İhtiyaç yokken evde köpek beslemek haram değildir, fakat hafif mekruhtur. Hukuk dilinde buna “tenzihi mekruh” denilir. Ancak bununla beraber köpek bulunan evde yaşanır, kılınan namazlar ve yapılan ibadetler de geçerlidir. Yeter ki kıldığımız yer veya seccade temiz olsun.
Köpek beslenen eve Cebrail de dahil hiçbir melek girmez. Bunu bize peygamber efendimiz haber veriyor. Meleğin girmediği eve de şeytanlar dolar. Şeytanların bulunduğu yerde ise fesat ve huzursuzluk hakim olur.
Buna göre, köpeği severken tüyleri elbiseye dokunsa bu elbise ile namaz kılınabilir. Ancak salyası elbiseye bulaşırsa, bu necâset-i galîza yani ağır pislik olur. Ağır pislik elbiseye el ayası kadar bulaşırsa bu elbiseyle namaz kılınmaz. Daha az olursa tahrimen (harama yakın) mekruh olarak sahih olur.
Gerek bu hadislerden gerekse köpeğin artığının necisliğiyle ilgili hadislerden hareketle fakihler, avlanmanın yanı sıra ihtiyaç duyulan diğer alanlarda kullanılmak üzere köpek beslenmesinin câiz olduğunu, ihtiyaç olmadığı durumlarda evde köpek beslenmesinin câiz sayılmadığını söylerler.
Hayvan beslenen evde kılınan namaz geçerlidir.
Evde kedi beslemek caizdir ve bir sakıncası yoktur. Bediüzzaman gibi bazı alimler bunların çıkardığı mırmırların "Ya Rahim, Ya Rahim" şeklinde bir dua olduğunu söylemektedirler.
İlgili 25 soru bulundu
“Av ve çoban köpeği dışında köpek besleyenin ecrinden her gün iki kıratlık eksilme olur.” (Salim derki: “EbuHüreyre bu hadisi rivayet ederken: “…Veya ziraat köpeği” derdi,) çünkü o ziraat sahibi idi.” Buhârî, Sayd 6; Müslim, Müsâkât 50, (1574); Muvatta, İsti'zân 12, (2, 969); Tirmizî, Ahkâm 4, (1487); Nesâî, Sayd 12-14 ...
Köpek bulunan eve melek girmediğini bildiren hadisler de göz önünde bulundurulduğunda, koruma ve avlanma gibi bir ihtiyaç bulunmadan evlerde köpek beslemek İslam'da menedilmiştir.
İhtiyaç yokken evde köpek beslemek haram değildir, fakat hafif mekruhtur. Hukuk dilinde buna “tenzihi mekruh” denilir. Ancak bununla beraber köpek bulunan evde yaşanır, kılınan namazlar ve yapılan ibadetler de geçerlidir. Yeter ki kıldığımız yer veya seccade temiz olsun.
İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır (Nevevî, a.g.e., XIV, 84; Aynî, Umdetü'l-Kârî, Kahire 1348, XV, 139).
Bazı fıkıhçılar köpekleri pis olarak değerlendirmektedir. Fakat Hanefi ve Maliki mezhebine göre canlı olan her hayvan temiz olarak kabul edilmektedir.
İslâm bilginleri, avlanmanın yanı sıra ihtiyaç duyulan diğer alanlarda kullanılmak üzere köpek beslenmesinin câiz olduğu, ihtiyaç olmadığı halde evde köpek beslenmesinin ise doğru olmadığı görüşündedirler.
Köpeğin salyası veya derisi abdest bozmaz.
Soru: Şafi mezhebinde köpeklere dokunmak neden haramdır? el cevab: Şafii ilim adamlarına göre köpeğin salyası ve bedeni de ''necis'' tir. Bu necaset sebebiyle temizlik gerektiğinden necasetin hükmü verilerek köpeklerden uzak durulması fetvasını vermişlerdir.
Bir öğretim üyesi, 'Köpek beslenen eve, Cebrail de dahil hiçbir melek giremez. Melek girmeyen eve şeytanlar dolar. Şeytanların bulunduğu yerde ise fesat ve huzursuzluk hakim olur... Peygamber efendimiz böyle buyuruyor' demiş.
el Cevab: Suret bulunan eve melek girmez hadisi sebebiyle mekruhtur. Kadınların başı açık gezdiği evlere de rahmet melekleri girmezler.
Ebu Talha -radıyallahu anh-'den rivayet edildiğine göre Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu: «İçinde köpek ve sûret bulunan eve melekler girmez.» İbn Ömer -radıyallahu anhumâ- şöyle dedi: Cebrâil –aleyhisselâm-, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'e geleceğini söylemişti.
"Suudi Krallığı 2008'de kedi ve köpeklerin evcil hayvan olarak satışını veya yürüyüşe çıkarılmasını, cinsiyetler arası flörtü teşvik ettiği için yasakladı."
“Diyanet İşleri Başkanlığının 2015 takviminde "sırf süs için evde köpek beslenmesi uygun değildir. Nitekim Hz. Peygamber 'Melekleri içinde köpek ve resimler bulunan eve girmezler' demiştir" sözleri yer almıştır.
Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) köpeklerle ilgili olarak bir çok beyânlarda bulunmuştur. Burada o hadislerden sâdece iki tanesi yer almaktadır. Bu iki hadis, köpek beslemeyi birkaç istisna dışında yasaklamaktadır. Bu istisnalar koyun köpeği, av köpeği ve ekin köpeğidir.
Köpekler ezan sesine ulurlar, çünkü ezan kutsal bir çağrıdır ve köpekler bile bu çağrıya cevap verirler, kendilerince uluyarak ibadet ederler.
Kehf / 22. Ayet
İnsanlar, bu kıssanın verdiği dersler üzerinde düşünecek yerde: “Onlar üç kişidir, dördüncüleri köpekleridir” diyecekler. “Beş kişidir, altıncıları köpekleridir” diyecekler. Bunların yaptıkları gaybı taşlamaktan ibarettir. Bir grup da: “Onlar yedi kişidir, sekizincileri köpekleridir” diyecekler.
Köpek salyasının insanınkinden temiz olduğu bir efsanedir. Rankin'e göre köpeklerin ağızları küçük olsa bile içlerinde yüzlerce farklı bakteri türü bulunur ve yüzünüzü yaladıklarında birtakım hastalıkları bulaştırma riskleri vardır.
Tasavvuf kültüründe genellikle “nefsine uyarak dünyalık peşinde koşan, hakîkatten habersiz câhil kişi” şeklinde değerlendirilen köpek, Mesnevî'de “bâtıl inanç, zâlim, kötülük, dünyaya düşkünlük, ruh-beden farklılığı, şeytan, nefs, nefse uymak, arzu ve istekler, câhillik, câhillerden yüz çevirmek, kâfir, münâfıklık, iki ...
Değerli kardeşimiz, Köpek satışı caizdir. Çünkü bunlardan yararlanmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri