Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır, irmik, erişte, şehriye kraker, bisküvi tüketebilirsiniz. Mayalı yapılmış hamurişi besinlerden; ağır şerbetli ve yağlı tatlılardan uzak durunuz. Şeker ve şekerli besinlerden, sütlü tatlılar ve meyveli tatlılar tercih ediniz. Sık beslenme programı mide korumada çok etkilidir.
Mide mikrobunun tedavisinde, doğal besinler ve baharatlar da faydalıdır. Kırmızı acı biber, Helicobacter Pylori'nin gelişimini engeller. Sarımsak bu mikrobu öldürmede son derece etkilidir. Antibiyotik gibi görev yaparak bakterileri yok eder.
Aşırı yemek yemek helicobakter pylori rahatsızlığında, sıkıntıları daha da arttırabilmektedir. Bununla birlikte şeker, kahve, çikolata, yağlı süt ve et ürünleri, salamura gıdalar, gazlı meşrubatlar, aşırı baharatlı yiyecekler ile alkol kesinlikle sakınılması gereken besin maddelerindendir.
Mide iltihaplanmasına iyi gelen besinler arasında yoğurt, çilek, nane, yeşil yapraklı sebzeler, zencefil, karambol tohumu, papatya ve az protein içeren besinler tüketilmelidir. Bu besinler mide için en sağlıklı ve asit oranı düşük besinler arasına girmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Mide-bağırsak enfeksiyonuna karşı bunları yapın
Bu dönemde kepek ekmeğinden, yağlı ve şekerli gıdalardan, baharatlardan, bol posalı sebze ve meyvelerden uzak durun.
Mide mikrobu olarak bilinen 'Helikobakter Pylori', peptik ülser ve kronik gastrit oluşumunda yüzde 80'den fazla sorumludur. Yoğurt bakterileri ise, 'Helikobakter Pylori' tedavisi için verilen antibiyotiklerin yan etkilerini azaltmaktadır" diye konuştu.
Helikobakter pilorinin antibiyotiklerle tedavi edilmesinin sonrasında mideden salgılanan ghrelinin arttığını gösteren bazı çalışmalar vardır. Ghrelin, açlık hissi oluşturarak iştahı ve yeme dürtüsünü artıran bir hormondur (20).
Helikobakteri pilori tedavisi
Bakterinin antibiyotik direnci nedeniyle, tedavisi 2'li ya da 3'lü antibiyotik tedavisi ve proton pompa inhibitörü, bizmut içeren ilaçlarla yapılabilir. 7 ve 14 günlük seçenekler kullanılabilir. Tamamen tedavi edilebilen bu hastalığın tekrarlama olasılığı da mevcuttur.
Kendiliğinden ortadan kalkması mümkün değildir. Uzun yıllar mide yerleşen Helikobakter piori bakterisi sürekli olarak mide örtüsünün iltihaplanmasına yol açmaktadır.
Mide Mikrobu Farklı Hastalıklara da Neden Olabilir
Helikobakter Pilori midede gastrite, ülsere ve nadiren de mide kanserine yol açabilir. Bu mikrop Dünya Sağlık Örgütü tarafından birinci derecede kanserojen kabul edilmiştir.
İspanyol bilim adamlarının yaptığı bir çalışmada sızma zeytinyağının gastrit (mide yanması) ve mide ülserine sebep olduğu bilinen Helicobacter Pylori isimli mikroorganizmaya karşı mideyi koruduğu ve tedavi ettiği tesbit edildi.
Bir mide koruyucuyla beraber verilen iki haftalık antibiyotik tedavisiyle, hastalık yüzde 85-90 oranında başarıyla tedavi edilebiliyor. Mikroorganizmanın ölüp ölmediği ise üre nefes testi, dışkıda antijen taraması gibi girişimsel olmayan yöntemlerle saptanabiliyor.
Tedavinin temelini mide asit salgısını baskılayan bir ilaç ve en az iki çeşit antibiyotiğin birlikte 10-14 gün süreyle kullanılması oluşturur.
Midedeki zararlı bakteriler derin uykuyu engeller
Pylori (Helikobakter pilori) olarak bilinen zararlı bakteri yaşamaktadır. Bu zararlı bakteri yorgunluğun esas nedenlerinden biri olabilir.
Sık acıkma. Bulantı, kusma gibi şikayetler helikobakter pilorinin neden olduğu gastrit ve ülser hastalığı belirtileri olabilir.
Midede ülsere yol açan helikobakter pilorinin, düzensiz kalp ritmiyle de bağlantılı olabileceği bildirildi. İtalyan araştırmacılar, helikobakter piloriye, kalp krizi riskini artıran düzensiz kalp ritmi bozukluğu olan kişilerde 20 kat daha fazla rastlandığını belirttiler.
5) Sarımsak : Doğal bir anti-inflamatuar ve antibiyotik olan sarımsağın; hem çiğ hem pişmiş halde tüketilmesi Helicobakter Pylori' nin öldürülmesinde etkilidir.
Bu tedavilerde kullanılan antibiyotikler çoğunlukla amoksisilin (AMO) ve klaritromisindir (KLA) (1, 4, 6-28).
Gastriti olan bireyler için beslenme önerileri:
Turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemişler, kurutulmuş meyveler tüketmeyiniz.
Sütte az miktarda asit olmasına rağmen, mide asidini yatıştırarak mide ağrısını geçirdiğine inanılır. Sütün mide asidine karşı geçici bir bariyer oluşturduğu doğrudur; ama asit üretimini teşvik edici özelliğinden dolayı bu rahatlama kısa süreli olacak, ardından rahatsızlık yeniden baş gösterecektir.
Klinik -Belirtiler
Klinik olarak en çok rastlanan belirti mide bölgesinde ağrıdır. Ağrıyla birlikte iştahsızlık ve kilo kaybı sık görülen bulgulardandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri