Köpekte kulak uyuzu hastalığı kulağın iç kısmında oluşan kaşıntılı ve kulağın içinde sıvının akmasıyla oluşan bir hastalıktır. Köpeklerde kulak uyuzu hastalığı genelde insanlara bulaşmaz fakat köpeğiniz oldukça rahatsız eder. Kulak yüzüne yakalanan köpeğinizin kulağının içinde kahverengi benek benek noktalar görülür.
Kedi veya köpeklerde meydana gelen kulak uyuzu hastalığında veterinerin verdiği solüsyonlar ve kulak temizleme suları ile her gün düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Kedi veya köpeklerin beslenme rutinini en iyi şekilde ayarlamanız gerekir. özelikle bu dönemde bağışıklık sistemlerinin çok güçlü olması şarttır.
Kulak uyuzu hastalığı, kedilerdeki Otodectes Cynotis denilen, iç kısım akarında yaşayan bir çeşit parazit nedeniyle oluşur. Bu parazitler genellikle kulak içindeki kulak kanallarında yaşarlar ve dış yüzeyle yaşamaları mümkün değildir. Öte yandan gözle görülemezler ve dış yüzeydeki yaşamları çok kısa sürelidir.
Kulak uyuzu insana bulaşmaz.
Dış kulak bölümünde, derinin alt kısmında biriken parazitler, çeşitli yollarla hayvanlara bulaşabilir.
Evet insanlara geçebilen türleri vardır fakat insana kedi, köpekten uyuz geçme ihtimali düşüktür. Çıplak elle defalarca uyuz köpeklere dokunmuş biri olarak bunu net bir şekilde söyleyebilirim. Çıplak elle dahi temas etmiyorken sizlere mahallenizdeki hayvandan uyuz geçmesini zaten beklemeniz hata olur.
İlgili 29 soru bulundu
Uyuz böceği olarak bilinen akarlar deriye girdiğinde belli başlı çizgiler oluşturur. Bu çizgiler döküntü, kurdeşen, sivilce, ısırık ve pul şeklinde cilt lekesi şeklinde bir görüntü verir.
Mahallenizde sürekli bulunan bir uyuz kopek varsa, öncelikle kendi hayvanınıza veteriner hekiminize danışarak önleyici bir dış parazit ilacı kullanmalısınız. Veteriner hekiminiz belki önlem olarak bu ilaci belirli periyotlarda yinelemek isteyebilir. Bu önlemleri alırsanız, korkmayın.
Bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını bir kaba koyarak karıştırın ve günde iki kez en çok kaşınan bölgelere sürün. Uyuzdan kurtulmanın diğer yolu da sirke kullanmaktır. Beyaz sirke sayesinde cildin PH derecesi değişeceği için cilt derisindeki uyuz böcekleri de ölür.
Sirke, uyuzun neden olduğu kaşıntılı cilt döküntüsünün tedavisinde doğal bir çare olarak kullanılabilir. Sirke, uyuz parazitlerinin yok edilmesine yardımcı olabilen asetik asit içerir. Sirke, uyuz parazitlerinin cildin yüzeyinde ve yüzey altında bulunduğu yerlere nüfuz edebilir ve parazitleri öldürür.
Kulak kepçesini kaldırın ve kulak kanalını dikkatli bir şekilde temizleme solüsyonu ile doldurun. Kulak kepçesini uzakta tutarak parmaklarınızla kulağın alt kısmına 20 saniye kadar nazikçe masaj yapın. Kulağı serbest bırakın ve eğer istiyorsa köpeğinizin kafasını silkelemesine izin verin.
Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Yaygın, parazitik bir rahatsızlık olan uyuz hastalığı, genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça,genital bölge, ayak ve el parmak aralarında kaşıntıya yol açar. Kadınlarda meme uçlarında, erkeklerde ise genital bölgede kaşıntı ve lezyonlar görülebilir.
Günümüzde uyuz tedavisinde genellikle kremler ve tablet ilaçlar bir arada kullanılmaktadır. Benzoil peroksit içeren şampuanlar ciltte meydana gelen kabukları ve pulları temizlemek, saç köklerinin açılmasına yardımcı olmak için tercih edilebilir. Ivermectin ise akarları öldürmek için kullanılabilen bir tablettir.
Kulak enfeksiyonları ağrılıdır. Birçok köpek, rahatsızlığı gidermek için başını sallar ve kulaklarını kaşır. Kulaklar sıklıkla kızarır ve iltihaplanır ve rahatsız edici bir koku geliştirir. Genellikle siyah veya sarımsı bir akıntı oluşur.
Köpeklerde uyuz da sarkoptik uyuz olarak bilinir. Sarcoptes scabies I canis adlı küçük akarlardan kaynaklanır. Son derece bulaşıcı olan akarlar, derinin içine kadar işleyerek yoğun kaşıntıya neden olur. Tedavi edilmezse, durum ciddileşerek cildin kalınlaşmasına ve yaralara yol açar.
Sirke antiseptik ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca asidik bir yapısı vardır. Beyaz sirke cildin ph değerini değiştirir. Bu değişim uyuz parazitlerinin ölmesine neden olur.
Kedilerde kulak uyuzu sirke ile ilerleyen hastalıklarda tedavi edilemez.
Uyuza neden olan bu akar türleri de yaklaşık 2 ay boyunca ciltte bulunabilirler. Çeşitli belirtiler ile ortaya çıkan uyuz hastalığının tedavisinde de çoğunlukla sirke kullanılmaktadır. Sirke bu konuda en etkili yöntem olarak bilinir.
Deniz suyunun uyuza iyi geldiğine dair herhangi bir bilimsel çalışma yoktur. Aksine uyuz bulaşıcı bir hastalık olduğundan uyuz olan kişinin deniz ve havuz gibi alanlardan uzak durması tavsiye edilir.
Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz. Derimizi bozuyor.
Tüylerin ve derinin eski halini alması uzun sürse de,bu parazitin tedavisi kolaydır. Ancak müdahale edilmezse uyuz paraziti, hayvan için acı verici ve uzun olan ölüm sürecini başlatır.
Permetrin, belirtildiği şekilde kullanıldığında güvenli ve etkili olup uyuz akarlarını ve yumurtalarını öldürür, uyuz tedavisi için ilk tercih edilen ilaçtır. Tüm akarları yok etmek için her biri yaklaşık bir hafta arayla iki (veya daha fazla) uygulama gerekli olabilir.
Parmak araları, ayak parmakları, el ve ayak bilekleri, omuzlar, dirsekler, meme uçları ve genital bölgeler öncelikle etkilenen bölgelerdir. Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda saçlı baş, yüz, avuçlar ve tabanlar da etkilenebilir.
Köpeklerde Sarcoptes canis uyuzu karın altında, ayakların içyüzü ve baş gibi vücudun az kıllı veya kılsız bölgelerine yerleşir. Deride önce kızarıklık daha sonra kaşıntı başlar, deri üzerinde kepeklenme, kabuklanma, yaygın kıl dökülmesi ve daha sonraları deride kıvrımların oluştuğu gözlenir.
Köpek Uyuz İlacı Dicromec, köpeklerde görülen uyuz hastalığının etkin ve güvenli bir şekilde tedavi edilmesi için kullanılan bir ilaçtır. Bu ilaç, uyuzun neden olduğu kaşıntı ve rahatsızlık gibi belirtileri hafifletmek ve köpeğin sağlığını yeniden kazanmasına yardımcı olmak amacıyla üretilmiştir.
İnsandan insana uzun süreli direk temas ile bulaşır. İnsan uyuzu hayvanlara bulaşmaz dolayısıyla hayvanlardan insanlara da bulaşmaz. Hayvanlarda görülen uyuz hastalığı ise nadiren insanlarda da hastalığa sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri