R denilen kristalize insülin şişesi içindeki sıvı insülin berraktır, eğer bulanık ise bozulmuştur. Açılmış bir flakon 30-40 günde bitmemiş ise bozulabilir. İnsülin şişesinin üzerindeki son kullanma tarihini kontrol ediniz. Süresi geçmiş ise kullanmayınız.
- İnsülin kalemindeki kartuşunuz +25 dereceye kadar olan oda ısısında 6 haftaya kadar bozulmadan kalır. - İnsülininizi (İnsülin kaleminizi) güneş ışığı altına, soba kenarına, kalorifer üstüne ve buzdolabının buzluk kısmına kesinlikle koymayın.
Açıldıktan sonra kaleminizi buzdolabının kapağında (2°C-8°C) 4 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Kalemi arabada ya da çok sıcak veya çok soğuk olabilecek bir ortamda bırakmayın. İçindeki ilacı ışıktan korumak için kalemin üzerindeki kapağı her zaman kapalı tutun. Seyahat talimatlarımızı okuyun.
İlaçların serin bir ortamda saklanması ve devamlı kişinin yanında bulunması gerekir. İnsülini saklama koşulları da yaz aylarında daha fazla önem taşır. Çok sıcaklarda insülin etkisini kaybedebilir hatta bozulabilir. Bu nedenle de kişilerin farkında olmadan şekerleri yüksek kalabilir.
Eğer bulanık görünümlü bir insülin kullanılacaksa insülin kalemi ellerinizin arasında çok fazla çalkalanmadan ve yıpratılmadan 10-15 kez karıştırılır veya farklı bir yolla ele alınarak aşağı yukarı yavaş hareketlerle 10-15 kere karıştırılarak insülinin bulanması sağlanır.
İlgili 42 soru bulundu
Buzluğa koymayınız. Ve dondurmayınız. İnsülin kalemi içindeki insülinler oda sıcaklığında bir ay, buzdolabında 3 ay saklanabilir.
** 7 yaş altı hastanın kan şekeri 250-350 mg/dl arasında olduğunda 1 ünite , >350 mg/dl olduğunda 2 ünite fazladan insülin yapabilir.
İğne yapmadan önce insülin kalemimizin içinde hava olup olmadığını kontrol etmeyi unutmamalıyız: İnsülin kalemimizin içinde hava(kartuşun içinde olan küçük hava kabarcıkları) varsa ve biz o havayı çıkarmadan iğne yaparsak ayarladığımız doz kadar insülin vücudumuza giremez.
Sağlıklı Yaşam
İnsülin iğnesi mutlaka dönüşümlü bir şekilde yani, her insülin dozu farklı bölgeye yapılmalıdır. Sürekli olarak aynı yere yapılan insülin lipodistrofi'ye sebep olabilir. Lipodistrofi, insülin'in sürekli aynı bölgeye uygulanması sonucu yağ dokusunun değişikliğe uğraması veya yağ dokusunun erimesidir.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan klasik tip insülin kalemlerinin dış ortamlarda 2°C ile 8°C derece aralığında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu sıcaklık değerleri dışında kalan insülinde bozulma yaşanabilmekte ve hastanın sağlığını tehdit eden sorunlara neden olabilmektedir (Veronesi vd., 2015; Pearson, 2010).
Günde iki kez insulin enjeksiyonu: Genellikle tek dozun yeterli olmadığı durumlarda Tip 2 diyabetlilere önerilen insülin tedavisidir, sabah ve akşam saatlerinde yaklaşık 12 saat aralıkla olmak üzere günde 2 doz insülin uygulaması yapılır.
İnsülin yemek sonrası yüksek düzeylerde salgılanır; kaslar, yağ dokusu ve karaciğer insüline az yanıt verirse kan şekeri zor kontrolde tutulur. Buna insülin direnci denir. Yemek sonrası pankreastan hızlı ve fazlaca kana salınan insülin; kan şekerini yemekten 2-3 saat sonra düşürerek aniden acıkma hissine sebep olur.
Kristalize insülin gibi kısa etkili insülinlerde ise yemekten 30 dk önce yapılmalıdır. Hastanede yatan hastalar için yemeğin gecikme beraberinde hipoglisemi riskine karşı 20 dk önce yapılması daha uygun olabilir. Uzun etkili insülinler ise aç ya da tok farketmez bunlarda uygulanan zaman dilimi önemlidir.
Açılmamış insülinler, paketin üzerinde belirtilen son kullanma tarihine kadar buzdolabında 2 ila 8 derecede saklanabilir. Buzdolabı kapağı bu dereceler arasında değilse kullanılmamalı ve insülin paketleri buzluğa yakın yerlere konulmaktan kaçınılmalıdır.
İnsülinlerin saklanması
Açılmamış şişeler son kullanma tarihine kadar buzdolabında 2-8 C arasında saklanmalıdır. ediniz.) Kesinlikle dondurulmamalıdır. Isı kaynağından uzak tutulmalıdır.
İnsülin, ışıktan uzak, 2 ila 8 derecede saklanmalı.
İnsülin direnciyle pankreas,vücudun talepleri için artık yeterli insülin üretemediği ve daha sonra kan şekeri yükselene kadar daha fazla insülin üretir.
Açılmamış kartuşlar 30 güne kadar kullanılabilir. İnsülin tablet şeklinde ağızdan alınamaz, çünkü mide insülini bir besin olarak algılar ve etkisini göstermek için kana karışamadan sindirir. Bu nedenle, insulin iğne ile cilt altına yapılan enjeksiyon şeklinde kullanılır.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
İğne ne kadar kısa olursa, kasa enjeksiyon yapılması riski de o kadar azalır. Enjeksiyonun kasa yapılması hem acı hissini arttırabilir, hem de insülinin etkisini istenmeyen şekilde hızlandırır.
İnsülin iğnesi yemekten önce mi sonra mı vurulur sorusunun yanıtı oldukça kritiktir. İnsülin iğnesinin aç mı tok mu yapılacağı hastanın ihtiyacına göre değişir. 3 tip insülin iğnesi vardır ve her biri farklı şekilde uygulanır bu nedenle hastanın insülin öyküsü, uygulama zamanına etki edecektir.
Örneğin, karın bölgesinde göbek dışındaki bütün bölge kullanılmalıdır. tedavisini olumsuz etkileyen en önemli sorundur. Bundan kaçınmak için enjeksiyon bölgelerinin değiştirilmesi yanında, her enjeksiyon noktası arasında en az 1 cm uzaklık olmalıdır.
1 birim ünsilin 30 miligram kan şekeri düşürürken, 10 miligram düşürür hale gelir. Vücut bu durumla baş etmek için daha fazla insülin üretmeye başlar. Örneğin vücut, kan şekerini 80-100 arasında tutmak için 7-8 ünite insilün salgılarken, insülin direnci olanlarda bu oran 20- 30'a hatta 50'ye kadar çıkar.
Kilo kontrolünü sağlamak, düzenlik egzersiz yapmak, lifli gıdalardan yararlanarak stresten uzak durmak HbA1c seviyesini düşürmede etkili olur. Şeker hastalığını önlemek ve HbA1c değerinin düşürmek için şu yöntemlerden yararlanabilirsiniz: Fiziksel aktiviteye önem verin. Kan şekerinizi izleyin.
Normalde 70-100 mg/dl arasında değer olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri