Yağmurla birlikte yollar kaygan hale gelebilir. Bu nedenle fren mesafesi, düşündüğünüzden daha uzun olabilir. Ani hareketlerden kaçınmak yapmaktan kaçınmalı, bu doğrultuda sürüş gerçekleştirmeli ve durmanız gereken durumda, hızınızı kademeli olarak düşürmelisiniz.
Yağmur, yol görüşünü azaltıp olası olumsuz durumlara karşı sizi hazırlıksız bırakır. Aynı zamanda yağmur sebebiyle kayganlaşan yol, süratli bir sürüşte kazalara neden olabilir. Bu yüzden araç hızını azaltıp sakin ve dikkatli bir sürüş yapmak daha güvenli olacaktır.
Yağmurlu havada araba kullanımı normal zamanda kullanmaktan daha zordur. Artan yağış miktarı yola dikkatin verilmesini zorlaştırırken, aracın dengede kalmasını da zorlaştırır. Alınacak birtakım önlemlerle işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Yağışlı havalarda hızlı araba kullanıyor olmanız durmanızı daha da geciktirecektir.
Araç ne kadar uzun süre suyun altında kalırsa hasar da o kadar büyük olacaktır. Araç, elektronik aksamında sorun yaratacak kadar suyun altında kalmadıysa paslanmış veya korozyona uğramış kısımlarını kolayca yenileyebilirsiniz. Eğer araçta hasar büyükse, aracı tamir etmeniz ve bazı parçaları değiştirmeniz gerekecektir.
Yağmurlu hava, yolların ıslanması ve görüşün giderek daha da azalması ile aracınızın kontrolünü zorlaştırdığı için kaza yapma olasılığını artıran bir unsurdur. Yağmur yağmaya başladığında veya sağanak yağış sonrasında yollar hâlâ ıslak ise tehlikeler ve riskler artar.
İlgili 20 soru bulundu
Ani fren yapmaktan ve direksiyonla sert manevralardan kaçınmalısınız. Arabanın arkası kayıyorsa fren yapmayı bırakmalı ve direksiyonu aracın arkasının gittiği yöne doğru yavaşça çevirmelisiniz. Yoğun karlı günlerde araçta zincir bulundurulması da önerilmektedir.
Yumuşak Sürüş Şart
Kısaca, gaza, frene ve direksiyona her zaman olduğundan daha yumuşak davranmak, sert hareketlerden kaçınmak, güvenli sürüş için hayati önem taşıyor. Karlı ve buzlu yollarda fren mesafesi uzayacağı için takip mesafesini uzun tutun. Ayrıca, hızınızı düşürün.
Yağmurlu havalar araba camlarınızda buğulanmaya sebep olacağından görüş alanınızın kısıtlanmasına yol açar. Bu nedenle sileceklerinizi çalıştırmanız büyük önem taşımaktadır. Yine bu durumla bağlantılı olarak, hidrofobik / su geçirmez cam yıkama sıvısı kullanmak görüş açınızı geri kazanmak için iyi bir tercih olacaktır.
Normal yağmur "hiçbir şekilde" motora zarar vermez.
Pasta ciladan sonra yağmur zarar vermez.
Aynı şekilde çizik giderme pastadan sonra cilaya geçerken de kaportanın kuru olması işlem performansını arttıracaktır. Kuru bir ortamda pasta cila yapıldıktan sonra aracın yıkanması veya yağmur altında ıslanmasının da herhangi bir zararı yoktur.
Aracın uzun süre çalıştırılmaması akünün bitmesine doğrudan neden olmaktadır. Aracınızı haftada en az bir kere yaklaşık 15 dakika rölantide çalıştırmak bu problemin önüne geçebilecek önlemlerden bir tanesidir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise aracın lastiklerinin zarar görmesinin engellenmesidir.
Yağmurda ıslanmanın faydaları arasında serotonin ve endorfin gibi mutluluk hormonlarını salgılatması yer alıyor. Bu hormonların özelliği; gerginliği giderip kişiyi anında mutlu etmesi. İster tek başında ister sevdiğinizle birlikte 10-15 dakika yağmurda ıslanın ve faydasından hemen yararlanın!
Bunun sebepleri ise şunlardır: -Far ışıkları, ıslak zemindeki su birikintilerinin üzerinde dağınık yansıma yapar. Bu da şoförün gözünü alarak arabayı güvenli bir şekilde sürmesini zorlaştırır. -Islak asfaltta araba daha çok kayar.
Islak zeminde aracın kaymasına yol açan en büyük etken hızdır. Hızla birlikte aracın dengesini bozan direksiyon hareketleri ki özellikle virajlarda ve engelden kaçmak için sollama yapma gibi durumlarda direksiyonu sert şekilde çevirme, tutunan zemine oranla daha geç cevap vereceği için bizi yanıltır.
Araçlarda oversteer olmasına sebep olan bazı faktörler vardır. Bu faktörler arasında araç mekaniğinin iyi olmaması, lastiklerin aşırı derecede aşınmış olması, lastik havalarının ayarsız oluşu ve motor güç aktarma organlarının arızalı olması sayılabilir.
Yokuşlarda arabayı düşük viteste kullanın. Düşük vites, yokuşta daha iyi çekiş gücü sağlar. Kış şartlarında, çekişi mümkün olduğunca artırmak ve kayma ihtimalini en aza indirmek için, hızınızı ve vitesinizi ayarlayın. Dolayısıyla, karda veya buzda asla hız sabitleyici kullanmayın.
Araç hareket halinde ise parçaların üzerinden akan yağmur suyunun hiçbir zararı olmaz fakat park halindeyken su damlaları çıplak metalin üzerinde öylece beklerse kimyasal tepkime hızlanır korozyon hızı katlanarak artar.
Araba boğulur ise ateşleme yapmaz ve çalışamaz duruma gelir. Boğulan bu araç bujilerin ıslanmasına neden olur. Islanan bu bujilerin mutlaka hava ile kurutulması gerekmektedir. Eski sistem araçlarda benzinden gaza ya da gazdan benzine dönüşte kış aylarında genellikle hava soğuk olduğundan dolayı araba çalışmayabilir.
Sıcak bir motor basınçlı bir şekilde yıkanırsa o zaman su aracın her noktasını zorlayacaktır. Sıcak bir motor yıkanırken kullanılan soğuk su aynı zamanda aracın motor sıcaklığında ciddi bir düşmeye neden olacağından dolay bir anda motordaki metaller bu durumdan etkilenebilir.
Yağmurun ilk başladığı anda, yerde bulunan tozun yağmurla birleşmesi sonucu zemin kayganlaşır. Bu durum aracın daha fazla kaymasına neden olabilir.
Motosikletlere genelde yağmurda birşey olmaz ama tedbiri elden bırakmamakta yarar var, mümkün olduğu kadar yağmurdan kaçırmak elektronik aksamları için iyi olabilir. Yoksa motosikletler yağmur durumu göz önünde bulundurularak üretilmişlerdir.
Su kaynaklarının önemli bir kısmının tekrar dolması için kar yağışının yağmurdan daha etkili olacağının altını çizen, Doç. Dr. Canan Acar, “Esasen doğal olarak her iki yağış türü de olağan koşullarda çevremiz için faydalıyken su kaynaklarının dolmasında kar daha yavaş çözünerek toprağa karıştığı için daha etkili olur.
Ayaklar hareket ettirilmeden vites birinci vitese geçirilir. Bundan sonra da sol ayak debriyaj üzerinden yavaş bir şekilde çekilir iken, sağ ayak ise frenden bütünüyle kaldırılır. Bu sırada gaz pedalına yavaş bir biçimde basılarak arabanın kalkış işlemine geçilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri