Köpekler dengeli beslenmenin bir parçası olarak pişmiş yumurtayı güvenle yiyebilir. Bununla birlikte köpekleri ilave baharatlar veya onlar için zararlı olabilecek malzemelerle pişirilmiş yumurtalarla beslemekten kaçınmak önemlidir.
Bu sözde 'tehlike', birçok insanın yumurtaları köpekler için kötü olarak yazmasına neden olmaktadır. Ancak gerçek şu ki, son derece nadir görülen bir durumu oluşturmak için günde en az 8 ila 10 yumurta yemesi gerekmektedir.
Köpeklere yumurta vermek istediğiniz, haşlanmış yumurtanın sarısını ya da beyazını vermenizde bir sakınca yoktur. Lakin, köpeğinize yumurta vermeden önce miktarını ölçülü tutmalısınız. Yumurtanın kalitesine ve taze olmasına dikkat edin.
Yumurtalar güvenli bir "insan yiyeceği" olsa da evcil hayvanınıza yumurta vermeden önce her zaman veterinerinize danışmalısınız. Özellikle yumurtayla aşırı beslenme obeziteden Salmonella gibi hastalıklara kadar değişen sağlık sorunlarına neden olabilir.
Pişmiş yumurtalar köpeğiniz için besleyici bir ödül olsa da çiğ yumurtalar tehlikeli olabilir. Çiğ yumurta, insanlarda olduğu gibi köpekleri de salmonella gibi zararlı bakterilere maruz bırakabilir ve bu, evcil hayvan sahiplerine (özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlara) bulaşabilir.
İlgili 15 soru bulundu
-Sade ve doğal yoğurt, köpekler için genel olarak güvenlidir. Yoğurt, sevimli dostlarınızın bağırsak sağlığı için faydalı probiyotikler içerirken aynı zamanda protein ve kalsiyum besin değerleri bulunmaktadır. Bazı yoğurtlar tatlandırıcı ya da şeker içerdiği için köpeklere verilmeden önce muhakkak içeriği okunmalıdır.
3) Pişmiş Patates
İçerisinde bolca A, E ve C vitamini bulunur. Kalsiyum, potasyum ve demir açısından da oldukça zengindir. Köpeklere yedirilen patates haşlanmış, pişirilmiş ve küçük parçalara ayrılmış olmalıdır. Köpeği asla çiğ patates ile beslememelisiniz.
Köpeğinizin beslenmesine yumurta eklemek istiyorsanız, kilo ve boyutunu göz önünde bulundurmalısınız. Köpekler alerjileri yoksa günde bir pişmiş yumurta yiyebilir. Oranın mama ile karşılaştırmalı ve %10'unu aşmadığından emin olmalısınız. Asla birincil besin kaynağı olarak düşünülmemelidir.
Ekmek, köpekler için iyi bir protein ve besin kaynağı olmamasından dolayı ve aşırı miktarda tüketildiğinde sindirim sorunlarına sebep olabilir. Şayet köpeğinize ekmek vermek istiyorsanız, çok az porsiyonlarda ve ara sıra atıştırmalık olarak vermeniz önerilir.
Bazı köpeklerde yumurta yan etkilere neden olabilir. Yumurtanın köpekler için olası yan etkileri arasında alerjik reaksiyonlar, çiğ yumurta beyazı tüketmeleri hâlinde biyotin eksikliği ve az pişmiş veya çiğ yumurta tüketmeleri hâlinde salmonella kontaminasyonu riski yer alır.
İster yavru köpeğiniz hasta olsun, ister sadece köpeğinizi beslemek için sağlıklı bir yiyecek arıyor olun, haşlanmış tavuk en iyi seçenektir. Aslında haşlanmış tavuk, köpeğinizin diyetinin gerektirdiği protein, vitamin ve minerallerle doludur ve hassas veya midesi bozuk köpeklere yedirilebilecek kadar yumuşaktır.
Ufak çocuklarınız kendi makarnalarını köpeğinizle paylaşmaya karar verdiyse büyük bir panik yapmaya gerek yoktur. Ancak köpeklerin sık sık makarna tüketmesinin uzun vadede ciddi sorunlara neden olabileceği unutulmamalıdır. Köpekler sık ve büyük porsiyonlarda makarna tüketimi yaptığında kilo almaya başlarlar.
Ancak sütle beslenmeye olan ihtiyaçları ortadan kalktıkça vücutta laktaz enzimi seviyesi düşer. Laktozu parçalayacak enzim olmadığından köpeğin süt içmesi midesinde hassasiyete ve hazımsızlığa yol açar. Bu sağlık sorununun önüne geçmek için ilk 2-3 aydan sonra köpeklere süt vermekten kaçınılmalıdır.
Salatalıklar, köpekler için güvenli ve besleyici bir atıştırmalık olabilir. Lif ve antioksidan açısından zengin olan salatalıklar, C ve K vitaminin yanı sıra magnezyum ve potasyum gibi elektrolitler açısından zengin bir kaynaktır.
KEREVİZ: Kereviz köpeklerin yemesi için güvenlidir. Kereviz lif ve bol su içerir. MISIR: Mısır köpeklerin yemesi için güvenlidir. Aslında, ticari köpek mamalarında sıklıkla mısır bulunur.
Köpekler mamalarının dışında en çok hiç kuşkusuz et yemekten hoşlanırlar. Ayrıca, pirinç, muz sevdiği yiyecekler arasındadır.
Mamadan tasarruf etmek için evcil bir hayvana sürekli olarak ev yemeği vermekten kaçınmalısınız. Köpek yiyecekleri arasında kuzu, dana, tavuk ve balık etleri yer alır. Yoğurt gibi süt ürünlerine de hayır diyemeyen köpek dostlarınıza haşlanmış patates, makarna ve pilav gibi gıdaları da verebilirsiniz.
Köpeklerin severek tükettiği et ürünleri tavuk eti, kuzu eti, sığır eti, hindi eti başta olmak üzere, en çok sevdikleri bitkisel ürünleri brokoli, salatalık, patates ve balkabağı olarak sıralayabiliriz. Köpekler mama tüketmelerinin dışında birçok sebze, meyve, süt ve süt ürünlerini de severek tüketmektedir.
Küçük parçalar halinde peynir verilmesinde bir sakınca yoktur fakat yalnızca arada bir vermek gerekir. Nadiren de olsa, bazı köpekler süt ürünlerine karşı isteksiz ve hassas olabilirler, eğer köpeğiniz süt ürünleri içeren yiyecekler yedikten sonra ishal ya da hasta oluyorsa, elbette ki bunlardan kaçınılmalıdır.
Köpeklerin yiyebileceği meyveler arasında muz da yer alır. Ölçülü verildiği takdirde köpekler için hem sağlıklı hem de düşük kalorili bir ikram olarak değerlendirilebilen muz içerisinde potasyum, lif, bakır ve çeşitli vitaminler bulunur.
Köpeklerin domates yemesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Eğer ona domates vermek isterseniz az miktar verdiğinizden emin olmalısınız. Domates insanlar için olduğu gibi köpekler için de oldukça lezzetli bir yiyecektir. Bu nedenle köpeklerin domates yeme ısrarına karşı koyulması gerekir.
Et: Her tür kırmızı ve beyaz et. Sebzeler: Ispanak, bezelye, patates, havuç, kabak, fasulye, nohut, brokoli. Tahıllar: Pirinç (esmer veya beyaz), erişte, makarna, kepekli makarna, buğday, yulaf. Ek olarak: Yumurta ve zeytinyağı.
Ceviz insanlar için sağlıklı ve lezzetli yiyeceklerdir, ancak köpekler için güvenli değildir. Çünkü; Ceviz, yüksek yağ içeriği nedeniyle köpeklerde obeziteye neden olabilir. Yağları yüksektir ve köpeklerde mide rahatsızlığına ve bağırsak tıkanmasına neden olabilir.
Sarımsak zehirlenmesinden muzdarip bir köpek için en önemli tedavi kusturmaktır. Veteriner, zehire bağlanan ve detoksifikasyona yardımcı olan aktif kömür reçete edebilir. Semptomlar devam ederse, veteriner hastaneye yatmayı önerebilir. Ciddi vakalar kan nakli gerektirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri