"İstisnalar dışında hiçbir köpek durup dururken insana saldırmaz" diyoruz. Bu hayvanın doğasına aykırı bir şey. Isırma, köpeğin zevk aldığı bir davranış değildir.
" Neredeyse tüm durumlarda, köpekler aniden ısırmaz; bir şeye tepki olarak ısırırlar. Aşağıda sıralayacağımız durumlardan dolayı ısırabilirler: Aniden bir şey tarafından irkildiyse; bu yüzden uyuyan köpeklerin uyumasına müdahale etmemek her zaman daha iyidir.
Isırma eğilimi köpeğinizin büyüme sürecinin bir parçasıdır. Öncelikle yapmanız gereken ısırma nedenini tespit etmektir. Köpeğinizin ısırmasının ilk nedeni stres olabilir. Tüm canlı türleri stres altında olduklarında kendilerini koruma içgüdüsü ile çeşitli şekillerde tepki verirler.
Steril bir bezle ısırılan bölgedeki pislik, saç, kıl gibi yabancı maddeleri ılık su ile temizleyin. Temizledikten sonra bölgeyi temiz bir bez ile sarın. Köpeğin sağlık bilgilerine ulaşamıyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna gidin. Doktorunuzun tavsiyelerine göre tetanos ve kuduz aşınızı olun.
İlgili 22 soru bulundu
Sahipli Köpek Isırmasında Taksirle Yaralama
Köpek sahibi, köpeğine mağduru ısırması için bir talimat vermemişse ve talimat vermeden de saldıracağını bilmiyorsa taksirle yaralama suçundan sorumlu tutulur. Bu suçun cezası üç aydan bir yıla kadar hapistir. Fakat bazı durumlarda cezada artırıma gidilebilecektir.
İster az ister çok bir köpek tarafından ısırılırsanız ve derinizde açık yara oluşursa her zaman bir birinci adım olarak ilk 8 saat içinde mutlaka sağlık kuruluşuna görünmelisiniz.
Korku ve Sahiplenme İç Güdüsüne Bağlı Saldırganlık
Köpekler, sahiplerine koşulsuz bağlanan ve hatta sahiplerini kimse ile paylaşamayan hayvanlardır. Eğer sahibinin tehdit altında olduğunu hissederse ya da yaşam alanını korumak isterse saldırganlaşarak sahip olduğu şeylere sahip çıkar.
Yara 5 dakika süreyle sabun ve soğuk su kullanarak yıkanır. Kanamayı durdurmak için yaranın üstü temiz bir bezle kapatılır ve yaranın üstüne basınç uygulanır. Yaraya steril bandaj uygulanır. Şişme ve enfeksiyonun önlenmesi için yara kalbin yukarısına kaldırılarak tutulur.
Yüzeysel Yaralanmalar. Köpekler ısırma eylemini tam olarak gerçekleştiremediği zaman deri üzerinde oluşan yüzeysel sıyrıklardır. Tedavi için ilk yapmanız geren şey temiz suyla ısırılan bölgeyi yıkamanız gerekir. Daha sonra oksijenli su ya da alkol ile pansuman yapabilirsiniz.
Beyin görüntüleme teknolojisi sayesinde köpeklerin birlikte yaşadıkları sahiplerini ailesi olarak gördüğü ortaya çıktı. Biz insanları ailesi gibi gören köpeklerin kendi cinsinden çok sahibine güvendiği ve sevdiği, sahiplerine oldukça düşkün oldukları açıklandı.
Diş değiştirme döneminde kaşınan damak için köpekler bazı objeleri kemirirler. O dönemde kaşıntının verdiği ısırmalar bazen alışkanlık olarak kalır ve kaşınmanın dozunu ayarlayamayan köpekler ısırma eylemini istemeden de olsa gerçekleştirir.
Yavru köpekler, yetişkin bir köpeğin duygusal olgunluğuna ve huylarına on iki ila on sekiz ay arasında ulaşırlar. Buna karşın iki yaşına kadar zaman zaman çiğneme ya da ısırma gibi yavru köpek davranışları sergileyebilirler.
Eğer hırlıyor, dişlerini gösteriyorsa, sırt tüyleri kabarıksa, kuyruğu bacaklarının arasında bir durumdaysa saldırmak istediğini anlayabiliriz. Kuyruğunu sallayarak, küçük havlama şekilde yanınıza gelen köpekler ise bizimle oyun oynamak veya beslenme ihtiyacı için çaba gösteriyor olabilir."
Köpekler Kaç Yaşından Sonra Sakinleşir? Köpeklerin sakinleşme yaşları, orta yaşları gelmesinden sonradır. Köpeklerin ortalama ömürlerine göre kaç yaşında iken bu yaşta olacakları değişebilir. Ortalama ömürleri 10- 12 yıl olan köpekler 4 yaşlarından sonra sakinleşmeye başlayacaklardır.
Köpeğinizin yalnızca karanlık alanlarla ilgili duygularını etkileyen bir sağlık durumu olması muhtemel olmasa da, huzursuzluklarını artırabilecek birçok sağlık durumu vardır. Bir köpeğin yönünün bozulmasına neden olabilecek bilişsel bozukluklar, yalnızca karanlıkta işleri daha da kötüleştirebilir.
Daha sonra ısırılan hayvan veya insana kuduz aşısı yapılmalıdır. Isıran hayvan Veteriner Hekim kontrolünden sonra 10 gün süre ile kontrol altında tutulmalıdır.
Kuduz aşısı kuduz ya da kuduz şüphesi olan hayvan tarafından ısırıldıktan hemen sonra yapılmalıdır. Aşıya hemen ulaşılamıyorsa bile bu süre 72 saati geçmemelidir. Sonrasında hayvanın takibe alınması önemli ve gereklidir. Eğer 10 gün içinde hayvana bir şey olmuyorsa aşı 0, 3 ve 7. günlerde 3 doz olarak yapılır.
Nörolojik belirtilerin gelişmesinden 7 gün sonra koma hali gelişir ve sonunda hasta yaşamını kaybeder. Isırık yarasının beyine yakınlığı virusun beyine ulaşması açısından önemlidir. Yara bölgesi beyine yakın ise en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Örneğin kulağını, kuyruğunu çekmek ya da istemediği halde peşinden koşmak gibi hareketler köpeklerde gerginliğe sebep olur. Yalnız bırakmak: Köpeğinizi çok fazla yalnız bırakırsanız sıkıntıdan saldırganlaşabilir. Sonuçta sizler onların tek hayatısınız ve sizden mahrum kalmak onları gerebilir.
Köpeklerin üzülmesi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Köpekler üzüldükleri zaman insanlar gibi ağlayamaz ve çığlık atamazlar. Bu nedenle köpeklerin üzüldüğü zamanları fark etmek insanlara kıyasla daha zor olur. Köpekler sorunlarını inleyerek ve mırıldayarak anlatmaya çalışır.
Köpeklerin İnsanları Algılaması ile İlgili Bilimsel Gerçekler. Yapılan araştırmalar, köpeklerin iyi bir insanı tespit edebildiğini gösteriyor. Bu empati hissetme yeteneği, onların artan duyarlılığının bir sonucu olabilir. Bu nedenle köpekler, bir kişinin ruh halini vücut dili ve ses tonuyla algılayabilir.
Kuduz tedavi edilmezse neredeyse her zaman ölümcüldür. Aslında, kuduzlu bir kişi semptomlar yaşamaya başladığında, genellikle hayatta kalamaz. Bu nedenle, özellikle ısırık vahşi bir hayvandan geliyorsa, bir hayvan ısırığından hemen sonra tıbbi yardım almak çok önemlidir.
B-HAYVAN KAÇTI İSE VEYA GÖZLEME-TAKİP İMKANI YOKSA
Eğer ısırık çok büyükse ve yaraya dikiş atmak zorunlu ise yara dudakları etrafına mutlaka kuduz serumu ve immun globulini uygulanarak dikiş atılmalıdır. Temas sonrası yara bakımı ve kuduz serumu uygulamasından sonra aşılamaya geçilmelidir.
Kuduzun en yaygın ilk bulguları arasında baş ağrısı, ateş, öksürük, ısırılan bölgede uyuşma-karıncalanma, ağızda köpürme, yutma güçlüğü, saldırganlık, anormal davranışlar ve bilinç bulanıklığı yer alır. Genel olarak kuduz belirtileri şunları içerir: Ateş Öksürük.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri