Üçüncü hafta. Yavru köpeğinizin dişleri çıkmaya başlayacak, yürümeyi ve su içmeyi öğrenecektir. Üçüncü haftanın sonuna kadar, koku alma duyusu gelişecektir. Yavru köpeğinizin yetiştiricisi, ona hafif bir stres uygulamalı, ancak bu, onu alarm durumuna geçirecek bir şey olmamalıdır.
Genç bir köpeğin her 2 saatte bir, yarım bardak kadar su içmesi gerekir. Metabolizmaları hızlı çalışır ve çok hareketlidirler bu yüzden düzenli olarak belli bir miktar su tüketmelidirler.
Dehidrasyonun en erken göze çarpan belirtisi, köpeğin diş etlerinin ve dilinin ıslak yerine yapışkan veya kuru olduğu mukozalardır. Tükürük yapışkan ve hatta lifli hale gelebilir. Daha belirgin bir işaret, cilt elastikiyetinin kaybıdır.
Yavru köpekler her iki saatte bir ortalama yarım bardak su içmelidir. Yavru köpek sahiplerinin su tüketimini yakından takip etmesi gerekmektedir. İleri yaştaki köpeklerin su tüketimlerini kendileri kontrol edebilirler.
Genel olarak normal bir sıcaklık ve nem ortamında orta nitelikte egzersiz yapan bir köpeğin günde yaklaşık 1-2 litre su içmesi gerekmektedir. Özellikle evcil köpekler sürekli olarak kuru mama ile beslendiği için taze ve serin suya olan ihtiyaçları yüksektir.
İlgili 43 soru bulundu
Normal şartlarda köpeklerin açlığa ortalama 3-7 gün, max. 3 hafta açlığa dayanabildiği bilinmektedir. Susuzluk için bu süre daha da azdır. Kedilerde bu süre köpeklere göre daha da kısadır. Açlığa uzun süre dayanabilseler de susuzluk onlar için daha zordur.
İnsanlar için güvenli olan musluk suyu, köpekler için de güvenlidir. Çoğu durumda, köpeğiniz için musluk suyu uygundur. Ancak, musluk suyunun ya da kuyu suyunun güvensiz olduğu bir yerde yaşıyorsanız, köpeğiniz için şişelenmiş veya filtrelenmiş su sağlama seçeneklerini veteriner hekiminizle görüşün.
Üçüncü hafta. Yavru köpeğinizin dişleri çıkmaya başlayacak, yürümeyi ve su içmeyi öğrenecektir. Üçüncü haftanın sonuna kadar, koku alma duyusu gelişecektir. Yavru köpeğinizin yetiştiricisi, ona hafif bir stres uygulamalı, ancak bu, onu alarm durumuna geçirecek bir şey olmamalıdır.
Köpeğiniz eve ilk geldiğinde, evin onun yaşam alanı olduğunu belirtmesi açısından idrarını yapar. Bunu anladıktan sonra onu hemen banyoya götürün ve idrar yapana kadar hiçbir yere gitmesine izin vermeyin. Sonrasında ona bir ödül verin ve her tuvalete gittiğinde onu sevin.
Her canlı gibi yaşamın devam etmesi adına besine ve enerjiye ihtiyaç duyan yavru köpeklerin ilk 2-3 aylık dönemde süt içmesi gerekmektedir.
İhtiyaç duyulan miktar, büyüklüğüne, aktivite düzeyine ve yaşına bağlıdır. Genel olarak, sağlıklı bir köpeğin vücut ağırlığının kilogramı başına yaklaşık 1/8 fincan suya ihtiyacı vardır. Bu, daha sıcak havalarda veya emziriyorsa daha yüksek olabilir.
Banyoda rahat olduğunda, onu suyla tanıştırın. Akan su yerine, bir kaba ılık suyu doldurun ve yavaşça patilerini ıslatarak başlayın. Yavaş yavaş bu yaptıklarınızın süresini uzatın, su yoğunluğunu arttırın. Yukarıdakilere iyice alıştığında, banyo için hazır olacaktır.
Ortalama bir köpek susuzluğa 72 saatten fazla dayanamaz. 72 saati geçen susuzluklarda, köpeklerde ciddi medikal müdahale gerektirebilecek sonuçlar ortaya çıkabilir, hatta köpek hayatını kaybedebilir. Bir gün boyunca su içmeyen köpeklerde dehidrasyon belirtileri oraya çıkmaya başlar.
Köpeğinizi Su İçmeye İkna Etme Yolları
Köpeğinizin su kabının sürekli aynı yerde durması yerine farklı yere koyarak değişiklik sağlayabilirsiniz. Köpeğinizin öğünlerine ıslak mama eklerseniz vücudundaki su seviyesini değiştirebilirsiniz. Su kasesinde içmese bile mama içerisinden daha rahat içebilir.
Özet olarak, köpeğin cinsine ve durumuna göre yıkanma süresi değişmekte ve bazı köpek için bir hafta ila bir ay arasında yıkanma önerilirken bazıları için yılda sadece birkaç defa yıkanma önerilmektedir. Köpeğinizin cinsine göre gerekli yıkanma aralığını veteriner hekiminize danışın.
Ancak köpekler tuvalet konusunda çekingen canlılar oldukları için koltuk arkaları ve köşelere ilk olarak bakmanızı öneririz. Köpek hangi kokuya çiş yapmaz? Köpekler, sirke, amonyak, turunçgiller, acı biber ve baharat kokularından nefret ederler.
Yavru ve yaşlı köpekler için evinizde köpek pedi bulundurmanız şarttır. Ayrıca idrar ve dışkı kokusunu giderici spreyler de işinize yarayacak ve köpeğinizin eve tuvalet yapmasını bir derece önleyecektir.
İki haftalık bir köpek yavrusu için konuşacak olursak her beslenme sonrasında dışkı yaparsa 3 aya gelinceye kadar günde en fazla 4 kez tuvaletlerini yapabilirler. 6. ayda günde 3 defa olabilir. Genellikle 1 yaşına geldiklerinde “normal” alışkanlıklarına başlamış olurlar.
Yavru köpeğinize, aşağıda belirtildiği şekilde her gün aynı sayıda öğün verin: Küçük köpekler: 10 haftalık oluncaya kadar günde 4-5 küçük öğün. 10 haftalık - 5 aylık yaş arası: günde 3 öğün. 5. ya da 6. aydan sonra: günde 2 öğün.
Sahiplendiğiniz yavru köpeğe başlangıç maması verebilirsiniz. Bu sayede yavrunun mamayı çiğnemesi daha kolay olur ve onu daha kolay sindirebilir. Ayrıca evinizde bu mamalardan yoksa ona su ile karıştırılmış inek sütü içirebilirsiniz ya da haşlanmış sebze yedirebilirsiniz.
Hayır asla alınmamalı, özellikle havlayan köpeği kucağınıza aldığınız zaman onu sakinleştirmek yerine daha fazla negatif enerji ile doldurup yaptığı davranışın doğru olduğunu onu kabullenirsiniz, bu yüzden asla huyundan vazgeçmeyip sürekli yeni bir köpek gördüğünde havlayacaktır.
Sertliği yüksek suları köpekler pek sevmezler. Isınmış ve bayatlamiş sular da onlar tarafından pek tercih edilmez. Bu nedenle taze, iyi nitelikli ve serin su her zaman önlerinde bulundurulmalıdır. Yoğun su kaybı bir köpeği ciddi hasta edebilir ve hatta ölümüne sebep olabilir.
Tuz, köpeğinizin beslenmesinde önemli bir bileşendir ve onun refahında önemli bir rol oynamaktadır. Tuz (ya da sodyum klorür), vücutta sıvı tutulmasını sağlar ve sinir sistemi ile organların çalışması için gereklidir.
Tüylü dostlarımızın su kaplarının sadece yazın değil, her zaman taze, temiz ve oda sıcaklığında suyla dolu olması gerekmektedir. Köpeklerimize kesinlikle soğuk su içirmemeliyiz. Yazın serinlemeleri gerektiğini düşünüyorsak da soğuk suyu yarı yarıya oda sıcaklığındaki su ile karıştırarak vermeliyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri