".... Kooperatife ait taşınmazların, ortaklara veya ortak olmayanlara kiraya verilmesi veya kooperatifin inşa ettiği konut veya işyerlerinin ortaklara dağıtımından sonra elinde kalan işyeri, konut veya arsaların satılması ortak dışı işlem sayılacaktır.
Kooperatiflerin satışı tapu müdürlükleri kanalı ile değil, kooperatif üyeliği şeklinde veya noter sözleşmeleri ile yapıldığı bilinmektedir. Yani alıcı, yapılan sözleşme ile arazideki hangi alanın kendisinin olduğunu bilmeden sadece kullanım hakkını satın almakta ve arazinin hissesine ortak olmaktadır.
Evet. Kooperatiflerin arsa alımında dikkat etmesi gereken bir önemli konu da alacakları arsanın sadece tapu devri veya tapuya şerh verdirilecek satış vaadi sözleşmesi ile satın alınabilmesidir. Adi sözleşme veya belli bir dönem taksit ödeme sonrasında (tapuya şerh verilmeden) tapu devri yapılması mümkün değildir.
Kooperatif Tapu Ne Demek? Kooperatif tapu , bir kooperatiften alınmış evin tapusu anlamına gelmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir nokta, sırf bir kooperatiften ev alındı diye ev sahibinin o kooperatifin bir üyesi olmadığıdır. Satın alan kişi sadece tapuda görünür.
Kooperatifin ortakları paylarını devredebilir. Pay devri için öncelikle devreden ve devralan kişi irade beyanlarını belirten dilekçe ile yönetim kuruluna başvururlar. İrade beyanlarını inceleyen yönetim kurulu daha sonra devir işlemlerine yönelik yönetim kurulu kararı alarak devir işlemlerini başlatır.
İlgili 17 soru bulundu
Kısaca özetleyecek olursak; Kooperatif hisse devri ilk olarak devreden ve devralan kişilerin irade beyanlarını belirten belge ile Kooperatif yönetim kuruluna müracaat etmesi gerekir. Yönetim kurulu ortaklığa aday kişiyi yeterli görürse devir işlemlerini başlatır.
Kooperatif tapu devri
Yapı kooperatiflerinde yapılar tamamlandıktan sonra yapıların bulunduğu yere göre yapı kullanma izin belgesi alınabiliyor. Kooperatif tapu devri konutların üyelere teslimi ile gerçekleşiyor. Teslimden sonra üyeler tapularını almak için başvuruda bulunuyor.
Kooperatifler 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu hükmünce Ticaret Bakanlığı kontrolünde işlevlerini sürdürürler. Bir Kooperatif üyesi olduğunuzda hisse durumunuzu, kooperatifiniz sahip olduğu gayrimenkulü E-Devlet uygulaması üzerinden görebilirsiniz.
Kooperatif hisseli hobi bahçelerinin satışa sunulmasında herhangi bir sakınca olmadığı gibi alınmasında da sakınca bulunmamaktadır.
Hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkün olabiliyor. Ancak hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmemesi halinde, ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş oluyor.
1163 sayılı Kooperatifler Kanunu uyarınca, kooperatife ait taşınmazın satılması, genel kurulun devir ve terk edemeyeceği yetkileri arasında yer almaktadır.
Ortağın ölümü ile ortaklık sıfatı sona ermekle birlikte, ana sözleşmede hüküm bulunmak koşuluyla ölen ortağın mirasçılarının kooperatifte ortak olarak kalmaları sağlanabilir (Kooperatifler Kanunu Md.14).
Kooperatif sorgulaması yapmak için; https://koopbis.gtb.gov.tr/Portal/kooperatifler sayfasındaki ilgili alanları doldurduktan sonra "Arama" butonuna basmanız yeterlidir.
Kooperatif Dolandırıcılığı Suçu Nedir? Kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı suçu, kooperatiflerin yönetiminde bulunan kişilerin, bu pozisyonlarını kötüye kullanarak, kooperatifin mali kaynaklarını veya varlıklarını yasadışı şekillerde kişisel çıkarları için kullanmaları eylemidir.
Bu devrin kooperatif yönünden geçerli olabilmesi için ortaklığı devreden ve devralan kişilerin bu belgelerini bir dilekçe ekinde kooperatife vererek dilekçelerinde devir yapılmasını istemeleri ve kooperatifçe istenilen diğer belgeleri vermeleri gerekmektedir.
Hisseli tapu, bir gayrimenkulün birden fazla kişi tarafından ortaklaşa sahip olunduğu bir mülkiyet biçimidir. Bu sistem, genellikle aile üyeleri, iş ortakları veya mirasçılar arasında paylaşılan mülklerde karşımıza çıkar.
Hisseli tapu pay sahibi, kendi payını dilediği bir zaman dilediği bir kişiye satabilir. Diğer hisseli pay sahiplerinin rızası ve bilgisinin olmasına gerek bulunmamaktadır. Dolayısıyla hisseli tapu sahibi paydaş, diğer paydaşlardan habersiz kendi payını satabilecektir.
Çok hisseli yerden pay almak çok risklidir. Bu satış için hepsinden muvafakat almak zordur. İçlerinden birisi şufa hakkı kullanabilir veya ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Sık sık hissedarlar satışlarla değişebilir.
Buna göre, ortaklık payı kooperatife karşı bölünemeyeceğinden, bir paya birden fazla kişi ortak olmuş ise, bunlar kooperatife karşı haklarını ortak bir temsilci aracılığıyla kullanabileceklerdir. Ortak bir temsilci tayin etmedikleri takdirde kooperatifçe bunlardan birine yapılacak bildirim hepsi için geçerli olacaktır.
Hobi bahçesi satın almak hem ülkemizde düşük bütçelerle yatırım yapmanın en basit yollarından biridir. Önemli olan yasal bir zeminde uygun bir alanda hobi bahçesinin kullanılmasıdır. Bir arazi satışında arazi değil de şirket hissesi varsa bu bahçeye vatandaşlar hissedar olamaz.
Yönetim kurulu, ana sözleşmeye uygun olarak yapılacak isteğe rağmen, bir ortağın kooperatiften istifasını kabulden kaçınacak olursa, ortak çıkma dileğini noter aracılığı ile kooperatife bildirir. Bildiri tarihinden itibaren çıkma gerçekleşir. Ortağın ölümü halinde ortaklık sıfatı ortadan kalkar.
Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor. Ancak hisseli tapuda sadece gayrimenkulün ortaklarının isimlerinin ve sayısının kaç olduğunun yazması gerekiyor.
Devir işlemini NOTERDEN BORÇSUZ olarak yapılması devir alan için gereklidir. Devir işleminin noterden yapılmasından sonra Kooperatif bürosunda ortaklık dilekçesi ve müracaat formu doldurulacaktır. Bu işlemler gerçekleştirildikten sonra Kooperatif Yönetim Kurulunun onayından sonra hisse devri gerçekleştirilecektir.
Yapı kooperatiflerinde yapılar tamamlandıktan sonra yapıların bulunduğu yere göre yapı kullanma izin belgesi alınabiliyor. Kooperatif tapu devri konutların üyelere teslimi ile oluyor. Teslimden sonra üyeler tapularını almak için başvuruda bulunuyor...
Özellikle Yapı kooperatiflerinde, kooperatif arsası üzerine uzun yıllar süresince amaca uygun olarak inşaatın yapılamamış olması nedeniyle ortaklar, kooperatifteki ortaklık paylarını elden çıkarmakta ve devretmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri