin yabani türü, yiyenlerde zehirleyerek ölüme yol açıyor.
Peki çilekte asıl sakınmamız gereken hormon mu yoksa zirai zehirler mi? EWG (Environmental Working Group)'nin ABD Tarım Bakanlığı verilerini derleyerek yaptığı habere göre çilek sakınmamız gereken zehirli sebze ve meyveler listesinde birinci sırada. Bu sebeple EWG, tüketicileri organik çilek almaya çağırıyor.
Çok büyük, formunu ve rengini kaybetmiş bir çilek, hormonlu çilektir. Aynı zamanda yapraklarının alt kısmında beyazlık olan bir çilek hormonludur. Kendine has kokusunu, yapraklarının altındaki rengini kaybetmemiş bir çileğin lezzeti yerindedir.
Çilek: Cinsel bölgeye giden kan akımı performans için büyük önem taşıyor. İçinde bulunan antioksidanlar, folik asit ve C vitamini sayesinde cinsel bölgenin daha hızlı uyarılmasını sağlıyor.
Bilinen çilekle aynı genetik yapıya sahiptir. Tadı ve kokusu ananas gibidir. Serada yetiştirilen beyaz çilek olgunlaştıkça yeşilden beyaza döner, tam olgunlukta toz pembe renk alır.
Üzüm yapısında, turuncu ve sarı meyvesi olan altın çilek; kağıt inceliğinde bir kabuk içinde büyür. Ham haliyken ekşi bir tadı olan altın çilek meyvesini güneşte bıraktığınızda rengi sarıdan turuncuya, tadıysa tatlı bir aromaya döner. Altın çileğin Meksika ikliminde neredeyse 46 farklı türü bulunmaktadır.
Çileğin kırmızı renkli olduğu bilgisini defalarca kendi gözlerimizle görerek test ettiğimiz için, beyinde bu bilgi artık sabit olarak yer etmiş durumda.
Güney Amerika bölgesinde nadir yetişen beyaz çilek, sağlık açısından birçok rahatsızlığa iyi geliyor. İşte beyaz çileğin faydaları... Hollanda 7 yıllık uğraşın ardından beyaz çilek üretmeye başlamış. Güney Amerikalılar ise beyaz çileği, koku ve tat olarak ananasa benzetiyor.
Çilek üretimi başta Akdeniz bölgesi olmak üzere, Ege ve Marmara bölgesinde önemli bir tarım ürünüdür. Türkiyede en fazla çilek üretimi mersin Silifke başta olmak üzere, Aydın Sultanhisar, Antalya, Bursa ve Manisa illerinde yapılmaktadır.
Çilek: Yılın belirli mevsimlerinde taze yenilen çilek tam bir uyku düzenleyici.
Süt içinde, tatlılarda, meyveli yoğurt yaparken, sabah kahvaltılarında, kahvenizin yanında çikolata sosu ile, gece dolabı açtığınızdaki tatlı kaçamaklarınızda ve sizin istediğiniz her anda çilek sizi mutlu edebilir. Huzur veren kokusuyla, mest eden tadıyla çileğin yeri gönüllerde hep ayrıdır.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Günlük C vitamini ihtiyacımız yaklaşık 60 – 75 mg'dır. 1 porsiyon yani 10-12 adet çilek 90 mg C vitamini içerir ve günlük C vitamini ihtiyacımızı fazlasıyla karşılar. Çilek içerdiği tüm bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri