İletişim Kurmak Vahşi doğada kurtlar da yabani köpekler de beslenmek istediklerinde ya da yalnızca niyet sezme ihtiyacı duyduklarında birbirini yalarlar. Yalamak dostlarımız için oldukça etkili bir iletişim yöntemidir. Bu nedenle köpekler sahiplerini de yeni tanıdıkları hayvanları ve hatta insanları da yalayabilirler.
Yalama, iletişim aracı olarak kullanılan bir davranıştır. Köpekler yalayarak, sahiplerine sevgi, saygı, bağlılık ve güven mesajı gönderirler. Köpekler, yalama davranışıyla kendilerini rahatlatır ve stres seviyelerini düşürürler.
Evinize her döndüğünüzde sizi sevgiyle karşılayan, heyecandan çılgına dönen ve bazen de çişini yapan bir dostunuz varsa büyük bir sevgiyle karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz. Sizi karşılarken köpeklerin kuyruk sallaması, zıplaması ve hatta oyuncaklarını getirmeleri onun sizi sevdiğinin en bariz göstergelerindendir.
Köpeklerin çoğu çene altı, karın, göğüs ve kuyruğun son kısmından okşanmayı severler.
Yalama aynı zamanda itaatkar bir davranıştır. Vahşi dünyada, daha fazla itaatkar köpek onlardan daha güçlü olanları yalarlar. Bu da köpekler arasındaki uyumu sağlamaktadır. Sizi yalayarak, köpek sizin onu yönettiğinizi ve sizin ondan sorumlu olduğunuzu gösterir.
İlgili 27 soru bulundu
Ancak köpekler sahiplerini koku ve ses yoluyla tanıyorlar. İnsanlar ise yüzleri görsel bir iletişim olarak kullanıyor. Ancak köpeklerin beyin mekanizmaları farklı olduğu için görsel olarak tanımaya yatkın değiller.
Köpekler uyurken aynı zamanda güvende hissetmek isterler. Çok sevdiği sahibinin kokusunun olduğu yatakta sizinle beraber uyumak istemesi aslında sizin yanınızda ne kadar da güvende hissettiğinin bir kanıtıdır.
Köpekler hiç bizi çok sevdikleri için bize bakarlar mı? Aslında evet! Köpekler bazen aşkla bakar; bizler de bunu hisseder ve onlara bakarız. Onları sevgimiz ve şefkatimizle ödüllendiririz, bu bakışlar köpeğiniz ve sizin aranızdaki bağı geliştirir.
* Mutsuz ve depresif köpekler başları önde, gevşek bir vücut dilinde hareket ederler. Aktarımları yavaştır ve dinamik görünmezler. Uyaranlara düşük ya da hiç tepki vermezler. Uykuları yüzeysel olur.
Şurada Paylaş! Araştırmaya göre; köpekler insanların ne söylediğini anlayabiliyor. Bilim insanları, tarayıcı bir aygıt yardımıyla 13 köpeğin beyin aktivitelerini görüntülemeyi başardı.
Araştırmalar, köpeklerin, insanlar onlara bakarken çok sayıda mimik yaptığını gösteriyor. Bunlardan en belirgin olanı ve köpeğinizin size “seni seviyorum” dediği mimiklerden biri kaşlarını kaldırıp gözlerini iyice açarak dilini dışarı çıkarmasıdır.
Köpek sahibi olan pek çok insan köpekler ilk sahiplerini unutur mu? Sorusuna büyük bir hayır cevabı verecektir. Evet köpekler ilk sahiplerini unutmazlar ve bu durumla ilgili travmalar yaşayabilirler. Genellikle köpekler sahiplerinden ayrı kaldıkları zaman depresyona girerler.
Sahibinin ayak ucunda uyuma, genellikle köpeklerde rahatlık ve sıcaklık arayışından da kaynaklanır. Ayrıca olumsuz duygular içerisinde olduğunuzu hisseden köpeğiniz, sizin daha iyi hissetmenizi sağlamak için ayak ucunuzda yatabilir. Köpeğiniz ayak ucunuzda dertop olmuş bir pozisyonda uyuyorsa üşüyor olabilir.
Köpeğinizin patilerini çok sık yalaması bakteriyel bir maya enfeksiyonuna yol açabilir. Köpeğinizi temiz tutmak semptomları azaltmaya yardımcı olacaktır. Enfeksiyonu tedavi etmek için köpeğinize oral bir antibiyotik vermeniz gerekebilir, ancak daha kapsamlı bir teşhis için veterinerinizi ziyaret etmelisiniz.
Bir köpek bu pozisyonda uyurken biraz komik görünse de, bu durum kendileri ve evleri hakkında özgüven sahibi olduklarını gösterir. Bu pozisyon, onun kendini çok rahat hissettiğini ve olası tehditler konusunda endişeli olmadığını gösterir. Aynı zamanda köpekler, serinlemek için de sırt üstü yatmayı tercih edebilirler.
Önce size bakacak, sonra boş mama kabına ve tekrar sizin gözlerinizin içine bakacak. İşte bu bakışlar kesinlikle köpeğinizin karnının aç olduğunu gösterir. Bir başka örnek: Köpeğiniz en sevdiği oyuncağına bakıp daha sonra gözlerinizin içine bakıyorsa sizinle oyun oynamak, iletişim kurmak istiyordur.
Köpekler neden küser? sorusunun pek çok cevabı olabilir. Köpeğin ilgisiz hissetmesi, cezalandırılması, başka bir evcil hayvanı kıskanması, rutininin bozulması ya da sahibinden uzun süre ayrı kalması küsme nedenleri arasında yer alabilir.
Aslında köpeğiniz sizi taklit eder. Sert, agresif, şiddet eğilimli davranışlarınıza aynı şekilde cevap verir. Dışarıya yönelik bu tür davranışları da sizinle beraber yapar. Mutlu, sosyal, diğer insanlarla dengeli ilişki kuran, çevresine saygılı bir birey değilseniz köpeğinizden bunları beklemeyin.
Bağırmak köpeğiniz tarafından kızgın havlama olarak yorumlanır, bu da onun sıkıntı duymasına sebep olur. Bir eğitim tekniği olarak, kötü davranışları engellemek için bağırmak yerine, sakin bir ses tonuyla hayır demeyi deneyin. Ses seviyesi yerine vokal tonunuzu ayarlayarak, köpeğinizin dikkatini çekin.
Köpekler doğal olarak yeni şeylerden korkarlar. Arabalardan, süpürgelerden, çocuklardan ve hatta yüksek seslerden korkabilirler. Bazı köpekler bu davranışlara diğerlerinden daha yatkındır.
Çok keskin bir kokuya sahip olan sirke köpeklerin nefret ettiği bir koku olduğundan kendisini evde rahatsız hissedecektir. AMONYAK: Yüksek oranda bir kokuya sahip olan amonyak köpeklerin kaçındığı kokulardan biridir. TURUNÇGİL: Köpekleri rahatsız eden kokulardan bir diğeri de turunçgil kokuları.
Köpekler özünde sürü hayvanlarındandır ve bir veterinerin dediğine göre içgüdüsel olarak her şeyi aileleriyle yapmak isterler. Eğer köpeğiniz sizi tuvalete kadar takip ediyorsa, bu onun -biraz yapışkan bir davranış da olsa- “Sen benim en iyi arkadaşımsın, her şeyi beraber yapalım!” deme şeklidir.
Köpekler mutlu olduğunda gülümser, kuyruk sallar, pozitif olur, oyun oynamak ister, sevgi gösterisi yapar, sahibinden ödül almak için heveslenir, doğru beslenir ve düzenli uyurlar.
İnsanlar açısından köpeklerle uyumak her ne kadar tartışılsa da, köpek davranış uzmanlarına göre köpeklerle uyumak yanlış ve zararlı bir olay değil tam aksine bir iltifattır. Çünkü köpekler sadece güven ve sevgi besledikleri insanlarla birlikte uyurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri