Aynı zamanda, Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da çok sayıda tahıl ürünleri işleme tesisi faaliyet göstermektedir. Konya ili makarna üretiminde de önemli bir yere sahiptir. Günlük makarna üretim kapasitesi 250 ton başka bir deyişle 500 bin pakettir. Yaklaşık 80 ülkeye ihracatı yapılmaktadır.
KONYA - Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda Şubat ayına kadar yağışların düşük olması kuraklığa kapı aralamıştı.
Sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan İç Anadolu Bölgesi, tarih boyunca hep önemli bir tarım merkezi oldu. Bölgenin, günümüzde de Türkiye'nin “tahıl ambarı” olarak adlandırılması, onun bu tarihi rolüne işaret ediyor.
Konya Ovası "Türkiye'nin tahıl ambarı" olarak biliniyor. Konya Ovası'nda verimli geçen hububat sezonunda 2,5 milyon ton buğday üretildi. 1 milyon 700 bin dekarın üzerindeki alanda ekilen danelik mısır hasadında, yüzde 30'luk kısmı karşılıyor.
Türkiye'nin tahıl üretiminde önemli yere sahip Konya Ovası'nda yıllar süren aradan sonra 2 milyon tonun üzerinde hasat gerçekleşti. Yetkililer rekoltenin yüzde 50 oranlarında yükseldiğini belirtirken buğday ve arpa veriminin arttığını vurguladı.
İlgili 38 soru bulundu
Türkiye'de buğday en çok Konya ilinde yetişir. Bunun sebebi Konya ilinde yer alan tarım arazilerinin; düz ve ekime uygun sıcaklık değerlerine sahip olmasıdır. Ayrıca Konya bölgesinde yer alan tarım arazileri, buğday yetiştiriciliği için gerekli nem ve yağış oranına sahiptir.
Hububat, bakliyat ve şeker pancarının yanı sıra et ve süt üretimiyle de ülkede liderliği elinde bulunduran Konya Ovası, temel gıdada 8 kalemdeki üretimin yüzde 15'ini tek başına karşılıyor.
Konya, Anadolu şehirleri içerisinde en büyük yüzölçümüne sahip Türkiye'nin tahıl ambarı ve en eski yerleşim yerlerinden, bozkırın ortasında açan çiçektir.
Ukrayna dünyanın 'tahıl ambarı' olduğuna göre bütün bunlar ulusal önceliklerden daha önemli önceliklerdir.
Çin ülkesi yılda 134 milyon buğday üreterek ilk sırayı almıştır. Bunun dışında Çin dünyada en fazla buğday ihracatı yapan ülke konumundadır. Çin özellikle küresel gıda arzına çok önemli katkılarda bulunmaktadır.
Bir şeyin çok fazla üretildiği yerler için de bu kelime kullanılır. Örneğin İç Anadolu Bölgesi için ''tahıl ambarı'' denir.
İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilen başlıca ürünler arasında, buğday ve arpa gelmektedir. Üretilen buğday, hem makarnalık hem de ekmeklik olarak kullanılabilmektedir. Yıllık yağış miktarının fazla olmaması ve sulama imkânlarındaki kısıtlılık nedeniyle, İç Anadolu Bölgesinde genel olarak, kuru tarım yapılabilmektedir.
İç Anadolu: Türkiye'nin “Tahıl Ambarı”
Konya Ovası, İç Anadolu Bölgesi'nin orta ve güney kesiminde yer alıp, büyük bölümü Konya ili içinde yer alan çanak biçimli ovadır.
Çin sınırından Bizans topraklarına kadar uzanan Selçuklu Devleti'nin Anadolu'daki başkenti ve İpek Yolu üzerinde önemli bir konaklama ve ticaret merkezi olan Konya, aynı zamanda İslâm Medeniyeti'ne dair yüzlerce eserin yer aldığı, birçok İslâm ilim adamının ve mutasavvıfın yetiştiği ve yerleştiği önemli bir merkezdir.
Türkiye'nin tahıl ambarı konumunda bulunan Konya, ülkemizin tahıl ambarı diyebileceğimiz ilimiz; toplam tarım alanı, toplam tahıl üretimi yanı sıra süt, yumurta, buğday, arpa, şeker pancarı, havuç, elma (diğer), kiraz, kuru fasulye, mısır (dane) gibi ürünlerde Türkiye lideri konumundadır.
Triticum aestivum (buğday), Triticum cinsine bağlı bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türüdür. Değişik araştırmacıların yaptıkları araştırmaların ışığında buğdayın gen merkezi olarak Güney Türkmenistan Anadolu, Batı İran ve Kafkasya kabul edilir.
Buğday Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Buğday üretiminin en çok yapıldığı şehirlerden biri yüzölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük kenti olan Konya'dır. Türkiye'nin başkenti Ankara'da da üretim oranı oldukça yüksektir.
Türkiye'yi sırasıyla Afganistan (162 kg), İran (156 kg), Mısır (146 kg), İtalya (144 kg), Gürcistan (139 kg) ve Rusya (138 kg) takip ediyor. Avrupa ülkelerinde buğday tüketiminin daha düşük olduğu görülüyor. Fransa 120 kg tüketim ile 180 ülke arasında 26. sırada bulunuyor. Hemen ardından Yunanistan 116 kg ile geliyor.
Ekonomi Haberleri. Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda Şubat ayına kadar yağışların düşük olması kuraklığa kapı aralamıştı.
TÜİK son üç yıldır ilk tahminlerinde rakamı tutturamıyor. 2021 yılında ise üretim rakamımızı ilk defa 17.5 milyon Ton olarak açıkladı. Bu tahmin değil kesin rakam. Oysa neredeyse 20 yıldan beri üretimimizin 19-21 milyon arasında olduğunu açıklardı.
Türkiye geçtiğimiz yıl yaklaşık 7,5 milyon ton buğday ithal ederken, söz konusu buğdayın yüzde 66'sını Rusya, yüzde 18'ini ise Ukrayna'dan aldı. 2021'de 3 milyon ton un ihracatı yapan Türkiye, 1,1 milyar dolarlık gelir elde etti.
Şeref Koçan da ekmeğini topraktan kazanan emekçilerden sadece biri. Çok değil. 50-60 yıl öncesine kadar irili ufaklı onlarca göle sahip olan Konya Ovası, karasal iklim, kontrolsüz sulama gibi nedenlerle yüzeydeki birçok gölünü kaybetti.
Konya ovası, Türkiye'nin en önemli ovalarından birisidir. Ova, Konya ile Ereğli arasında uzanan Konya Kapalı Havzası'nın yaklaşık 1000 m izohipsinin çevrelediği sahaları kapsamaktadır.
Türkiye fiziki haritasında Konya Ovası sarı renkle ... - Coğrafya.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri