Çumra bölgesinin Kavunu meşhurdur. Elma, armut, erik, kiraz ve vişne en çok yetiştirilen meyvelerdir. Bağcılıkta bu bölgede gelişmiş olarak yapılmaktadır. Bazı bölgelerde sulama yapılamadığı için sebze bakımından tarıma elverişsiz kalmıştır.
Konya, Türkiye'de; buğday, şekerpancarı, kuru fasulye, havuç, tavuk yumurtası üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Ayrıca arpa, nohut, patates, ayçiçeği ve mantar üretiminin yanı sıra et ve süt, süt ürünleri üretiminde de ilk sıralarda yer almaktadır. Dolayısı ile de bu alanlarda önde gelen bir üretim merkezidir.
Konya, elma, kayısı, kiraz, vişne, çilek ve ceviz üretiminde ilk 10 ilimiz arasında. Üretilen meyvelerin önemli bir bölümü iç pazarda tüketilirken, bir kısmı da ihraç ediliyor. Son verilere göre Konya'da kiraz üretimi yaklaşık 30 bin ton. Bu konuda Akşehir ve Ereğli ilçeleri Türkiye çapında önemli üretim merkezleri.
Konya ili sebze ve meyve üretiminde de ülke üretiminde önemli yere sahiptir. Havuç üretiminin % 66.20'si, vişne üretiminin % 15.51'i, kiraz üretiminin % 6.59'u, elma üretiminin % 2.58'i, çilek üretiminin ise 3.65'i Konya ilimizde gerçekleşmektedir.
Konya Orman Bölge Müdürlüğünün hudutları dahilindeki ormanları meydana getiren ağaç türleri, miktarlarına göre sırayla Karaçam, Meşe, Kızılçam, Ardıç, Sedir ve Göknar'dır.
İlgili 32 soru bulundu
Konya'nın karasal ikliminde portakal fidanı yetiştirmeniz mümkün değildir ancak ev içerisinde saksıda portakal fidanlarınızı yetiştirebilir, dalından portakal kopartabilirsiniz.
Bu cinse ait en çok taksonun sırası ile Isparta, Erzincan, Antalya, Artvin, Konya, Gümüşhane ve Van illerinde yetiştiği belirlenmiştir.
Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.
Konya'nın yöresel tatlıları denildiğinde ilk akla gelen ise sac arası tatlısıdır. Antep fıstığı ve kaymak ile hazırlanan bu tatlı, isteğe göre dondurma eşliğinde de sunulabilir. Konya'nın meşhur tatlıları arasında yer alan dilber dudağı, eski zamanlardan günümüze miras kalan bir tatlıdır.
Hayvancılık alanında da gelişmiş bir il olan Konya'da tiftik keçisi, koyun, sığır yetiştirilir ve arıcılık gelişmiştir. Madencilik sektöründe tuz bakımından önde gelen bir ildir. Ayrıca civa, linyit, barit ve boksit madenleri de çıkarılmaktadır. Sanayi sektöründe de ilklerdendir.
İlimizde 133.707 dekar alanda yeşil ve kırmızı mercimek ekim yapılmaktadır. 9.764 ton yeşil mercimek ve 6.120 ton kırmızı mercimek hasadı gerçekleşmektedir. Konya ülkede yeşil mercimek ekim alanı ve üretim miktarı bakımından 2. sırada yer almaktadır.
1) Mevlana Müzesi ve Türbesi
Konya'nın adeta simgesi haline gelen Mevlana Türbesi hem yerli hem de yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği bir yer haline gelmiştir.
Konya başta buğday, arpa, şeker pancarı, kuru fasulye, patates, ayçiçeği, haşhaş, kimyon, aspir gibi tarla bitkileri olmak üzere çok sayıda sebze ve meyve türlerinin üretiminin gerçekleştirildiği tarım bölgesidir.
Yarı kurak iklimin etkisine bağlı olarak Konya'nın doğal bitki örtüsü steptir. Toprak çeşidi ise alkalen reaksiyon gösteren kahverengi topraklardır. Bu doğal ortam özelliklerine bağlı olarak sahada en fazla tahıl tarımı yapılmaktadır.
Konya'da deneyebileceğiniz tatlılar arasında kaymaklı sac arası, sac arası sarma, fırında sütlaç, höşmerim ve dilberdudağı yer almaktadır. Tatlıları tüm restoranlarda ve şehir merkezindeki pastanelerde bulabilmeniz mümkündü.
Konya ilk sırada
Bayraktar, Türkiye'de en fazla sığırın 646 bin 583 ile Konya'da bulunduğuna işaret ederek, Konya'yı 623 bin 869 ile Erzurum, 542 bin 922 ile Balıkesir ve 488 bin 233 ile Kars'ın izlediğini kaydetti.
Bizans kaynaklarında "Tokonion" olarak geçen şehrimize yakıştırılan diğer isimler şöyledir: "Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia..." Arapların Kuniya dedikleri güzel kentimiz, selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bir daha değişmeyerek günümüze kadar gelen ismine kavuşmuştur: Konya...
Çebiç Çebiç Konya'nın geleneksel tatlar listesinin en üst sıralarında yer alıyor. Nefis bulgur pilavının üzerine tandırda pişmiş kuzu eti eklenmesi ile tadından yenmez hale gelen çebiç özellikle önemli günlerin ve etkinliklerin vazgeçilmez yemekleri arasında.
Konya'nın narenciye fidanları dışında hemen hemen bütün fidanların yetişebileceği bir iklime sahip olduğunu ifade eden Şahin, “Bağdat hurması, nar, incir, zeytin, kaymak ağacı, gürnap, ahududu, böğürtlen, kestane, muşmula ve benzeri her iklime uymayan çok sayıda ağaç Konya'da yetişme imkanı bulabiliyor.
Kuru ve rutubetli toprakları sevmeyen bir bitki olan frenk üzümü Türkiye'de en çok Bursa'da ve başta Rize olmak üzere Karadeniz sahillerinde ve Muş ilinde bol miktarda yetişiyor. Son yıllarda artan talep ile birlikte Amasya, Tokat, Gümüşhane, Uşak ve Konya'da da frenk üzümü bahçeleri kuruluyor.
Gül üretim alanı; 2019 yılında %81,8'lik paya sahip olan Isparta 31 bin da ile birinci sırada yer alırken, Burdur 3 bin da ile ikinci, Afyonkarahisar ise 2,8 bin da ile üçüncü sırada yer almaktadır. Şanlıurfa'da ise 2019 yılında 3 da üretim alanı bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri