AP'nin Perşembe akşamı kabul ettiği yeni yasal düzenleme ile 2035 yılından itibaren birlik genelinde fosil yakıtlı motorlar dönemi tamamen sona erecek.
Benzinli ve dizel araç satışının 2035 yılından itibaren yasaklanmasına AB'den son onay.
Mutabakat kapsamında, otomobil piyasalarında 2035'e kadar benzinli ve dizel motorlu araçların sıfır emisyonlu araçlarla değiştirilmesi öngörülüyor.
Türkiye otomotivde dönüşüm tarihini netleştirdi. 30'u aşkın ülkeyle beraber en geç 2040'a kadar sıfır emisyona geçiş sözü verildi. Hem vatandaş hem de otomotiv sektörü için dönüm noktası olan karar kapsamında, 2040'tan itibaren benzinli veya dizel araç satılmayacak.
Buna göre, 2035'ten itibaren satılacak yeni otomobil ve hafif ticari araçlar sıfır emisyonlu olacak. Böylece, AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren yeni benzinli veya dizel otomobil satışı yapılamayacak.
İlgili 44 soru bulundu
Akaryakıtta EPDK payı 2023 için benzin ve motorin gibi beyaz ürünlerde m3 başına 2,54 TL, diğer siyah ürünlerde ise ton başına 2,69 TL'dir.
Eğer sık sık uzun mesafeler kat edecek veya ağır yük taşıyacaksanız, dizel araç sizin için uygun olabilir. Yakıt Ekonomisi: Dizel araçlar genellikle benzinli araçlara göre daha düşük yakıt tüketir. Eğer yakıt ekonomisi sizin için önemli bir faktörse, dizel araçlar avantajlı olabilir.
Genel olarak; yılda 15.000 km'nin üzerinden kullanım yapan araç sahipleri için dizel motorlu araçları tercih etmenin tasarruf açısından daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Eğer yıllık 15.000 km araç kullanımınız olmayacaksa, benzinli araç tercih edebilirsiniz.
Dizel motorlar CO2 değeri olarak daha düşük emisyona sahip olsalar da yüksek NOx gazları nedeniyle daha zararlıdır. Tüm bunların sonucunda iyi filtrelenmediği takdirde Dizel motor Benzin motorundan daha kirlidir diyebiliriz.
Sıcaklık -20 derecenin altına düştüğünde dizel yakıt, -40 derecelerde ise benzin donar.
Bugün ispatlanmış kullanılabilir petrol rezervleri 1189 milyar varil ve doğal gaz rezervleri 2,7 trilyon m3'tür. Mevcut global tüketim trendleri dikkate alındığında, petrol rezervlerinin ömrü 41 yıl, doğal gaz rezervlerinin ömrü 67 yıl olarak öngörülmektedir.
Günümüzdeki verilere göre, günde ortalama 85 milyon varil petrol tüketiliyor. Bu tüketim oranı ise, her yıl artarak ilerliyor. 1996 yılı rakamlarına göre; kömürün 235 yıl, petrolün 43 yıl, doğalgazın ise 66 yıl sonra tükeneceği tahmin edilmekteydi. Günümüz öngörüleri ise, 1940'lı yılları işaret ediyor.
Mazotun son kullanma tarihi yoktur bekleyen mazotun rengi değişir kalitesi artar. Benzin öyle değildir 6 ay sonra kullanılamaz hale gelir tortu yapar dıştan takma motorlardaki arızaların sebebi budur. Mazottan korkmayın.
Yüksek Kilometre Dizel Araç Alınır mı? Özellikle dediğimiz gibi 200 bin km üzeri araçlarda problemlerin artık başlama ihtimalinin yükseldiğini belirttik ancak sağlıklı ve bakımları tam eksiksiz olarak yapılmış bir dizel motor 1 miliyon km ye kadar kullanılabilir.
Dizel otomobillerin satışları düşerken, pazar payları hızla geriledi. Bunu gören otomotiv firmaları da dizel otomobil üretip satışa sunmaktan vazgeçti. Üretimler durdu. Türkiye'ye de artık dizel araçlar girmez oldu.
Hâlihazırda üretilen araçlar için emisyon konusunda sınırlandırmalar uygulayan AB, gelecekte emisyonu sıfırlamayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda da AB Parlamentosu, dizel ve benzinli araçların satışını yasaklama kararı aldı.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır. Markaya göre farklılıklar olsa da halen 1 milyonu bulan bazı modeller var, bunlardan 2-3 milyonu geçenlerde vardır. Yanma sisteminin direkt kullanılmasının bunda ciddi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Dizel motorlar benzinli motorlara göre %20 daha fazla verimlidir, bunun yanında daha fazla tork üretmesi, %15 daha az emisyon sağlaması ve %25 daha az yakıt harcaması dizel aracın yararları arasındadır. İkinci el piyasasında da en çok talep edilen dizel araçlar, uzun yollarda iyi birer performans sunarlar.
Dizel Motor Dezavantajları:
Dizel motorlu araçlar genellikle daha gürültülü ve daha titrek çalışırlar. Dizel motorlar, benzinli motorlara göre daha ağır ve daha karmaşık yapıdadırlar. Dizel motorlu araçlar, benzinli motorlu araçlara göre daha yavaş ivmelenirler ve daha düşük maksimum hızlara sahiptirler.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Dizel motora sahip araç, düzenli olarak bakım yapıldığında ve araç doğru kullanıldığında motor dayanım süresi uzar. Dizel motor ömrü ortalama 400.000 ile 500.000 kilometre arasındadır.
Dizel araçlar yakıt açısından daha tasarrufludur. Yılda 15 bin km'den fazla yol yapıyorsanız dizel araçları tercih edebilirsiniz. Dizel araçlar daha güçlü torka sahiptir. Dizel araçlar yük taşıma konusunda daha avantajlıdır.
Büyük ağırlık taşımayacaksa alınmaz. Alınır. Gerek tork, gerek yakıt tüketimi anlamında hâlâ benzinli ya da turbo benzinlilerden daha önde dizeller.
Daha önce tasarıya çıkan Almanya ise sentetik yakıtlarla çalışan içten yanmalı motorlara sahip yeni araçların satışı konusunda AB'den güvence aldı. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, 2035 yılından itibaren benzinli ve dizel motora sahip yeni otomobillerin satışını yasaklama girişimine onay verdi.
İkinci el araç alırken 200.000 km üzerindeki araçlara dikkat ediniz. Dizel araçlar 1.000.000 km ye kadar kullanılsa da teknik ve mekanik problemler 200.000 km'den sonra artacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri