Konya'nın yöresel tatlıları denildiğinde ilk akla gelen ise sac arası tatlısıdır. Antep fıstığı ve kaymak ile hazırlanan bu tatlı, isteğe göre dondurma eşliğinde de sunulabilir. Konya'nın meşhur tatlıları arasında yer alan dilber dudağı, eski zamanlardan günümüze miras kalan bir tatlıdır.
Konya da küçük esnafların ve sanayi çalışanlarının çok bilindik öğle yemeklerinden birisidir aslında yağ somunu. Ve konya kültüründe Etliekmek, Mevlana, peynirli ve patatesli pide gibi çok tercih edilen , yanında genellikle çay ve ayran ile inanılmaz güzel giden harika bir lezzettir.
Büyük çoğunluğu et yemeklerinden oluşan Sille mutfağında yoğurt çorbası, bamya çorbası, erişte pilavı, katmer, bazlama, tandır ekmeği, yaprak sarma, paça ve su böreği bunlardan lezzetlerden yalnızca birkaçı… Günümüzde de eski tarihi konaklarda bu yemeklere rastlamak mümkün.
İlgili 30 soru bulundu
Konya'nın 8 km kuzey batısındaki bir vadide yer alan Sille; tarihi ve kültürel değerleri, halıcılık & çinicilik sanatları ve de folklorik yapısıyla göz kamaştıran bir yerleşim.
Sille'de, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait camiler, hamamlar, çeşmeler, köprüler gibi Türk-İslam eserleri de bulunuyor. Tarihi mahallede 19. yüzyılda inşa edilen Sille Çay Camisi'nin mihrap, minber ve kürsüsünde zengin ahşap işçiliğinin en güzel örnekleri yer alıyor.
Konya'da deneyebileceğiniz tatlılar arasında kaymaklı sac arası, sac arası sarma, fırında sütlaç, höşmerim ve dilberdudağı yer almaktadır. Tatlıları tüm restoranlarda ve şehir merkezindeki pastanelerde bulabilmeniz mümkündü.
Konya lezzetlerini tattıktan sonra, muhteşem bir final için muhakkak sacarası tatlısını deneyiniz. Konya'da saç arasını yiyebileceğiniz restoranlardan biri de Mevlevi Sofrası'dır.
Konya'nın yöresel tatlıları denildiğinde ilk akla gelen ise sac arası tatlısıdır. Antep fıstığı ve kaymak ile hazırlanan bu tatlı, isteğe göre dondurma eşliğinde de sunulabilir. Konya'nın meşhur tatlıları arasında yer alan dilber dudağı, eski zamanlardan günümüze miras kalan bir tatlıdır.
Beyaz kiraz Ereğli ile özdeşleşmiş ve Ereğli beyaz kirazın başkenti olarak tanınmaktadır. Anahtar Kelimeler: Konya, Ereğli, meyvecilik, beyaz kiraz, elma.
Konya'nın yöresel yemeklerinde bamya çorbası, batırık, düğün pilavı, çebiç, etli ekmek, arabaşı çorbası, su böreği, fırın kebabı, Mevlâna böreği, papara, tirit, kaygana, sac böreği, batırık, kabak kayganası, etli topalak çorbası, erişteli yoğurt çorbası vardır.
Tarihi bir mirasa sahip olan Konya mutfağı, Selçuklu sarayları, Mevlevi adetlerinin karışımından oluşur. Osmanlı mutfağının etkisiyle de şekillenen Konya mutfağında 3 nefis yemek ön plana çıkar; Etli ekmek, fırın kebabı ve peynirli pide. Konya mutfağında genellikle kuzu ve koyun eti tüketilir.
Konya, dünya tarihinin ilk yerleşim alanlarındandır. İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde yer alan kent, 1097 ve 1277 yılları arasında Selçuklu İmparatorluğu'nun başkentliğini yapmıştır. Birçok İslam büyüğüne ev sahipliği yapmış olan Konya ünlü İslam bilgini Mevlana ile özdeşleşmiş bir kentimizdir.
Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.
1) Mevlana Müzesi ve Türbesi
Konya'nın adeta simgesi haline gelen Mevlana Türbesi hem yerli hem de yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği bir yer haline gelmiştir.
Eski Meram Bağları, şehrin 5-6 km. batısından başlayıp, Dere'ye ulaşan yeşil vadiye kadar uzanır. Tarih boyunca suyu, havası ve bağları seyahatnamelere, dîvânlara konu olmuş, ünü bütün dünyaya yayılmıştır. Bugün çevresi ormanlarla kaplı güzel bir mesire yeridir. Ayrıca çay bahçeleri ve lokantalar bulunmaktadır.
Konya adının "Kutsal Tasvir" anlamındaki "İkon" sözcüğüne bağlı olduğu iddia edilir. Bu konuda değişik rivayetler bulunmaktadır. Bunlardan biri; kente dadanan ejderhayı öldüren kişiye şükran ifadesi olarak bir anıt yapılır ve üzerine de olayı anlatan bir resim çizilir. Bu anıta verilen isim, "İkonion" dur.
REIDIN SED bölge kapsamında bulunan 19 Konya mahallesi arasında refah düzeyi bakımından A+ derecesi ile ilk sırada yer alan Selçuklu ilçesine bağlı Yazır mahallesi, Konya genelinde en yaşanabilir mahalle olurken, ülke genelindeki sıralamada 1.255 mahalle arasında 70'inci sırada yer buldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri