Sıcak mevsim sebzeleri, yüksek ışık yoğunluğu gerektiren, ancak düşük ila orta derecede gece sıcaklıkları gerektiren sebzelerdir. Gündüz en az 17 ºC ve gece boyunca en az 15 ºC sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Bu sebzeler arasında, fasulye, salatalık, patlıcan, kavun ve kabak; sera ortamında iyi performans gösterir.
Ticari seralarda en çok yetiştirilen sebzeler domates, biber, kavun, kabak, marul, hıyar ve patlıcandır.
Ekim ayı sonlarına yaklaşırken salatalık hasadımız devam ediyor. Ortalama Kasım ayı sonuna kadar verim almayı düşünüyor. Ortalama bir bitki için verim miktarı 5-6 kilogram olarak belirtilmektedir. 1 dekar seradan ortalama 12-15 ton ürün almak mümkündür.
Bu seralarda yaz döneminde başta domates olmak üzere hıyar, biber, fasulye, patlıcan, çilek, kış döneminde ise marul başta olmak üzere roka, tere, maydanoz, ıspanak, pırasa gibi ürünler yetiştiriliyor.
Maydanoz, brokoli, mısır ve dereotu da Ağustos ayında ekilebilen sebzelerdendir. Böğürtlen, şeftali, incir, sarı kiraz ve mürdüm eriği Ağustos ayında ekilen meyvelerdir. Fidelecenek olanlar: Kabak, marul, salatalık. Direkt toprağa ekilecek tohumlar: Fasulye, börülce, roka.
İlgili 29 soru bulundu
Geleneksel tarım yöntemiyle 1 dönüm araziden yılda ortalama 12 ton domates üretiliyor. Topraksız tarım serasında ise 1 dönümden bir yılda 40 tonun üzerinde hasat yapılabiliyor.
Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.
Sıcaklığı, ışığı kontrol edilebilen serada, bombus arılarıyla dölleme sağlandı. Normal seralarda 90 günde alınan ürün, ledle aydınlatılan serada 70 günde elde edildi. Normalde metrekareden 25-30 kilogram ürün elde edilirken, ledli serada metrekareden 60 kilogram ürün alınması hedefleniyor.
Sıcak havalarda kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılır.
Hıyar çeşit özelliğine ve arzu edilen hasat zamanına göre açıkta veya seralarda yetiştirilebilir.
50 dönüm (5 hektar) topraksız domates serasının ayrıntılı yıllık işletme maliyetleri – 2023 (Mayıs) Fide-Tohum maliyeti – Dikim aralığını 0,2cm olarak ele aldığımızda 1 dönüm (1.000 m2) seraya ortalama 3.125 adet fide gitmektedir.
Üzerine her bir m3 gübre için 1 kg sönmüş kireç tozu veya dolomit, 3-5 kg Triple süper fosfat veya aynı miktar DAP (Diamonyum fosfat) gübresi ve 3-5 kg % 26 N ihtiva eden Kalsiyum amonyum nitrat (CAN) gübresi serpilir.
Özetle sera, yetiştiriciye, kontrol, kalite ve yüksek verim sağlarken; tarla ise iş gücünde verim, girdi maliyetlerinin azalması ve üretimde tarım makinelerinin kullanılabilirliği gibi avantajlar sağlamaktadır.
Eylül ayında marul, ıspanak, lahana, roka ve turp ekerek 30 gün sonra hasat edebilirsiniz. Ek olarak dereotu, kabak, bakla, kekik ve lavanta gibi bitkilerin ekimini de yapabilirsiniz. Eylül ayı boyunca yıldızpatı ve kasımpatı gibi çiçeklerin ekimini gerçekleştirebilirsiniz.
Bu nedenle seralar ağırlıklı olarak güney sahil şeridimizde yoğunlaşmış durumda. Bununla birlikte Ege, Marmara, Karadeniz Bölgeleri ile uygun mikrokliması olan yörelerde de seracılık yapılıyor. Sera varlığı bakımından; Antalya, Mersin, Adana, Muğla, Samsun, İzmir, Aydın, Hatay ve Burdur illerimiz öne çıkıyor.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçeklenme döneminde yaşanılacak nem eksikliği verimi olumsuz etkiler.
Kışın serada domates yetiştiriciliği dört ana aşamadan oluşmaktadır. Bunlar; dondan önce kışlık bir sera inşa edilmeli, ısıtma ve sıhhi tesisat getirilmeli, havalandırma sistemi düşülüp ayarlanmalı, kışın yetişebilecek domates çeşitleri öğrenilmelidir.
Örneğin; açık tarla sofralık domates çeşitlerinde dekara ortalama 1.500 fidenin dikilmesi, salçalık domates çeşitlerinde ise 3.500 fidenin dikilmesi öneriliyor.
Domates yetiştiriciliği sera içerisinde de yapılabilir. Bu sayede ülkemizde iklim açısından elverişli olmayan bölgelerde de domates üretimi yapılır.
Domatesin verimini artırmak için potasyum, magnezyum, kalsiyum ve amonyum nitrat azot içeren gübreler verilmelidir. Potasyum nitrat gübresi domateslerin iri, dolgun, sert ve renkli olmasını sağlar. Magnezyum nitrat gübresi, sebzenin azot eksiğini tamamlar.
Domates fideleri güneş ışığına ve suya ihtiyaç duyar. Yeterli güneş ışığı alan bir yerde yetiştirilen fideler daha hızlı büyürler. Güneş ışığı, bitkilerin fotosentez yapması ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için gereklidir. Su, domates fidelerinin büyümesi ve gelişmesi için hayati önem taşır.
Anadolu'nun Bozkırında Kurduğu Serada Yılda 3 Kez Hasat Yapıyor - YouTube.
Diğer giderler 250 lira. Domates üretimi için yıllık ortalama girdi maliyeti 1 dekar için 20 bin 250 lira. Üretici, 1 dekar seradan 15 ila 20 ton olmak üzere ortalama 18 ton domates alıyor.
Kök başı verim ortalama 30-40 kg.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri