Konya'nın neyi meşhur, Mevlâna Müzesi ve Türbesinin meşhur olduğu söylenebilir. Konya neyi meşhur için yalnızca bu cevabın verilmesi eksik olacaktır. Bu sebeple Konya'nın yöresel yemekleri de işin içine katılmalıdır.
Bizans kaynaklarında Tokonion olarak geçen şehre ve bölgeye verilen diğer isimler şöyledir: Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia... Araplar kentin ismini Kuniya olarak değiştirmişlerdir, Selçuklu ve Osmanlı döneminde bu ad Konya'ya dönüşmüştür. Günümüzde de kent hala Konya adını taşımaktadır.
Konya mutfağının yöresel lezzetlerinden sac arası ve höşmerim tatlıları, sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Konya, elma, kayısı, kiraz, vişne, çilek ve ceviz üretiminde ilk 10 ilimiz arasında. Üretilen meyvelerin önemli bir bölümü iç pazarda tüketilirken, bir kısmı da ihraç ediliyor. Son verilere göre Konya'da kiraz üretimi yaklaşık 30 bin ton. Bu konuda Akşehir ve Ereğli ilçeleri Türkiye çapında önemli üretim merkezleri.
Konya'da keçecilik, halıcılık, kaşıkçılık, tüfekçilik, testicilik, çinicilik ve Hat sanatı gibi el sanatları yabancı turistlerin ilgisini cezbetmektedir. Ayrıca semah, folklor ve tasavvuf musikisi de Konya'nın başlıca folklorik değerlerini oluşturmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Yerköprü Şelalesi, Meram Bağları, Karapınar Çölü, Akşehir Gölü, Tınaztepe Mağarası, Obruk Gölü, Beyşehir Gölü Milli Parkı, Ilgın Kaplıcaları, Güvercinlik Mağarası, İnbaşı Mağarası ve Büyük Düden Mağarası şehrin görülmesi gereken doğal güzellikleri arasındadır.
Konya'ya özgü ve buradan alabileceğiniz hediyelikler; mevlana şekeri, semazen figürleri, mevlana türbesi figürleri, magnetler, anahtarlıklar, Konya gevreği, tulum peyniri gibi birçok hediyelik ve yöresel ürünler mevcuttur.
Konya, Türkiye'de; buğday, şekerpancarı, kuru fasulye, havuç, tavuk yumurtası üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Ayrıca arpa, nohut, patates, ayçiçeği ve mantar üretiminin yanı sıra et ve süt, süt ürünleri üretiminde de ilk sıralarda yer almaktadır. Dolayısı ile de bu alanlarda önde gelen bir üretim merkezidir.
Yüzölçümü 41.001 km2'dir. Bu alanı ile Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip olan ilidir. Ortalama yükseltisi 1.016 m'dir. İdari yönden, kuzeyden Ankara, batıdan Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, güneyden, İçel, Karaman, Antalya, doğudan, Niğde, Aksaray illeri ile çevrilidir.
Fırın Kebabı, Etliekmek ve Peynirli Pide. Bu üç yiyecek Konyalıların olduğu kadar yabancıların da çok ilgisini çeken yiyeceklerdir. Dünya'da türbesi olduğu bilinen tek aşçıbaşı olan Ateşbâz-ı Velî, Hz. Mevlâna'nın aşçıbaşı olup türbesi Konya'dadır.
Konya'nın yöresel yemekleri denildiğinde ilk akla gelen etli ekmek olsa da, çebiç, fırın kebabı, sac arası gibi yemekleri de ön plana çıkar.
Konya Türkiye'de şeker pancarı üretimini en yüksek oranda gerçekleştiren ilimizdir. Tahıllarda Türkiye üretiminin yaklaşık %10'luk kısmı Konya'da üretilmektedir. Burada buğday ve arpa ilk sırada gelmektedir. Baklagillerde ise nohut, kuru fasulye, yeşil mercimek ve kırmızı mercimek başı çekmektedir.
1923'te Konya Vilayeti, Niğde, Konya, Burdur, Antalya, Isparta ve Karaman (daha sonra) olarak 5 şehre ayrılmıştır.
Bizans kaynaklarında "Tokonion" olarak geçen şehrimize yakıştırılan diğer isimler şöyledir: "Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia..." Arapların Kuniya dedikleri güzel kentimiz, selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bir daha değişmeyerek günümüze kadar gelen ismine kavuşmuştur: Konya...
Konya'nın yöresel yemeklerinde bamya çorbası, batırık, düğün pilavı, çebiç, etli ekmek, arabaşı çorbası, su böreği, fırın kebabı, Mevlâna böreği, papara, tirit, kaygana, sac böreği, batırık, kabak kayganası, etli topalak çorbası, erişteli yoğurt çorbası vardır.
Türkiye'nin tahıl ambarı konumunda bulunan Konya, ülkemizin tahıl ambarı diyebileceğimiz ilimiz; toplam tarım alanı, toplam tahıl üretimi yanı sıra süt, yumurta, buğday, arpa, şeker pancarı, havuç, elma (diğer), kiraz, kuru fasulye, mısır (dane) gibi ürünlerde Türkiye lideri konumundadır.
Kent ayrıca Anadolu Selçuklu Devleti'ni yönetmiş sultanların, vezirlerin ve Mevlâna gibi manevî fatihlerin, önemli tarihî şahsiyetlerin türbelerinin, vakıf eserlerinin, tekke, zaviye, mektep ve medreselerin bulunduğu bir şehirdir.
Konya'da Akkaraman ve Anadolu Merinosu koyun ırkları yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaktadır. Bölgeye adepte olmuş bu ırklar, zor şartlar altında bile yüksek verim kabiliyetinde olup, ülkemiz küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önemli yere sahiptir.
Konya'nın meşhur Kembos peyniri mağarada olgunlaşıyor.
Çin sınırından Bizans topraklarına kadar uzanan Selçuklu Devleti'nin Anadolu'daki başkenti ve İpek Yolu üzerinde önemli bir konaklama ve ticaret merkezi olan Konya, aynı zamanda İslâm Medeniyeti'ne dair yüzlerce eserin yer aldığı, birçok İslâm ilim adamının ve mutasavvıfın yetiştiği ve yerleştiği önemli bir merkezdir.
Konya'ya gidip de geniş bir alanda kurulmuş olan Mevlana Müzesini görmeden gelmemek olmaz. Müze ücretsiz, girişte hiçbir ücret alınmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri