Hadislerde köpeğin yaladığı kabın yedi defa yıkanması istenir (Buhârî, “Vuḍûʾ”, 33; Müslim, “Ṭahâret”, 93). Müctehidlerin çoğunluğu bu hadisten hareketle köpeğin salyasının necis olduğu, ağzını soktuğu suyun da necis olacağı, yaladığı kabın yedi defa (bazı fakihlere göre üç defa) yıkanması gerektiği görüşündedir.
Giysimize köpek veya köpeğin salyası değdiğinde altı kere su bir kez de toprakla yıkanması lazım deniyor.
Yaz aylarında köpekler 3 haftada 1, 4 haftada 1, 1 kez yıkanması gerekirken soğuk almaması için kış aylarında 6 haftada 1 8haftada 1, 1 kez yıkanmalıları gerekir. Eğer köpekler bu aralıklardan daha sıklıkla yıkanırsa tüylerin canlılığı gidecektir ve sağlık sorunları ortaya çıkacaktır.
el Cevab: Köpeğin salyası necistir. Gerekmedikçe evin bahçesinde beslenmemelidir.
Köpek salyasına dokunulduğu zaman abdest bozulmaz. Ancak köpek salyası necis olduğu için dokunduğu yeri yıkamak gerekmektedir. Bu şekilde namaz kılmak daha doğrudur.
İlgili 44 soru bulundu
Gecikti. Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- çok üzüldü ve dışarı çıkınca Cebrâil ile karşılaştı ve gecikmesinden şikayetçi oldu. Bunun üzerine Cebrâil –aleyhisselâm-: "Biz melekler, içinde köpek ve sûret bulunan eve girmeyiz", cevabını verdi.
İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır (Nevevî, a.g.e., XIV, 84; Aynî, Umdetü'l-Kârî, Kahire 1348, XV, 139).
Köpeklerde ağız kokusunun en yaygın nedeni plak (biyofilm) ve tartar oluşumundan kaynaklanan periodontal hastalıktır . Yeni temizlenmiş ve cilalanmış dişin üzerinde köpek salya salgılamaya başlar başlamaz plak biyofilmi oluşur.
İhtiyaç yokken evde köpek beslemek haram değildir, fakat hafif mekruhtur. Hukuk dilinde buna “tenzihi mekruh” denilir. Ancak bununla beraber köpek bulunan evde yaşanır, kılınan namazlar ve yapılan ibadetler de geçerlidir. Yeter ki kıldığımız yer veya seccade temiz olsun.
Köpeklerin Ağızları Sanıldığı Kadar da Temiz Değil
Yaygın kanının aksine köpeklerin ağzı insan ağzından daha temiz değildir. Araştırmalara göre köpeklerin ağzında da insanların ağzında olduğu gibi 600'den fazla bakteri türü bulunmaktadır. Canlı türlerinin ağız floraları değişiklik göstermektedir.
Haftalık banyo kaşınmayı engeller ve alerjenlerin deriden içeri geçmeden temizlenmesini sağlar. Özet olarak, köpeğin cinsine ve durumuna göre yıkanma süresi değişmekte ve bazı köpek için bir hafta ila bir ay arasında yıkanma önerilirken bazıları için yılda sadece birkaç defa yıkanma önerilmektedir.
Ayda bir tüy yapısına uygun bir şampuanla köpeğinizi yıkamanız sağlıklıdır. Daha sık ya da soğuk havalarda yıkamanın veteriner kontrolünde olmasını öneririz. Köpeklerin sık yıkanması genellikle tavsiye edilen bir durum değildir.
Sirkeyi içme suyuna koyabilirsiniz. Ayrıca bir plastik sprey alıp içine %50 su, %50 elma sirkesi koyup tüylerinin aralarına hergün püskürtün. Ya da bu karışımla bir süngeri ıslatıp köpeğinizi silin. Bu köpeğinizin derisinin PH dengesini koruyacak, parazitleri belli bir ölçüde önleyecek, tüylerine parlaklık verecektir.
Bir bardağa yarımşar olacak şekilde sirke ve su koyup karıştırın. Ardından hazırladığınız çözeltiyi köpeğinizin işediği yere döküp bekletin. 5 dakika sonra bölgeyi temiz ve ıslak bir bezle silerek üzerine karbonat döküp bekletin.
Köpek tükürüğü ayrıca anti bakteriyel özellikler ve doku faktörü içerir; bunlardan ilki yaranın temizlenmesine yardımcı olacak ve ikincisi kanın pıhtılaşmasını teşvik ederek iyileşme yoluna girecektir.
Muhammed'in evde köpek bulundurmayı uygun görmediğini fakat evin dışında beslenebileceğini açıkladı.
Efendimiz, 'Eğitilmiş köpeklerine başka köpekler karışmadığı sürece öldürürlerse öldürsünler. Sakıncası yoktur' buyurdu.
Köpeğe veya köpeğin salyasına dokunmak, abdesti bozmaz. Çünkü abdest, şer'î bir delil gereği sâbit olduktan sonra onu, ancak şer'î bir delil ortadan kaldırır (abdesti bozar). Köpeğe veya onun salyasına dokunmanın abdesti bozduğuna dâir herhangi bir delil ise yoktur.
Köpek ve kadın geçerse namazı bozulur (Buhari 8/102; Hanbel 4/86).
Ağız kokusunu önleyebilmek adına kuru mama tercih etmek, köpeğin iyi ve sağlıklı beslenmesine özen göstermek. Çeşitli oyuncaklar aracılığıyla, köpeğin tükürük ve salyaları ile ağız içerisindeki bakterileri ve artıkları atmasını sağlamak. Köpeğin rutin kontrollerini yaptırmak, köpeği düzenli aralıklarla muayene ettirmek.
SAĞLIKLI KÖPEKTE TEHDİT YOK
Köpek salyası zararlı bakteri yükü, beslenme, bakım ve çevresel faktörlere göre değişkenlik gösterebilse de insan salyasının bakteri yüküne göre çok daha düşüktür. Sağlıklı ve bakımlı bir köpeğin insanı yalaması bu sebeple bu bakımdan sağlık açısından hiçbir tehlike içermez.
Sürekli zaman geçirdikleri köpek yatakları, dinlendikleri koltuklar, oyun oynarken salya akıttıkları halılar evde köpek kokusunun yoğunlaşmasına neden olabilir. Köpeklerin cilt yağları da tek başına bir koku nedeni olarak ön plana çıkabilir.
Onlar insandan hiç bir zaman ve sebeple ayrılmazlar. İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemesinin sebebi, köpeğin kendisinin necis olmasıdır. İki ve üçüncü hadiste görüldüğü gibi, eve tesâdüfen girmiş olan köpek yavrusu sebebiyle Cebrâil aleyhisselâm Hz. Peygamber'in yanına gelememiştir.
Bu köpeğe Al-Rakim, kratim isimleri de verilir. Aynı zamanda Hurmanın çekirdeğinin ortasındaki küçük zara da kıtmir denmektedir.
Beyin görüntüleme teknolojisi sayesinde köpeklerin birlikte yaşadıkları sahiplerini ailesi olarak gördüğü ortaya çıktı. Biz insanları ailesi gibi gören köpeklerin kendi cinsinden çok sahibine güvendiği ve sevdiği, sahiplerine oldukça düşkün oldukları açıklandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri