Hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkün olabiliyor. Ancak hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmemesi halinde, ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş oluyor.
Evet. Kooperatiflerin arsa alımında dikkat etmesi gereken bir önemli konu da alacakları arsanın sadece tapu devri veya tapuya şerh verdirilecek satış vaadi sözleşmesi ile satın alınabilmesidir. Adi sözleşme veya belli bir dönem taksit ödeme sonrasında (tapuya şerh verilmeden) tapu devri yapılması mümkün değildir.
Kooperatif Tapu Ne Demek? Kooperatif tapu , bir kooperatiften alınmış evin tapusu anlamına gelmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir nokta, sırf bir kooperatiften ev alındı diye ev sahibinin o kooperatifin bir üyesi olmadığıdır. Satın alan kişi sadece tapuda görünür.
Hisseli Arsaya İnşaat Yapılması
Paylı mülkiyette, elbirliği mülkiyetinde ya da kat mülkiyetinde bulunan taşınmazlar üzerinde ruhsat düzenlenmesi ve yapı yapılabilmesi için tüm paydaşların, ortakların ve kat maliklerinin izin vermesi gerekir.
Kooperatif tapulu ev alınabiliyor. Kooperatiften edinilen bir gayrimenkulün alınması ile doğrudan kooperatif üyesi olunamıyor. Alan kişi sadece tapuda o gayrimenkulü satın alan kişi olarak görünüyor.
İlgili 33 soru bulundu
Kooperatif tapusu ile kastedilen sizin sahiplik durumunuzu gösteren Kooperatif hissesidir. Kooperatif arazinin sahibidir ve tapu kooperatif adınadır. Sizde bu kooperatiften hisse alarak hisseniz oranında kooperatife ortak olup sahibi olduğu arazi-arsanın sahibi olursunuz.
".... Kooperatife ait taşınmazların, ortaklara veya ortak olmayanlara kiraya verilmesi veya kooperatifin inşa ettiği konut veya işyerlerinin ortaklara dağıtımından sonra elinde kalan işyeri, konut veya arsaların satılması ortak dışı işlem sayılacaktır.
Ancak bunun için bazı koşulların sağlanması gerekir. Tarlanız koşullara uygunsa imarlı arsalarda olduğu gibi gerekli izinlerin başvurusunu yapabilirsiniz. İmar Kanunu'nun 20. maddesine göre prefabrik evler imar planına ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılabilir.
Cevabımız yine “Evet, tarlaya prefabrik ev yapılır”. İmar Kanunu'nun 20. Maddesinde yer alan hükme göre prefabrik evler imar planına, yönetmelik hükümlerine, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabiliyor.
Hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkün olabiliyor. Ancak hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmemesi halinde, ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş oluyor.
Yani tapuda arsanın sahibi kooperatif olarak gözükür. Kooperatif ortakları ise ilgili kooperatife ortak olup, olmadıklarını kooperatif dışında teyit etmek istedikleri takdirde ise e-devlet üzerinden kooperatif ortaklıklarını sorgulayabilirler.
Bu tapu çeşidinde arsa üzerinde hak sahibi olduğunuzun bilgisi vardır ama hangi alanın size ait olduğu belli değildir. Bankalar, hisseli tapuya sahip gayrimenkuller için kredi vermezler, çünkü olası kişisel anlaşmazlıklarda mahkemeler uzun yıllar boyunca devam edebilmektedir.
Ortağın ölümü ile ortaklık sıfatı sona ermekle birlikte, ana sözleşmede hüküm bulunmak koşuluyla ölen ortağın mirasçılarının kooperatifte ortak olarak kalmaları sağlanabilir (Kooperatifler Kanunu Md.14).
1163 sayılı Kooperatifler Kanunu uyarınca, kooperatife ait taşınmazın satılması, genel kurulun devir ve terk edemeyeceği yetkileri arasında yer almaktadır.
Yapı Kooperatifleri, sahibi bulundukları arsaları üzerine kendileri konut inşa ettirip üyelerine dağıtabilecekleri gibi ortak sayısı kadar konut ya da işyerleri karşılığında fazla kalan arsa paylarını kat karşılığı inşaat sözleşmeleri ile müteahhitlere verebiliyorlar.
1163 sayılı kanunun 19/son maddesine göre, bir kooperatif ortağının şahsi alacaklıları ancak faiz ve gelir gider farkından doğan payına düşeni, kooperatifin dağılması halinde ona ödenecek payın haczini isteyebilirler.
Konteyner yapmak için, hisseli tapuya sahip olan kişilerin öncelikle tapu planlarını incelemesi gerekiyor. Konteyner yapılacak alanın, hisseli tapuda her malikin ortak kullanımına açık olup olmadığı belirlenmelidir. Ayrıca, konteyner yapımı için gerekli izinlerin alınması gerekmektedir.
Kooperatif hisseli hobi bahçelerinin satışa sunulmasında herhangi bir sakınca olmadığı gibi alınmasında da sakınca bulunmamaktadır.
Kooperatifler kar amacı gütmeyen oluşumlar olduğundan dolayı depreme karşı dayanıklı ve sağlam olmaları beklenir. Kooperatif üyeleri kendi oturacakları evler hakkında söz sahibi oldukları için, genel kanı kooperatif evlerinin daha sağlam olduğu yönündedir.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Kooperatif hisseli satışlarda ;
Burada karşılaşılan en büyük sorun satın alınan hobi bahçesinin satın alan kişiye ait müstakil tapusunun olmamasıdır. Dolayısıyla vatandaş aldığı hobi bahçesini tekrar satışa çıkarmak istediğinde, müstakil bir tapuya sahip olmasına kıyasla daha zor bir şekilde satışını yapacaktır.
Devir işlemini NOTERDEN BORÇSUZ olarak yapılması devir alan için gereklidir. Devir işleminin noterden yapılmasından sonra Kooperatif bürosunda ortaklık dilekçesi ve müracaat formu doldurulacaktır. Bu işlemler gerçekleştirildikten sonra Kooperatif Yönetim Kurulunun onayından sonra hisse devri gerçekleştirilecektir.
Ana sözleşmede gösterilen işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilip konutların veya işyerlerinin ortaklar adına tescil edilmesiyle kooperatifler artık amaçlarına ulaşmış sayılacaklar ve dağılacaklar. Varlıklarını ömür boyu sürdüremeyecekler.
Kooperatifin ortakları paylarını devredebilir. Pay devri için öncelikle devreden ve devralan kişi irade beyanlarını belirten dilekçe ile yönetim kuruluna başvururlar. İrade beyanlarını inceleyen yönetim kurulu daha sonra devir işlemlerine yönelik yönetim kurulu kararı alarak devir işlemlerini başlatır.
Kooperatif ev birden fazla hissedarın bir araya gelerek ortaklaşa yatırım yaptığı toplu konut projeleridir. Bu projede toplam maliyet düşürülerek daha ucuza ev sahibi olma imkânı sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri