Örneğin evin önünden gelip geçen onca araba varken, sahibinin arabasının motorunun sesini çok uzaktan duyup kapıya koşan bir köpeği görmüş olabilirsiniz. Köpeklerin koku alma duyusu kedilere göre daha iyidir. Kokuları izleyerek hedeflerine ulaşabilirler.
Kuzey Amerika boz ayılarının koku alma duyuları hayli gelişmiştir. Öyle ki bir hayvan leşinin kokusunu kilometrelerce uzaktan alabilirler. Bu ayıların burunlarının içinde yer alan, koku almadan sorumlu bölge insanlarınkinden yüz kat daha büyüktür. Burunlarında bir milyarın üzerinde koku alıcı bulunur.
Kediler, az ışıkta hareketleri algılamada iyidirler. Keskin bir işitme ve koku alma duyusuna sahiptirler.
Köpeklerdeki koku alma duyusu insanlarınkinden 10.000-100.000 kat daha iyidir. Beyinlerinin büyük bir kısmını bu duyunun çalışması için kullanırlar. İnsanların burnunda yaklaşık beş milyon koku alma hücresi bulunurken köpeklerde bu sayı 200 milyona kadar çıkar.
Sürüngenlerin, kuşların ve hatta balıkların da inanılmaz hassasiyette kokuları algılayabildikleri artık biliniyor. Hayvanlar âlemindeki en uzun burun kesinlikle fillerdedir. Bilim insanlarının yaptığı son çalışmalarda, fillerin koku alma reseptörleri için gerekli olan fonksiyonel genlerin çoğuna sahip olduğu görüldü.
İlgili 43 soru bulundu
Köpekler, insanlardan yaklaşık kırk kat daha fazla kokuya duyarlı reseptöre sahiptir. Bu, tazı gibi bazı köpek ırklarında yaklaşık 125 milyondan yaklaşık 300 milyona kadar değişmktedir. Bunun, koku alma duyusunu insanınkinden 40 kata kadar daha hassas hale getirdiği düşünülmektedir.
Kediler 1,61 km uzaklıkta bulunan kokuları rahatlıkla alabilir. Avcılıklarıyla bilinen kediler, koku alma duyularından her zaman yararlanmışlardır. Kediler için burunları aynı zamanda bir selamlaşma şeklidir.
Bloodhound. Bloodhound'un ataları, orta çağ döneminde Fransa'da geyik ve yaban domuzunu takip etmek için yetiştirilmiştir. Mükemmel bir koku alma yeteneğine sahip olan bu cins sahip olduğu av köpeği özellikleri ile ön plana çıkmaktadır.
Limon, mandalina ve portakal gibi turunçgil kokuları Sirke kokusu. Pul biber ve keskin kokular, köpeklerin nefret ettiği ve duyduğu anda onları rahatsız eden koku çeşitleridir.
Bir köpek kaç km'den koku alır” sorusunun cevabı ise; yaklaşık 2,5 km'dir. Köpekler büyük bir koku duyusuna sahiptir ve havada, suda veya zeminin çok altında yer alan seyreltilmiş küçük miktarlarda kokuyu tespit edebilir.
Denek olarak özellikleri bilinmeyen bir kedi ve köpek seçildi. Hayvanlardan alınan salyalar mikroskop altında incelendi. Çalışmalar sırasında ortaya çıkan sonuç ise herkesi şaşırttı. Köpek salyasında çok sayıda mikroorganizma görülürken kedi salyası tertemiz çıktı.
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Kedi Otu Kokusu
İnsanlar için herhangi bir ot kokusundan farklı bir kokuya sahip olmayan kedi otu bitkisi kedilerin en sevdiği kokuların başında gelir.
Koku duyularının bu kadar gelişmiş olmasının sebebiyse anatomilerinde yatıyor. İnsanlar, havayı ve farklı kokuları aynı burun delikleri ile algılıyor. Köpeklerdeyse kokular ve hava için kullanılan kanallar farklı. Böylece aldıkları kokuları daha iyi işliyorlar.
Dünyanın en ağır kokulu peyniri olan Vieux Boulogne o kadar kötü kokuyor ki insanlar kokuyu tanımlarken 'inek poposu gibi' tabirini kullanıyorlar. Söz konusu kötü koku olduğunda ilk akla gelen şey dışkı oluyor.
İsveç'teki Karolinska Enstitüsü ve Oxford Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen araştırma, insanların kültürleri ne olursa olsun koku alma konusunda benzer tercihleri paylaştığını ortaya koydu. Sonuçlara göre en hoş koku vanilya olurken onu şeftali takip etti.
Çok keskin bir kokuya sahip olan sirke köpeklerin nefret ettiği bir koku olduğundan kendisini evde rahatsız hissedecektir. AMONYAK: Yüksek oranda bir kokuya sahip olan amonyak köpeklerin kaçındığı kokulardan biridir. TURUNÇGİL: Köpekleri rahatsız eden kokulardan bir diğeri de turunçgil kokuları.
Köpekler her zamankinden farklı bir koku yaymasalar da evlerde doğru tedbirler alınmadığında ve temizlik süreçleri aksatıldığında evde koku oluşumuna neden olabilirler.
Bir bardağa yarımşar olacak şekilde sirke ve su koyup karıştırın. Ardından hazırladığınız çözeltiyi köpeğinizin işediği yere döküp bekletin. 5 dakika sonra bölgeyi temiz ve ıslak bir bezle silerek üzerine karbonat döküp bekletin.
Dalmaçyalı cinsi kısa, yoğun tüyleri nedeniyle geleneksel köpek kokusundan muaf oldukları bilinmektedir. Poodle üç çeşittir - Oyuncak, Minyatür ve Standart. Her üç tip de, sadece çok az kokan değil, aynı zamanda hipoalerjenik olduğu düşünülen kürke sahiptir.
Köpek Parfümü İşe Yarıyor mu? Doğru kullanıldığında köpek parfümleri hem zararsızdır hem de kötü kokuyu engeller. Yine de tek başına parfüm kullanımının etkisi de bir yere kadardır. Köpeklerin koku sorununun azaltılması için öncelikle sağlıklı olmaları gerekir.
Köpeklerde kokuyu etkileyen yukarıdaki anormal durumlar dışında beslenme, hatalı şampuan kullanımı ve sık yıkama gelir. Köpeğiniz, deri ve tüy yapısına uygun şampuanla en az 20-30 günde bir yıkanmalıdır. Kaliteli kuru mama her zaman kokunun azalmasına yardımcı olacaktır.
Kediler hangi sesi sevmez? Kediler çivi çakma, tıraş makinesi, sayfa çevirme ve ıslık sesi gibi sesleri sevmezler. Bu gibi sesler etrafında çıkarıldığında saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Çünkü seslerden oldukça rahatsız olurlar.
Kokulu Kumlar; Hem kumun daha uzun süre kullanılması hem de kediniz tuvaletini yaptıktan sonra kötü kokunun oluşmasının önlenmesi, kokulu kedi kumu ile mümkün olacak. Hoş kokan kumlar, büyük ölçüde kedinizin tuvaletinin kokusunu bastıracaktır. Bu sayede çok daha uzun süre kedi kumunun kullanılması sağlanacaktır.
Vereceğiniz cevap, kişiliğiniz hakkında önemli ipuçlarını ortaya çıkartabilir. Araştırmalar, “kedi insanlarının”, “köpek insanlarından” daha zeki olma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bir süre önce yapılan bir çalışma, kedi yanlısı tarafın daha yaratıcı, bağımsız ve asi olma eğiliminde olduğunu belirledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri