Bir kişi köpek sevdiği zaman abdesti bozulmamaktadır. Ancak eğer köpek elbiseye sürtünürse o zaman elbisenin silinmesi ya da değiştirilmesi gerekmektedir. Köpek bulunan evde kılınan namaz ve ibadetler de geçerli sayılmaktadır. Yalnızca namaz kılınan bölgenin temiz olması gerekmektedir.
Canlı resmi, basılan, oturulan, dayanılan şeyde ise, namaz mekruh olmaz. Resim, namaz kılanın arkasındaki duvarlarda ve tavanda ise, hafif yani tenzihi mekruhtur. Secde edilmeyen yerlerinde canlı resmi bulunan seccade üzerinde kılmak mekruh değildir.
İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır (Nevevî, a.g.e., XIV, 84; Aynî, Umdetü'l-Kârî, Kahire 1348, XV, 139).
Köpek beslemek günahtır diyemeyiz ancak evin içerisinde köpek beslemek dinen uygun değildir. Peygamber (s.a.v) Efendimiz bundan men etmişlerdir. Korunma amaçlı evin dışında ,bahçede köpek beslenebilir. Acak hiç bir amacı olmaksızın evde köpek beslemek caiz değildir.
Köpek beslenen eve Cebrail de dahil hiçbir melek girmez. Bunu bize peygamber efendimiz haber veriyor. Meleğin girmediği eve de şeytanlar dolar. Şeytanların bulunduğu yerde ise fesat ve huzursuzluk hakim olur.
İlgili 34 soru bulundu
Efendimiz, 'Eğitilmiş köpeklerine başka köpekler karışmadığı sürece öldürürlerse öldürsünler. Sakıncası yoktur' buyurdu.
Gecikti. Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- çok üzüldü ve dışarı çıkınca Cebrâil ile karşılaştı ve gecikmesinden şikayetçi oldu. Bunun üzerine Cebrâil –aleyhisselâm-: "Biz melekler, içinde köpek ve sûret bulunan eve girmeyiz", cevabını verdi.
Bir kişi köpek sevdiği zaman abdesti bozulmamaktadır. Ancak eğer köpek elbiseye sürtünürse o zaman elbisenin silinmesi ya da değiştirilmesi gerekmektedir. Köpek bulunan evde kılınan namaz ve ibadetler de geçerli sayılmaktadır. Yalnızca namaz kılınan bölgenin temiz olması gerekmektedir.
Gerek bu hadislerden gerekse köpeğin artığının necisliğiyle ilgili hadislerden hareketle fakihler, avlanmanın yanı sıra ihtiyaç duyulan diğer alanlarda kullanılmak üzere köpek beslenmesinin câiz olduğunu, ihtiyaç olmadığı durumlarda evde köpek beslenmesinin câiz sayılmadığını söylerler.
“Seferiyken kefaret orucu tutulur mu?” sorusuna Necmettin Nursaçan, farz olan oruç nasıl tutulabiliyorsa kefaretin de aynı şekilde tutulabileceğini belirtti. “Evde köpek beslemek günah mı?” sorusuna ise Nursaçan, Hz. Muhammed'in evde köpek bulundurmayı uygun görmediğini fakat evin dışında beslenebileceğini açıkladı.
Nitekim içinde köpek ve sûret bulunan evlere rahmet meleklerinin girmediğine dair hadisleri görmüştük (bk 1688-1690 numaralı hadisler).
Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) köpeklerle ilgili olarak bir çok beyânlarda bulunmuştur. Burada o hadislerden sâdece iki tanesi yer almaktadır. Bu iki hadis, köpek beslemeyi birkaç istisna dışında yasaklamaktadır. Bu istisnalar koyun köpeği, av köpeği ve ekin köpeğidir.
Köpeğiniz sizinle birçok şey için iletişim kurmak isteyebilir; duygularını ifade etmek, sizi uyarmak, bir tehlike içinde olduğunu belli etmek ya da herhangi bir ihtiyacını anlatmak. Tüm bunların dışında, oyun oynarken heyecanlanmak bile onun havlamasını tetikleyebilir.
Dr. Mehmet Emin Ay, namazın toplum hayatında çok önemli bir yeri bulunduğunu belirterek, "Resulullah Efendimiz(SAV), içinde namaz kılınmayan evin kabir gibi olduğunu söylüyor. Orasının ölü toprak olduğunu ve namazla diriltmek gerektiğini söylüyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı evde köpek beslemenin caiz olmadığı yönünde fetva vermektedir. Diyanet zorunlu olarak kendilerine ihtiyaç duyulması dışında evin içinde köpek beslemek caiz olmadığını belirtmiştir.
Hz. Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur.
Hanefi mezhebine göre köpeğin kuru vücudunun elbiseye temasında bir sakınca yoktur; namaza da engel değildir. Ancak Şafi mezhebine göre köpeğin değdiği her yer necistir, yıkanmadan namaz kılınmaz.
Bu köpeğe Al-Rakim, kratim isimleri de verilir. Aynı zamanda Hurmanın çekirdeğinin ortasındaki küçük zara da kıtmir denmektedir.
Beyin görüntüleme teknolojisi sayesinde köpeklerin birlikte yaşadıkları sahiplerini ailesi olarak gördüğü ortaya çıktı. Biz insanları ailesi gibi gören köpeklerin kendi cinsinden çok sahibine güvendiği ve sevdiği, sahiplerine oldukça düşkün oldukları açıklandı.
İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır.
Köpeğin bastığı yerler necis olmaz.
Köpekler ezan sesine ulurlar, çünkü ezan kutsal bir çağrıdır ve köpekler bile bu çağrıya cevap verirler, kendilerince uluyarak ibadet ederler.
Rüyada eve köpek girmesi, rüya sahibinin hayırlı bir kısmet ile evleneceği anlamına gelir. Rüya sahibi evli ise, kısa bir zaman içinde bebek sahibi olacağına işaret eder. Aynı zamanda bu rüya, sizi korumak isteyen siz fark etmeseniz de gözü hep sizin üzerinizde olan birinin varlığını simgeler.
Bir köpeğin başını eğmesi, meraktan çok bir nezaket gösterisidir. VCA Hayvan Hastanelerine göre, baş eğme genellikle bir insan başının sallanmasıyla aynı şekilde çalışır. Baş eğimi, dostlarınızın sizi dinlediğinin bir göstergesidir. Köpeğiniz ne kadar sosyalse, konuşma sırasında başlarını eğmeleri o kadar olasıdır.
Köpeklerin hayaletleri veya cinleri görebildiğine dair hiçbir bilimsel kanıt olmamasına rağmen, hayvan davranışı o kadar çok belirsizdir ki, bir köpeğin bir insanın hissedemeyeceği bir şeyi hissetme olasılığının olmadığını söylemek söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri