Koordinat sistemi geometride herhangi bir düzlemdeki (çokkatlıdaki) bir nokta veya başka bir geometrik elemanın konumunu tam olarak belirlemek için bir veya daha çok sayı ya da koordinat kullanılan bir sistemdir.
Coğrafi Koordinat Sistemi:
Yeryüzü üzerindeki bir noktanın konumunun enlem ve boylam büyüklükleri ile referans elipsoidine göre tanımlandığı sistemdir. Yer'in merkezi başlangıç noktasıdır. Yer 180 adet paralel ve 360 adet meridyen dairesi ile ifade edilir.
Bir düzlemde birbirine dik iki koordinat ekseni, dik koordinat ya da Kartezyen koordinat sistemi adını alır. Öklit uzayını ifade eden, birbirine dik üç düzlemin arakesitinin tanımladığı koordinat sistemi de üç boyutlu Kartezyen koordinat sistemi adını alır.
koordinat sistemi, kutupsal koordinat sistemi ve coğrafi koordinat sistemleri olarak üçe ayrılır.
İlgili 21 soru bulundu
Gauss-Krüger (ITRF 96/GRS 80)
Büyük ölçekli haritalarda kullanılan koordinat sistemidir. Türkiye için 27°, 30°, 33°, 36°, 39°, 42° ve 45° orta meridyen boylam (λ0) değerleri ile 3° dilimlere ve Transversal Mercator (TM) projeksiyonuna dayalı olarak tanımlanır. Bu nedenle bazı yazılımlarda bu adla anılır.
Ondalık Derece: ör. 37,7°, -122,2° Derece, Dakika, Saniye: ör. 37°25'19.07"K, 122°05'06.24"B. Derece, Ondalık Dakika: ör. 32° 18.385' K 122° 36.875' B.
Düzlemde iki dik çizgi verilsin. Bu düzlemdeki bir noktanın koordinatları bu çizgilere göre işaretli mesafesi ile belirtilir. Üç boyutlu uzaydaki üç dik düzlemde, bir noktanın her bir düzleme göre üç koordinatı vardır. Bu, n boyutlu Öklid uzayındaki bir noktanın n tane koordinatını hesaplamak için genelleştirilebilir.
Coğrafi koordinat sistemi, dünya üzerindeki herhangi bir yeri, topografik bir nokta olarak tanımlamayı sağlayan bir koordinat sistemi. Küresel koordinat sistemindeki üç bileşenden ikisi kullanılarak belirtilir.
1. https://www.google.com.tr/maps adresine girilir ve arama bölümünden okul ismi arattırılır. 2. Okulunuzun yeri bulunduktan sonra koordinatlarını tespit etmek gerekir. Okul haritada varsa resimdeki kırmızı dairede olduğu gibi okulun olduğu yerde kırmızı bir işaret çıkıyor.
Bir yeri bulmak için koordinat girme
Aşağıda, kabul edilen biçimlere örnekler verilmiştir: Ondalık derece (DD): 41.40338, 2.17403. Derece, dakika ve saniye (DMS): 41°24'12.2"K 2°10'26.5"D. Derece ve ondalık dakika (DMM): 41 24.2028, 2 10.4418.
Sabit ağırlık G ise Z eksi(-) yönde aşağıya doğrudur. X ekseni kâğıt düzleminde soldan sağa yön, artı(+) yöndür. Y ekseni ise kâğıt düzleminde X eksenine dik diğer eksendir ve pozitif yön sağ el kuralına göre belirlenir.
Koordinat sistemi, Descartes tarafından bulunmuş olup, yaşamı kolaylaştırma aşamasında önemli bir yere sahiptir. 1637 yıllarında çalışmalar yayınlanmış olup, dünya tarafından ilgi ile karşılanmasını sağlamıştır. Koordinat sistemi, matematik ile birlikte kullanılmaktadır.
Doğrudan koordinatlı olarak, kadastrosu yapılan yada imar uygulaması, toplulaştırma, ifraz, yola terk vb. işlemler sonucu üretilen parseller hakkında pafta zemin uyumsuzluğuna dair bir tespit yoksa bu parseller kesin koordinatlı olarak ifade edilir.
Dik koordinat sisteminde aşağı ve yukarı giden eksen Y ile gösterilir ve ordinat ismini alır (Şekil 1.2). Bir noktanın koordinat sistemine göre yeri, o noktanın eksenlere çizilen diklerle belirtilir. Noktanın ordinat eksenine olan uzaklığına apsis, apsis eksenine olan uzaklığına da ordinat denir.
Koordinat sistemindeki dikey eksene ordinat ekseni (y ekseni) ya da ordinat denmektedir. Bilindiği üzere analitik düzlem üzerinde koordinat sistemi X ve Y ekseni olarak iki farklı şekilde öne çıkar. Bunlardan biri dikey olarak birisi ise yatay şeklinde bir sayı doğrusu olarak ifade edilebilir.
Özet Yüksek presizyon ve uygulama kolaylığı sağlaması nedeniyle, haritacılık sektöründe yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanılan GPS tekniğiyle elde edilen nokta koordinatları WGS84 sistemindedir.
Coğrafi konum bir yapı ve etmenin bulunduğu yerin paralel, meridyen gibi ölçü birimleri ile gösterilmesi ve yerinin belirlenmesidir. Herhangi bir noktanın Dünya üzerinde kapladığı alan olarak da tanımlanır. Özel ve matematiksel (mutlak) diye ikiye ayrılır.
Enlemler, kuzey ve güney enlemleri olmak üzere ikiye ayrılırlar; derece, dakika ve saniye cinsinden ifade edilirler. Dünya üzerindeki aynı enleme sahip noktaların birleşmesi ile oluşan varsayımsal çemberlere ise paralel denir.
Yeryüzü üzerindeki bir noktanın coğrafi koordinatları, seçilen elipsoide göre değişir.
Doğal yersel koordinat sistemleri yeryüzündeki noktaların konumlarını belirlerken zamandan bağımsız varsayılırlar. Bunun nedeni fiziksel olarak dünya yüzeyinde var oldukları ve her türlü hareketten aynı şekilde etkilendikleri kabul edilir.
— Dik açı 90º (90 derece) dir. — 1º = 60′ (60 dakika) dır. — 1′ = 60″ (60 saniye) dir.
İstanbul 41°K 29°D koordinatlarında yer alır.
45. doğu meridyeni - Vikipedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri