el Cevab: Balıkların yenilmesi helaldir. Köpek balığı da balık türlerinden bir canlıdır ihtiyaç halinde yenilmesi mübahtır.
Köpek balığı yemek vücudun ağır metalle ve zehirle dolmasına yol açar. Bu yüzden tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
Köpek balığı eti aslında insanlar için zehirli. O nedenle yakalandığı zaman balığın kafası kesiliyor ve 12 haftaya kadar kum, çakıl ile taştan oluşan bir çukura gömülüyor. Burada et bütün sıvılarını atıyor ve çürüme başlıyor.
Hanefi mezhebinde Somon, kalkan, yunus, balina, yılan balığı, kedi ve köpek balığı yemek caizdir.
hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. olarak kabul edilmemektedir, haram sayılmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi hayvanların yenmesi caiz değildir.
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)"
Şafi mezhebine göre ihtiyaç olmadığı durumlarda evde köpek beslemek haram olarak değerlendirilmektedir. Bu mezhepte köpeğe dokunulduğu zaman abdest alınması gerektiği görüşü de bulunmaktadır.
Bu kapsamda bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhârî, Megâzî 38; Müslim, Nikâh 29).
Ayetlerde de görüldüğü gibi, sayılan hayvanların dışında tiksinti vermeyenleri yiyebilirsin. Penguen konusunda yasaklayıcı bir hüküm bulunmadığı ve temiz olan her şeyi bize helal, pis olanı da haram kılındığından, iştahı çeken insanların penguen etini yemelerinde sakınca bulunmamaktadır.
el Cevab: Balıkların yenilmesi helaldir. Köpek balığı da balık türlerinden bir canlıdır ihtiyaç halinde yenilmesi mübahtır.
Derya Akkaynak, Türkiye'de köpek balığı avcılığının ticari amaçlı yapılmadığını, fakat ağlara takılarak ölen veya balıkçının 'kahramanlık göstergesi' yapıp, hedef alarak öldürdüğü köpek balıkları olduğuna dikkat çekti. Pek çok türün Türkiye'de avının yasak olduğunu belirten Dr.
Ülkemizde ise özellikle Ege ve Akdeniz sularında barınan köpek balığı türleri bulunuyor. Öte yandan yapılan araştırmalar gösteriyor ki, yaklaşık 100 yıl içerisinde köpek balıklarının her 3 türünden birinin artık olmayacağı... Türkiye denizlerinde 38 köpek balığı türü barındığı biliniyor.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
“Kur'an-ı Kerim'de, denizden elde edilecek yiyeceklerin helal olduğu bildirildi.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
Yine bu değerlendirmeler çerçevesinde olmak üzere, ayı Hanefî ve Şâfiîler'e göre haram, Mâlikî ve Hanbelîler'e göre helâl, zürafa Şâfiîler'de mutemet görüşe göre haram, diğer üç mezhepte helâl kabul edilmiştir.
Şafilerde Martı Eti Hakkındaki Bilgiler
Bundan dolayı Martı etinin yenen kuş türleri arasında yer aldığı söylenir. Bu mezhebe göre Martı eti yemek helaldir ve bir sakıncası yoktur.
Cevap: Avını köpek dişi veya pençesi ile yakalayan hayvanın etini yemek haramdır. Karada, suda yaşayan haşeratı yemek, helal değildir. Mesela, kertenkele, kaplumbağa, yılan, kurbağa, akrep, yengeç, fare, köstebek, kirpi, sincap yemek helal değildir.
Bu köpeğe Al-Rakim, kratim isimleri de verilir. Aynı zamanda Hurmanın çekirdeğinin ortasındaki küçük zara da kıtmir denmektedir.
İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır (Nevevî, a.g.e., XIV, 84; Aynî, Umdetü'l-Kârî, Kahire 1348, XV, 139).
Efendimiz, 'Eğitilmiş köpeklerine başka köpekler karışmadığı sürece öldürürlerse öldürsünler. Sakıncası yoktur' buyurdu.
"Öncelikle temel hüküm hakkında bilgi verelim. Eti yenen canlıların (işkembe, karaciğer, dalak ve bağırsak vb.) sakatatlarının temizlenerek yenmesi dinimizce uygundur. Bununla ilgili bir zan ve şüphe yoktur, olmamalıdır.
Ancak aslen suda yaşayan fakat karada da yaşayabilme özelliğine sahip olan hayvanlara gelince bunlardan eti yenen kara hayvanlarına benzeyenlerin yenmesi, boğazlanması şartıyla helal, eti yenmeyenlere benzeyenlerin yenmesi ise haramdır. Buna göre kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir."
Balık suretinde olmak şartıyla daima suda yaşayıp karada yaşaması mümkün olmayan hayvanların hepsi mubahtır. Diğerleri mubah değildir. Binaenaleyh, su aygırı ve deniz aslanı gibi hayvanlar balık suretinde olmadıkları için haramdır. Midye, istiridye, istakoz ve salyangoz da haramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri