Şeker Fabrikası, özelleştirmelerin yoğun olarak gündeme geldiği 1990'lı yılların başında, gerçek sahibi olan pancar ekicilerine geri verildi. Kademeli olarak gerçekleştirilen devir işleminin ardında 1994 yılında yönetim tamamen kooperatiflere devredildi.
Türkiye'deki özel şirketler arasında en büyük şeker üreticisi konumunda olan Konya Şeker bu pozisyonuna uygun şekilde ülke şeker sektöründe öncü bir rol üstlenmiş ve yaptığı yatırımlarla sektördeki geleneksel üretim ve pazarlama alışkanlıklarını değiştirmiştir.
Konya şeker Anadolu Birlik Holding bünyesinde bulunan şirketlerdendir.
Erzurum Şeker Fabrikası'nın ihalesinde kimse teklifte bulunmazken, Turhal Şeker Fabrikası'nın ardından Konya Ilgın Şeker Fabrikası da satıldı. İhaleyi 637 milyon TL rekor bedelle Alteks Tekstil kazandı. CHP'liler Özelleştirme İdaresi Binası'na yine alınmadı.
Böylelikle 33 şeker fabrikası; devlete ait 15, özel sektöre ait 12 ve pancar kooperatiflerine ait 6 olmak üzere faaliyet göstermektedir.
İlgili 42 soru bulundu
TÜRKŞEKER A.Ş Ülkemiz Şeker Sektöründe en büyük şirket durumundaki Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (TÜRKŞEKER) faaliyetlerini; 4634 sayılı Şeker Kanununa göre yürütmekte olan bir İktisadi Devlet Teşekkülü'dür.
Merkezi Ankara'da olan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.; Tarım, İmalat-Gıda, İmalat-Kimya, İmalat-Elektriksiz Makina, İmalat-Meslek Bilim Ölçü Kontrol Optik Donanım sektörlerinde faaliyet göstermektedir.
KURUMSAL. Torku markası, bir üretici kooperatifi olan Konya Şeker'in vizyoner bakış açısının sonucu olarak 2007 yılında ortaya çıktı.
Oruç Baba İnan, Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye CEO olarak atanmıştır. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü, 2005 mezunu Oruç Baba İnan, Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye CEO olarak atanmıştır.
Torku, 1950'li yıllarda kurulan Konya Şeker fabrikasına kadar dayanan geçmişe sahiptir. Konya Şeker kooperatifinin bir markası olan Torku ilk şeker üretimiyle başlamıştır. Daha sonra bünyesine ürünlerini katarak bir gıda markası oldu.
Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye (TÜRKŞEKER) ait 25 şeker fabrikasından 13'ü geçen aylarda özelleştirildi. Satışlar Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında onaylandı. DW Türkçe'nin aldığı bilgiye göre, özelleştirilen 13 fabrikanın 3'ünün devri ise halen gerçekleşmedi.
Ali Leventoğlu Suni Deri pazarlama şirketi.
Yüksek fiyata özelleştirme ayarı
Şeker fiyatlarını yükselten, verim sağlamayan ve rakipleriyle yarışamayan fabrikaların özelleştirilmesiyle şeker fiyatları ve üreticinin korunması amaçlanıyor. Özelleştirmeyle şeker pancarı teşviki ve NBŞ üretimi sınırlandırılarak fiyatların düşmesi de sağlanmış olacak.
* Doğuş Gıda, 275 milyon liraya Yozgat Şeker Fabrikası'nı, 336 milyon liraya da Bor Şeker Fabrikası'nı satın aldı. * Safi Katı Yakıt şirketi, 528 milyon lira vererek Çorum Şeker Fabrikası'nın yeni sahibi oldu. * Tutgu Gıda, 330 milyon liraya Kırşehir Şeker Fabrikası'nı aldı.
Bu fabrikalar peşkeş çekildi, diyorlar. Öyle olsaydı kolayca alırdık.” Edinilen bilgiye göre ÖİB, toplam 2 milyar 241 milyon lira bedelle özelleştirdiği Erzurum-Erzincan ile Muş, Çorum, Kırşehir, Turhal ve Elbistan şeker fabrikalarını yeni sahiplerine devretti.
TORKU CEO'SU TANER TAŞPINAR; YEM FABRİKASINI, ET VE SÜT ENTEGRE TESİSİNİ YAPTIK, HAYVANCILIĞI BÜYÜTTÜK, MISIRA GÜVENCE OLUŞTURDUK, AÇIĞA EKİM ORTADAN KALKTI, ÜRETİM %1575 ARTTI.
2003 yılında temeli atılan tamamı öz kaynakla finanse edilerek 2004'te tamamlanan fabrika, dünya şeker sektöründeki en modern tesisler arasında yer alıyor. Hammaddesini 20 km. yarıçaplı bir alandan temin edebilen tesis, Türkiye'nin en büyük şeker fabrikası olma özelliğini taşıyor.
900 bin çiftçinin ürünlerini alıp işleyen çiftçi kooperatifi markası Torku, iflas açıklayacağına yönelik haberleri yalanladı. Çiftçi kooperatifi markası Torku, iflas açıklayacağına yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını duyurdu.
Kelime anlamı “ipeksi, ipek gibi sağlam” olan Torku ile 2007 yılında çikolata ürünleriyle tüketiciye merhaba dedik ve kısa sürede unlu mamullerden, çikolata kaplamalı ürünlere, şekerlemeye, dondurulmuş patatesten süt ve et ürünlerine, bulgurdan meyve suyuna sirkeden şalgama kadar geniş bir yelpazeye ulaştık.
Türkiye'de Bulunan Şeker Fabrikaları
Adıyaman, Afyonkarahisar, Ankara, Ağrı, İstanbul, Bitlis, Bilecik, Bursa, Diyarbakır, Denizli, Eskişehir, Muş, Samsun, Konya, Şanlıurfa, Van, Manisa ve Uşak gibi daha birçok il üzerinde şubesi bulunan TÜRKŞEKER fabrikası, şeker sektörünün en büyük şirket bünyesi durumundadır.
Yozgat Şeker Fabrikası 40 milyon dolara, Niğde-Bor Şeker Fabrikası 49 milyon dolara, Çorum Şeker Fabrikası 76 milyon dolara, Turhal Şeker Fabrikası 82 milyon dolara satıldı.
Öz kaynaklarını etkin kullanarak yaptığı bu yatırımlarla bazıları dünya ölçeğinde olmak üzere toplam 45 üretim tesisi kuran Konya Şeker, faaliyet gösterdiği sektör aralığını en hızlı geliştiren şirket oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri