Domuz eti de, bu ölü hayvan etlerindendir. Çünkü -ister kesilmiş olsun, isterse kesilmeden ölmüş olsun-, domuz eti her hâlukârda ölü hayvan (leş) hükmündedir. İmam Nevevî -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir: "Ölü hayvan etini (leşini) köpeklere ve kuşlara yedirmek câizdir.
Evcil hayvanlara çiğ domuz ürünleri vermek çok tehlikelidir çünkü köpeklerde ve kedilerde ölümcül bir hastalığa yol açabilecek yalancı kuduz virüsü kaynağı olabilir. Ayrıca çiğ et tüketimiyle ilişkili en yaygın risklerden biri de bakteriyel enfeksiyondur (E.
Mamafih başka hadis-i şeriflerde, mundar hayvanın sadece etinin haram olduğu beyan buyurulmuştur. Ama ulemanın ekserisi men eden diğer hadis-i şerifi tercih etmiştir. men hususunda netice itibariyle leş, domuz ve kanın yem olarak davara, kediye, köpeğe yedirilmesi caiz değildir.
İşte domuz da beslenme tarzı, görünüşü, insanı tiksindiren tabiatı ve bünyesinde, etini yiyenlere geçebilen trişin vb. zararlı unsurlar taşıması nedeniyle yasaklanmıştır. Aşağıdaki âyette de domuzun çirkin hâline işaret edilmiştir.
Bu konuda bir sakınca yoktur. Köpek bulundurmanın sakıncalı olması Allah'ın yarattığı mahluka yemek verilmesine mani bir durum değildir. Söz konusu yiyecekler domuz mamulü gibi direk haram olan nesneden üretilmiyorsa ticaretinde de sıkıntı yoktur.
İlgili 44 soru bulundu
Bu hadislerdeki nehyin genel olduğu görüşünde olan âlimlerin çoğunluğu ister ihtiyaç için kullanılsın, ister kullanılmasın köpeğin satışı karşılığında elde edilen paranın her halukârda haram olduğunu söylemişlerdir (Nevevî, Şerhu Müslim).
Mezheplere göre köpek beslemenin hükmü;
Şâfiîlerden Nevevî'ye göre; "İhtiyaç yokken köpek beslemek haramdır. Av, ziraat ve çoban için köpek beslemek caizdir.
İşte domuz da beslenme tarzı, görünüşü, insanı tiksindiren tabiatı ve bünyesinde, etini yiyenlere geçebilen trişin vb. zararlı unsurlar taşıması nedeniyle yasaklanmıştır. Aşağıdaki âyette de domuzun çirkin hâline işaret edilmiştir. "...
Cevap: Avını köpek dişi veya pençesi ile yakalayan hayvanın etini yemek haramdır. Karada, suda yaşayan haşeratı yemek, helal değildir.
Domuz da (hınzîr) pis ve zararlı şeylerden kabul edilip etinin haram kılındığı Kur'ân-ı Kerîm'de açıkça belirtilmiştir: “Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı” (el-Bakara 2/173; en-Nahl 16/115; ayrıca bk. el-Mâide 5/3; el-En'âm 6/145).
Kur'an-ı Kerîm'de; "Size ölü hayvan etini, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilen hayvanı haram kılmıştır. Fakat istek göstermeksizin ve ölçüyü aşmaksızın başı darda kalan kimse üzerine günâh yoktur.
“Allah sizlere yalnız leşi, kanı, domuz etini, bir de Allah'tan başkası adına kesilenleri haram kıldı.” (Bakara, 2/173; Nahl, 16/115) “Leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkasının adı anılarak kesilen… hayvanlar sizin için haram kılınmıştır.” (Mâide, 5/3)
Daha önce helal olan kara hayvanları olarak koyun, keçi, deve, dağ keçisi gibi hayvanların yanı sıra ceylan, zebra ve çekirgeleri de sıralayan Ankara Müftüsü Hasan Çınar, “Zebra etinin yenilmesi helaldir" demişti. Çınar'dan yeni bir fetva geldi. Çınar, “Yabani merkebin eti de sütü de helaldir” paylaşımında bulundu.
Köpeklerin beslenmesi için çiğ tavuk tercih edildiğinde çiğ ette bulunması muhtemel salmonella bakterileri köpeklerin mama kabı dahil olmak üzere çeşitli eşyalara bulaşabilir. Köpeklerin tükettiği çiğ ette bakteri yoğunluğu fazlaysa enfeksiyon ihtimali gündeme gelir.
Köpek yiyecekleri arasında kuzu, dana, tavuk ve balık etleri yer alır.
Derisiz, baharatsız, doğru pişirilmiş beyaz hindi eti, az miktarda tüketildiğinde aslında köpekler için zararsızdır. Sade olduğu ve katkı maddesi içermediği sürece hindi kıyması da köpekler için gayet sağlıklıdır.
Soru: Şafi mezhebinde köpeklere dokunmak neden haramdır? el cevab: Şafii ilim adamlarına göre köpeğin salyası ve bedeni de ''necis'' tir. Bu necaset sebebiyle temizlik gerektiğinden necasetin hükmü verilerek köpeklerden uzak durulması fetvasını vermişlerdir.
İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır (Nevevî, a.g.e., XIV, 84; Aynî, Umdetü'l-Kârî, Kahire 1348, XV, 139).
Kedi ve köpeğe dokunmanın abdesti bozup bozmadığı insanlar tarafından merak edilmektedir. Bazı fıkıhçılar köpekleri pis olarak değerlendirmektedir. Fakat Hanefi ve Maliki mezhebine göre canlı olan her hayvan temiz olarak kabul edilmektedir.
Abdullah b. Abbas'ın bildirdiğine göre, cennetteki gıdaların, içeceklerin ve diğer varlıkların hiç birisi dünyadakilerle benzer değildir. Tek ortak yönleri isimleridir. (Beyhakî'den naklen Âlûsî, 1,204.) Demek ki, domuzun veya başka bir hayvan etinin, dünyadan cennete ithal edilmesi söz konusu değildir.
Migros Beylikdüzü şubesinde sadece domuz eti satılmıyor. Dinimizce haram kılınan bu hayvanın birçok ürünü de raflarda satışa sunuluyor. Markette domuzun salamı, sosisi, sucuğu gibi ürünler bulunuyor.
Pis değil, etin tadı kesildiği bölgeye göre değişmekle beraber mesela domuz sosisi daha çok danaya benzerken bonfilesi tavuğa benzer.
Gecikti. Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- çok üzüldü ve dışarı çıkınca Cebrâil ile karşılaştı ve gecikmesinden şikayetçi oldu. Bunun üzerine Cebrâil –aleyhisselâm-: "Biz melekler, içinde köpek ve sûret bulunan eve girmeyiz", cevabını verdi.
Efendimiz, 'Eğitilmiş köpeklerine başka köpekler karışmadığı sürece öldürürlerse öldürsünler. Sakıncası yoktur' buyurdu.
İhtiyaç yokken evde köpek beslemek haram değildir, fakat hafif mekruhtur. Hukuk dilinde buna “tenzihi mekruh” denilir. Ancak bununla beraber köpek bulunan evde yaşanır, kılınan namazlar ve yapılan ibadetler de geçerlidir. Yeter ki kıldığımız yer veya seccade temiz olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri