kuş üzümü (kişniş), çekirdeksiz gibi üzüm türleri Konya ve çevresinde en ünlü üzüm türleridir.
Kuru ve rutubetli toprakları sevmeyen bir bitki olan frenk üzümü Türkiye'de en çok Bursa'da ve başta Rize olmak üzere Karadeniz sahillerinde ve Muş ilinde bol miktarda yetişiyor. Son yıllarda artan talep ile birlikte Amasya, Tokat, Gümüşhane, Uşak ve Konya'da da frenk üzümü bahçeleri kuruluyor.
Konya ili sebze ve meyve üretiminde de ülke üretiminde önemli yere sahiptir. Havuç üretiminin % 66.20'si, vişne üretiminin % 15.51'i, kiraz üretiminin % 6.59'u, elma üretiminin % 2.58'i, çilek üretiminin ise 3.65'i Konya ilimizde gerçekleşmektedir.
Konya, elma, kayısı, kiraz, vişne, çilek ve ceviz üretiminde ilk 10 ilimiz arasında. Üretilen meyvelerin önemli bir bölümü iç pazarda tüketilirken, bir kısmı da ihraç ediliyor. Son verilere göre Konya'da kiraz üretimi yaklaşık 30 bin ton.
Konya Orman Bölge Müdürlüğünün hudutları dahilindeki ormanları meydana getiren ağaç türleri, miktarlarına göre sırayla Karaçam, Meşe, Kızılçam, Ardıç, Sedir ve Göknar'dır.
İlgili 22 soru bulundu
Beyaz kiraz Ereğli ile özdeşleşmiş ve Ereğli beyaz kirazın başkenti olarak tanınmaktadır. Anahtar Kelimeler: Konya, Ereğli, meyvecilik, beyaz kiraz, elma.
Konya, Türkiye'de; buğday, şekerpancarı, kuru fasulye, havuç, tavuk yumurtası üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Ayrıca arpa, nohut, patates, ayçiçeği ve mantar üretiminin yanı sıra et ve süt, süt ürünleri üretiminde de ilk sıralarda yer almaktadır. Dolayısı ile de bu alanlarda önde gelen bir üretim merkezidir.
Konya iklimi, hemen her türlü üzümün yetişebileceği bir iklime sahip olduğundan; Konya ve çevresinde Luwi ve Hititlerden bu yana bağcılık yapılmaktadır.
Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.
Portakal agacı Antalya illerimizde yetişen bir meyvedir. Konyamızda ise genellikle tarım, hayvancılık meşhurdur. Yiyecek olarak Konya ilimizde yetişen meyveler sebzeler ise armut elma kiraz ve vişne gibi meyveler Konya'da yetişebilmektedir.
Konya iline ait endemik tür, Karaüşmen (Saponaria Karapinarensis) bitkisi. Eylem planının hazırlanmasına konu olana Karaüşmen (Saponaria Karapinarensis) bitkisi, Türkiye'de Konya ilinde yayılış gösteren nokta endemiği bir türdür.
Malatya ilindeki üretim, ülke genelindeki üretimin yarısına denk gelmektedir. Ankara, Elazığ, Konya ve İzmir üretimin yoğun olduğu diğer şehirlerdir.
Ege Bölgesi sofralık ve kurutmalık kulvarında %50 oranla üzüm üretiminde zirvededir. Ege Bölgesi sınırları içinde Manisa, İzmir ve Denizli üzüm üretimiyle ön plana çıkar. Ege Bölgesi içinde üzüm üretiminde en büyük yeri Manisa kaplar. Manisa, tek başına kurutmalık üzüm üretiminin %90'ını karşılar.
Bu nedenle bazı kaynaklarda Hint Bektaşi üzümü adıyla da geçer. Bektaşi üzümü ülkemizin iklimlerine de uygundur fakat sınırlı sayıda yetiştirilmektedir. Kuzey bölgelerinde dağlık alanlarda kendine yer bulmuştur. Özellikle Moğolistan ve Tibet bölgesinde bolca Bektaşi üzümü ağaçlarına rastlanmaktadır.
Mersin, Adana ve Antalya illerinde genellikle erkenci sofralık üzüm çeşitlerinin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üzüm üretimi; Türkiye sofralık ve kurutmalık üzüm üretiminde Ege Bölgesi ilk sırada gelmektedir.
Konya ilimizde Türk nüfusu %90 civarıdır. Bu nüfusun çoğunluğunu yerli Türkler oluşturmaktadır. Yani Yörükler ve Türkmenler. Türk nüfusu kent merkezi dahil bütün ilçelerde çoğunluktadır.
Konya'nın yöresel tatlıları denildiğinde ilk akla gelen ise sac arası tatlısıdır. Antep fıstığı ve kaymak ile hazırlanan bu tatlı, isteğe göre dondurma eşliğinde de sunulabilir. Konya'nın meşhur tatlıları arasında yer alan dilber dudağı, eski zamanlardan günümüze miras kalan bir tatlıdır.
Bizans kaynaklarında "Tokonion" olarak geçen şehrimize yakıştırılan diğer isimler şöyledir: "Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia..." Arapların Kuniya dedikleri güzel kentimiz, selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bir daha değişmeyerek günümüze kadar gelen ismine kavuşmuştur: Konya...
Soğuğa dayanıklı olan üzümler ülkemizin hemen hemen her yerinde yetiştirilebilse de genellikle belli bölgelerde üretimi yapılmaktadır. Bu bölgeler Ege Bölgesinde İzmir, Manisa illeridir. ayrıca Güneydoğu Anadolu, Marmara ve İç Anadolu'da da yetiştirilmektedir.
Yıllık sıcaklık toplamının en az 1600 °C olması gereklidir. 3000 °C seviyesine kadar üzüm yetiştiriciliği yapılabilir. Üzüm bağları çok fazla yağmur alan bölgelere kurulmamaktadır.
İÇ ANADOLU BöLGESİ Sofralık Çeşitler
Alphonse Lavallée, Çavuş, Hafızali, Hamburg Misketi, Muscat Reine des Vignes, İtalia, Razakı, Gül Üzümü, Kadın Parmağı, Parmak.
Ülkemizde hünnap ege ve akdeniz bölgelerinde, Marmara bölgesinin belirli yerlerinde, güney anadolu'da ve karadeniz bölgesinde de çoruh vadisinde yetiştirilmektedir. Son zamanlarda Konya ve Karaman'da da dikimi yapılmaktadır.
Kültürü ayrı tarihi ayrı zengin olan Konya, tarım açısından da en zengin kentlerden bir tanesi olarak yer alıyor. Tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da özellikle buğday,arpa, çavdar, yulafın yanı sıra, şeker pancarı da ilk sıralarda yer alıyor.
İklimi: İç Anadolu bölgesinin güney kısmında yer alan Konya'da kışlar sert, soğuk ve kar yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 11,5°C'dir. Rastlanan en yüksek sıcaklık 40°C, en düşük ise -28,2°C'dir. Yılın ortalama 10 gününde sıcaklık -10°C'den düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri