Dünyanın önemli kayısı üretim merkezlerinden Malatya'da daha önce alıç ve elma gibi meyvelerin kurutulduğu tesiste ilk kez kurutulan yaklaşık 1 ton limon, 300 kilogram portakal ile 100 kilogram muzda da başarı sağlandı.
Adı kayısı ile özdeşleşen Malatya, meyvecilik alanında kayısı haricinde de önemli alternatiflere sahiptir. Bunların içinden, elma, ceviz, dut, kiraz ve üzüm yetiştiriciliği öne çıkanlar arasındadır.
Özellikle kayısı, buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar Malatya'da yetiştirilen en önemli tarım ürünleridir. İlde tarım çeşitlilik kazanmıştır.
Üretimde önemli iller şunlardır: Samsun (3.925 ton), Bursa (3.916 ton), Sakarya (2.383 ton), Trabzon (2.046 ton), Giresun (2.021 ton), Mersin (1.468 ton), Kocaeli (1.392 ton). Bursa, Samsun ve Sakarya illeri üretimin %65,7'sini karşılamaktadır.
Kosta Rika
Kosta Rika, dünyanın en büyük muz üreticileri listemizde, herhangi bir ülkenin en yüksek büyümesine tanık oldu.
İlgili 20 soru bulundu
Ülkemizde muz yetiştiriciliği, Akdeniz Bölgesinde, Mersin - Antalya kıyı şeridinde, Toros Dağları tarafından korunmuş, mikro-klima olanaklarının daha uygun bulunduğu Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa'da yaygın olarak yapılmaktadır.
▶ Malatya kayısısı, içeriği ve lezzeti sebebiyle lezzetli kuru kayısı üretimi için idealdir. Bu sebeple dünya kuru kayısı üretiminin %70-75'i Malatya Kayısısı'ndan üretilmektedir.
Osmanlı dönemi. 1515 yılından itibaren Osmanlı yönetimi altına giren Malatya, Harput Vilayeti'ne bağlı iken, Cumhuriyetle birlikte (20 Nisan 1924 Anayasası 89. maddesi ile) il olmuştur.
Malatya ' nın en meşhur meyvesi ; " Kayısı " olarak bilinir. Kayısı kuru olarakta tüketilebilinir , Malatya ' da kayısı çok güzel yetiştirilmektedir ve orda meşhurdur. En meşhur dediğiniz için ➡ " Kayısı " olacaktır yoksa Malatya 'nın başka meşhur meyvesi , sebzesi , içeceği de vardır.
Özellikle kayısı, buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar Malatya'da yetiştirilen en önemli tarım ürünleridir.
Yaklaşık 24 çeşit tropik meyve yetiştirildiği ilçede muz ve avokadonun ardından en son mango üretimi de yaygınlaşmaya başladı.
En önemli geçim kaynağı kayısı… Öyle ki, dünya kayısı pazarının %74'üne sahip! Sevimli meydanları, sağlı sollu uzanan caddeleri, geniş parkları ile Malatya'dan bahsediyoruz elbette. Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat havzasında yer alıyor.
Bölge ekonomisinde önemli paya sahip kayısıya Malatya'da “Mişmiş” derler. Dünyadaki kuru kayısı üretiminin yüzde seksenini karşılayan Malatya'da yaklaşık 60 bin aile kayısı ile geçimini sağlıyor.
Asur vesikalarında; Malatya adı Milid, Melid, Milidia, Meliddu şeklinde geçmektedir. Urartu kaynaklarında Melitea, Hitit hiyeroglif kitabelerinde ise Şehir; “Dana başı ve ayağı” ideogramları ile temsil edilmiştir.
1990 genel nüfus sayımına göre Malatya'nın nüfusu 702.055'dir. Kent nüfusununyüzde 30'unu Alevi, yüzde 70'ini Sünni topluluğu oluşturmaktadır. Alevilerin yoğunlukta olduğu ilçeler Arguvan, Arapgir, Doğanşehir, Akçadağ, Hekimhan'dır. Yeşilyurt ve Darende ilçelerinde ve köylerinde yerleşik Alevilerin sayısı azdır.
Strabon'a göre bu yöre; zeytin-üzüm ve meyva ağaçlarıyla bezenmiş, Kapadokya'da bir benzeri bulunmayan tek yerdir. Pline'ye dayanarak Malatya'nın Asur kraliçesi Semiramis tarafından "Meliten" adıyla kurulduğunu kayıt eder.
Dünya kayısı nüfusunun %90'ının yetiştiği Malatya'da çok lezzetli kayısı çeşitleri yiyebilirsiniz.
Malatya'nın neyi meşhur sorusu sorulduğu anda insanların akıllarına gelen ilk yanıt karşımıza 'kayısı' olarak çıkar. Malatya'nın hem kayısısı ile hem yöresel yemekleri ve tatlıları hem de değişik el emeği ürünleri meşhurdur.
Sofra bezi, perde, yazma gibi ahşap kalıplarla ve baskı tekniği ile süslenmiş dokumalar; halılar, canlı ve renkli olan kilimler, cicim; dövme, çekme germe gibi yöntemlerle yapılan bakır mutfak eşyaları; ahşaptan yapılan ve "güm güm" denen yayıklar çıkrıklar, kaşıklar Malatya'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
En eski kültüre alınan bitkilerden biri olan muzun anavatanı, Güneydoğu Asya'da; Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasındaki adalardır. Muzla ilgili ilk eser M.Ö. 600-500 yıllarında Hindistan'da bulunmuştur.
Dünyada en fazla muz üretim alanına sahip ülkeler başta Hindistan olmak üzere Brezilya, Çin, Tanzanya ve Ruanda'dır. Dünya muz üretiminde ise yine Hindistan 30 bin ton üretim ile ilk sırada yer alırken12 bin ton üretim ile Çin ikinci sırada, 7 bin ton üretim ile Endonezya üçüncü sırada yer almaktadır.
Malatya ve çevresinde yapılan, isteğe göre içine ceviz, fıstık ile kaymak koyulan yassı kadayıf, lezzetiyle en çok tercih edilen tatlılar arasında yer alıyor. Kadayıfçı Mehmet Emin Doğan, yassı kadayıfın, Malatya'ya özgü bir tatlı olduğunu söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri