Genellikle benler çıkarıldıktan 1 ay sonra tekrar ortaya çıkabilir. Nadir de olsa bu durumun mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, bu durumda endişelenecek bir şey yoktur. Ben çıkarma işlemi tekrarlanabilen uygulamalardan biri olduğu için tekrar yapılmasında bir sakınca yoktur.
Et benleri genellikle kanser riski taşımayan iyi huylu benlerdir. Et benlerinin sayısı yaşla birlikte artabilir. Et benleri genellikle zararsızdır, ancak büyüklükleri, konumları veya estetik endişeler nedeniyle tedavi edilmek istenebilir.
Kendi başına koparma işlemi küçük et beni için sorun oluşturmayabilir ancak büyük et benlerinin koparılması ciddi kanamaya yol açabilir. Et beninin koparıldığı bölgenin bakımı iyi yapılmazsa ilgili bölge enfeksiyon kapabilir. Yine koparılan bölgede yara iyileşmesi düzgün olmazsa et benini düştüğü yerde iz kalabilir.
Et beninin kendiliğinden düşmesi enfekte olmadığı sürece sorun yaratmaz. Ancak kişi tarafından tahrip edilerek düşürülmeye çalışılması enfeksiyon riski ve kötü huylu lezyonlara dönüşme riski nedeniyle uygun değildir.
Et beni koparılmaya çalışılması, zararlı bir durum oluşturabilir. Et beni koparıldıktan sonra o bölgede enfeksiyon oluşumu görülebilir ve iz kalabilir, ciddi kanamalar görülebilir. Et beninden rahatsız olan kişilerin kendi başlarına müdahale etmemesi, bir uzmana başvurmaları gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
Elma sirkesi, limon suyu ve çay ağacı yağının düzenli olarak et beninin üzerine sürülmesi, et benlerinin düşmesinde etkili olabilir.
Bu sorunun cevabı, evet! Et beni tedavisi elma sirkesi ile yapılabilir ancak özenli ve sabırlı olmak gerekir. Elma sirkesi içerisindeki asidik asit ile et beni tedavisinde çok başarılı bir doğal çözümdür.
Asimetrik görünümlü, beş milimetreden büyük ve rengi koyu kahverengi, siyah, açıkkırmızı gibi iki ya da daha fazla renkli benler riskli olabilir. Bütün bu belirtilerin yanında üzerinde kanama, kabuklanma, tahriş olduğunda iyileşmenin gecikmesi gibi durumlarda dikkat edilmelidir.
Cilt üzerinde mevcut bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya kanayan yaralar olması, kanserleşme lehine bulgulardır. Sağlam deriden köken alan melanomda önce deride kahverengi yama şeklinde lekeler başlayabilir. Bu evrede tanı konulmazsa lekenin rengi giderek koyulaşır ve kalınlaşır.
Sadece neşter veya makasla benin kesildiği küçük bir işlemdir. Kriyoterapi: Sıvı azot kullanılarak et beni dondurularak, düşürülür. Elektrokoter: Yüksek frekanslı elektrik enerjisi verilerek ben yakılarak alınır. Ligasyon: Et beninin cerrahi bir iple sıkıştırıp düşürülmesi yöntemidir.
Et benlerini koparmak veya ip bağlayarak yok etmek doğru mudur? Halk arasında iple boğma yöntemi çok yaygın olsa da doğru değildir. Steril şartlarda uygun şekilde yakma ya da dondurma yöntemleri yapılmalıdır.
Benler her ne kadar rahatsız etmeyen bir durum olarak görünse de kesinlikle kulaktan duyma veya bazı kaynaklardan alınan bilgilere göre müdahale edilmemelidir. Ben ile oynamak, ellemek, dışarıdan duyulan yöntemlerle tedavi etmeye çalışmak küçük bir problemi olmayacak şekilde büyütebilir.
Bu nedenle vücuttaki benlerin mutlaka uzmanlar tarafından, cerrahi yöntemle alınmasını, lazerle ben yakma, dondurma, aldırma gibi uygulamalardan uzak durulmasını öneriyoruz."
Et Beni Kendiliğinden Geçer mi? Et beni kendiliğinden geçmez.
Ben alım işlemi genel olarak 10-15 dakika süren ve lokal anestezi ile yapılan bir işlemdir. İlgili bölge uyuşturularak yapılır. İşlemden 1 hafta sonra işlem yapılmış bölgede kabuklanmalar olur.
Böylelikle hasta işlem sırasında ağrı ya da acı hissetmez. Hızlı bir şekilde yapılan tedavide hasta tek seferde 10-20 adet beni aldırabilir. Tedaviden sonra yaklaşık 1 hafta içerisinde işlem yapılan bölge iyileşir ve yalnızca hafif bir kızarıklık gözlemlenir.
Kenar: ciltteki benlerin kenar çizgileri düzenli ise yüksek oranda iyi huyludur. Çevresinde bir düzensizlik bulunuyorsa zamanla kötüleşebilir. Renk: Benlerin rengi ya aynı tonda ya da az bir ton farkına sahiptir. Bir yanı siyah diğer yanı çok açık renk olan benler riskli olabilir.
Doğuştan olan benler konjenital nevüs olarak adlandırılmaktadır. Konjenital benlerin 20 cm'den büyüklerine dev konjenital nevus adı verilmektedir ve doğumsal benler arasında sadece dev konjenital nevuslar tehlikelidir. Zamanla kanserleşme riski yüksektir.
Bir tür deri eki olan et benleri, kişi için herhangi bir tehlike arzetmiyor ve kansere dönüşme ihtimali yok. Boyun, koltuk altı gibi bölgelerde daha sık görülen et benleri, yaşla, kilo ve hamilelikle artabiliyor. Estetik olarak kişiyi rahatsız edenler, dondurma-yakma gibi yöntemlerle ortadan kaldırılabiliyor.
Yeni ben çıkıp çıkmadığı, eski benlerde değişiklik olup olmadığına dikkat edilmelidir. Benlerle oynanmamalıdır. Benlerde asimetri, renk değişikliği büyüme (çapın 6mm'den büyük olması) kaşıntı, kanama, ağrı ve üzerinde yara açılması gibi değişiklikler varsa vakit kaybetmeden uzmana danışılmalıdır.
Benler doğuştan gelebildiği gibi sonradan da vücutta oluşabilmektedir. Kişinin vücudunda otuzlu yaşlara kadar yeni benler çıkması olasıdır. Bu benlerin hamilelik döneminde, hormonu etkileyen durumlarda veya hormonların sık sık dalgalandığı ergenlikte sayısının ve boyutlarının artması gözlemlenen normal bir durumdur.
Et Benlerinin Tedavisi
İşlem 10-15 dakikada sona erer ve sonrası ağrı hissi gelişmez. Birkaç gün içinde kabuk gelişir ve 3-5 gün içinde düşer ve yerinde iz bırakmaksızın iyileşir.
Ayrıca incir sütü et beni gibi ciltteki belirgin rahatsızlıklara da iyi gelmektedir. El üzerinde oluşan siğilleri doğal yöntemlerle temizlemek için incir sütünü tercih edebilirsiniz. İncir sütü asırlardır siğilleri yok etmek için kullanılan bitkisel bir destektir.
Zararsız olan et benleri, yanlış müdahaleler sonucu sorunlara yol açar. Enfeksiyon, deri iltihaplanması, kanamalar bu sorunlardandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri