Bir dişi köpek yılda ortalama 3-4 kez döngü yapabilir, ancak en sık görüleni ve sağlıklı olanı yılda iki döngü yapması olarak önerilmektedir. Köpekler Kaç Kere Çiftleşirse Gebe Kalır? Köpekler bir kez çiftleşmeyle de hamile kalabilirler.
Dişi köpeğin erkek köpekleri reddettiği dönem östrusun sona erdiğinin göstergesidir. Bir defa çitleşmeyle de hamile kalabilirler. Bu dişinin ovulasyon zamanı ile ilgili bir durumdur. En uygun çiftleştirme günü kanama başladıktan yaklaşık 10 gün sonradır diyebiliriz.
Genel olarak bakıldığında köpekler yılda iki kez çiftleşirlerken, çiftleşmeyi dişi köpekler belirler. Önemli olan dişi köpeklerin kızgınlık dönemine girmeleri ve erkeği kabul etmesidir. Etik olarak bakıldığında köpeklerin yaşını doldurmadan çiftleştirilmesi hem sağlıkları hem de gelişimleri için uygun değildir.
Bunun temel nedeni, erkek ve dişi köpek çiftleştikten sonra erkek köpeğin spermlerinin dişi köpeklerin yumurtasını 48 saat içerisinde dölleyebilmesidir.
Sperm boşalımı meydana geldikten sonra, köpekler 10-30 dakika boyunca ayrılmazlar. Buna 'kilitlenme' denir ve son derece normaldir.
İlgili 42 soru bulundu
Köpeğinizin çiftleştiğini gördüğünüzde eğer onun hamile kalmasını önlemek istiyorsanız vakit geçirmeden veteriner hekiminize baş vurmalısınız. Üç gün ara ile yapılacak hormon uygulaması ile bu sorun büyük ölçüde çözümlenebilir.
Köpekler ilk periyodlarında çiftleşerek hamile kalabilirler. Zaten doğada da genellikle böyle olur. Ancak yetiştiricilikte bu durum pek tercih edilmez. Çünkü aslında dişi birey regl olsa da hamilelik ve doğum süreci için anatomik olarak biraz daha gelişim göstermelidir.
Bromokriptin gebeliğin 30. gününden sonra uygulanarak abort sağlanabilir. Birinci yöntem gebeliğin 35. gününde başlayan 6 gün boyunca oral olarak günlük 0.1mg/kg doz uygulanmasıdır. İkinci uygulama ise 30. günden sonra 4 gün boyunca oral olarak 0.03mg/kg/günde 2 defadır.
Köpeğinizin meme uçları şişecek ve 25-30 günlük bir gebelikte daha belirgin hale gelecektir. Çiftleşmeden yaklaşık bir ay sonra, vajinal bir akıntı da oluşmaya başlayacaktır. Çoğunlukla gebe kalmasından 45-50 gün sonra, kilo alması nedeniyle karnının şiştiğini fark edeceksiniz.
Yapı olarak büyük olan köpekler küçük olan köpeklere göre daha fazla yavru doğurabilmektedir. Mesela boyut ve yapı bakımından büyük olan kangal cinsi köpekler bir doğumda 7 – 8 arası bazen de daha fazla yavru doğurabilmektedir. Küçük ırk köpekler ise bir doğumda 1 – 4 arası yavru dünyaya getirdiği bilinmektedir.
Bazı küçük ırklar 1-3 yavru doğururken büyük ırklar, örneğin Setterler 10-15 yavru doğurabilirler. Çoğu köpek ırkları 4-10 ay ( ortalama 7 ay ) aralıklarla östrus ( kızgınlık ) gösterir.Mevsimin kızgınlık zamanıyla ilgisi genel olarak yoktur, yılın her hangi bir mevsiminde kızgınlık gösterebilirler.
Böylece 10 ayı geçmiş ve kısırlaştırılmamış köpekler, çiftleşme sonucunda gebelik ile karşı karşıya kalacaktır. Köpeklerin gebelik süresi ise 56 ile 70 gün arası değişkenlik gösterir. Bu durum köpeğin cinsine göre farklılaşır. Köpeklerin hamile olması 25-30 günlük süreç içerisinde daha belirgin olmaya başlar.
Ortalama 9 gün sürer. Kızgınlık dönemi dişi köpeğin çiftleşmeyi kabul ettiği dönemdir. Ortalama 6-12 gün sürer. Kızgınlığa giriş döneminde görülen belirtiler artarak devam eder.
Köpeklerde hamilelik yaklaşık 62-64 gün boyunca devam eder. Bu süre ortalama süredir, köpeklerin ırkları ve yavru sayısı köpek gebelik süresi için farklılığa neden olabilir.
Çoğu köpek, ilk olarak proöstrusun başlangıcından sonraki 10. ve 14. günler arasında çiftleşmeye izin verir. Dişi köpek, erkeği kabul ettiği sürece, gün aşırı olmak üzere toplam iki veya üç çiftleşme genellikle yeterli kabul edilir. Ancak bazı dişi köpeklerde proöstrus belirtileri belirgin değildir.
Kızgınlık dönemi ortalama olarak 3 hafta sürmektedir ve bir köpek çoğunlukla 6 ila 8 ayda bir kızgınlık dönemine girecektir. Pek çok ırkta, köpekler yaklaşık 6 aylık olduklarında ilk kızgınlık dönemine girmektedir; ancak bunun daha erken ya da daha geç olması da mümkündür.
Yavru sayısını köpeklerde etkileyen diğer etkenler erkeğin sperm sayısı, çiftleşme zamanı,dişinin sağlık durumu,rahimin kondüsyonu ve diğer pek çok faktörle ilişkili olabilmektedir.
Yavruların ortalama olarak her 30-60 dakikada bir doğduğu göz önünde bulundurulduğunda tüm yavruların doğması için ihtiyaç duyulacak süre 4 ila 8 saat arasında değişir. Ancak anne köpeğin yavrular arasında mola vermesi mümkündür. 120 dakikanın üzerine çıkan molalarda veteriner hekime danışılmalıdır.
Burch, köpeklerin gelişmiş koku duyuları sayesinde hamile kadınlardaki değişiklikleri fark etmelerinin şaşırtıcı olmadığını söylüyor. Birçok köpeğin, sahiplerinin hamilelikte salgıladığı vücut kokusundaki değişikliği algılayabildiğini, duygularındaki ve davranışlardaki değişiklikleri de hissedebildiğini belirtiyor.
Gebelik kesesinde embriyo bulunmamasının kesin tespiti sonrasında ise kürtaj yapılmaktadır. Boş gebelikler kısa ve kaliteli iyileşme süresi sunan, hastanede yatışa gerek duyulmayan vakumlu kürtaj yöntemliyle yapılabilmekte, hasta aynı gün normal yaşantısına dönebilmektedir.
Tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlara da kürtaj işlemi yapılmaktadır. Köpeğinizin hamileliğini sonlandırmak istiyorsanız bunun için uzman bir veteriner ve klinikle iletime geçmeli, süreçle ilgili bilgileri almalısınız.
*İlk aşama kanamanın görüldüğü proestrus olarak adlandırılan aşamadır. Kanamanın başlangıcıyla başlayan aşama 6 ile 11 gün arasında sürmektedir. *Hormonal değişimlerinin yaşandığı ilk aşama sonrasında östrus olarak adlandırılan ikinci aşama başlar. Bu dönemde dişi köpek bir erkekle çiftleşirse gebe kalması mümkündür.
Yavrular cinsel olgunluğa eriştiklerinde ana-babaları ve kendi öz kardeşleri ile çiftleşebilmektedir.
Bir dişi köpek yılda ortalama 3-4 kez döngü yapabilir, ancak en sık görüleni ve sağlıklı olanı yılda iki döngü yapması olarak önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri