Sarımsak zehirlenmesinden muzdarip bir köpek için en önemli tedavi kusturmaktır. Veteriner, zehire bağlanan ve detoksifikasyona yardımcı olan aktif kömür reçete edebilir. Semptomlar devam ederse, veteriner hastaneye yatmayı önerebilir. Ciddi vakalar kan nakli gerektirebilir.
İnsan gıdalarındaki baharat karışımları, sarımsak, soğan gibi bileşenler hayvanlar için ve köpekler için oldukça zararlıdır. Bu tip içeriklere sahip yemekler köpeklerde mide ve bağırsak sorunlarına yol açabilir, sindirim sisteminin çalışma şeklini bozabilir.
Soğan ve sarımsak
Hiçbir köpek “Şöyle soğan söğüş, sarımsaklı yoğurtlu bir mantı olsa da yesem” falan demez sanıyoruz. Soğan familyasının tüm bileşenleri, köpeklerin bünyesini zehirliyor ve bu etki hemen değil, 3-4 gün içerisinde görülebiliyor. Yani köpeğin belki de kurtarılması için çok geç olabilir.
Köpeğin ağzı gerideyken çeneyi aşağı çekerek açabilirsiniz. Kusmasına sebep olan bir tatlı kaşığı şurubu köpeğin ağzına dökün ve boğazına ulaşmasını sağlayın. Ya da ılık su ve tuzu karıştırarak köpeğe verin ve kusmasını bekleyin. Eğer kusma başarılı olamaz ise mutlaka veteriner hekime başvurmanız gerekir.
Köpeğiniz çok miktarda soğan yer ise, onu derhal veteriner hekime götürün. Veteriner hekim köpeğinizin kusmasını sağlayabilir ya da zehirlenme belirtilerini hafifletecek bir ilaç verebilir. Zehirlenmeye yol açacak kadar çok miktarda soğan yenilmiş ise, birkaç gün hastanede kalması da gerekebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Yoğurt da çiğ yumurta beyazı gibi köpeklerin zehirlendikleri durumlarda zehrin vücuda daha fazla etki etmemesi amacı ile köpeklere verilmesi gereken besinler arasında yer alır. Köpeklerin ne durumda olduğu biliniyor veya geç fark edilmişse, yoğurt yedirilebilir.
*Zehirlenme sırasında, köpeğinizin hidrasyonunu sağlamak için sıvı takviyesi yapılması gerekebilir. Veterineriniz, köpeğiniz için uygun sıvıları ve dozajları size önerecektir. *Yavru köpek zehirlenmelerinde, veterinerinizin önerdiği ilaç tedavisi uygulanması daha doğru olacaktır.
Alternatif olarak haşlanmış tavuk ya da balık, pirinç ve tatlı patates de köpeklere sunulabilir. Köpeklerin çok hızlı ve aşırı mama tüketiminin kısıtlanması gerekir. Köpeklerde kusmanın önlenmesi için öğün düzenleri dikkatle planlanmalıdır. Aşırı aç kalmamaları, çok hızlı yemelerinin önlenmesine yardımcı olabilir.
Köpekler mamalarını yedikten hemen sonra veya bir müddet sonra kusabilirler. Kusmadan önce de salya akması, sık sık dudak yalama, aşırı yutkunma gibi belirtiler görülebilmektedir. Bazı köpekler kustuktan sonra yemek borusunu korumak için ot yiyebilir.
Köpeğinizin pençelerinde birkaç tane ter bezi bulunur fakat bunlar vücut ısısını düzenleme anlamında çok az görev üstlenir. Bunun yerine, bu işlemi açık ağızla hızlı şekilde nefes alıp vererek yapar.
Sarımsak ve soğan
Birçok insan düzenli olarak soğan ve sarımsakla yemek pişirir, ancak köpekler için bu malzemeler toksiktir. İster pişmiş ister çiğ olsun, köpeğiniz sarımsak ve soğan yerse alyuvarları zarar görebilir ve bu da anemi ile sonuçlanabilir.
Evet. Pek çok uzman, elma sirkesinin bize olduğu kadar köpeklerimize de faydalı olduğu konusunda hemfikir; ancak, her zaman olduğu gibi öncelikle veterinerinize danışmalısınız. Elma sirkesi sadece elma ve sudan yapıldığı için, güçlü antioksidan ve anti bakteriyel özelliklere sahip olduğunu öğrenmek şaşırtıcı olabilir.
-Sade ve doğal yoğurt, köpekler için genel olarak güvenlidir. Yoğurt, sevimli dostlarınızın bağırsak sağlığı için faydalı probiyotikler içerirken aynı zamanda protein ve kalsiyum besin değerleri bulunmaktadır. Bazı yoğurtlar tatlandırıcı ya da şeker içerdiği için köpeklere verilmeden önce muhakkak içeriği okunmalıdır.
Lezzetli aromasına rağmen sarımsak köpekler için zararlıdır. Toksinler içerir ve sindirim sorunlarına neden olabilir. İnsanlarda sarımsak, kolesterolü düşürmek, kalp hastalıklarını önlemek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için faydalıdır.
Köpeklerin üzüm ve kuru üzüm tüketmesi, veteriner hekimin anında müdahalesini gerektiren acil bir durumdur. Köpeğiniz üzüm yedikten sonra en fazla bir saat geçtiyse veteriner hekiminiz, üzümleri sistemden çıkarmak için köpeğinizi kusturmayı dener.
Soğuk yoğurt köpeklerde sindirim ve boşaltım sistemini bozarak ishale neden olabilir. Bazı köpekler süt ve süt ürünlerine karşı hassas olabilirler. Eğer köpeğiniz bu ürünleri yedikten sonra ishal vb. hastalıklar geçiriyorsa köpeğinize bu ürünleri vermemelisiniz.
9) ÇOK MİKTARDA VE HIZLI MAMA TÜKETİMİ: Aç kalmış ya da obur köpeklerde birden çok miktarda besinin hızlı tüketilmesi de sindirim sisteminin kusma refleksini uyarabilir. Ayrıca ani mama formülasyon değişimleri de köpeğin kusmasına neden olabilir.
Köpekler kusmaya başlamadan önce ise mide kasılmaları yaşarlar, sık sık yutkunurlar, normalden fazla miktarda tükürük ve salya salgılarlar.
Karın ağrısı: Şişkinlikle ilişkili ağrı nedeniyle, köpeğiniz sızlanıyor veya uluyor olabilir, rahatlamakta veya uzanmakta zorlanabilir ve sık sık ayakta durabilir veya yeniden konumlandırılabilir. Köpeğinizin sırtının kambur olduğu da görünebilir. Hızlanma ve huzursuzluk genellikle en erken belirtilerden biridir.
Veterinerler, midesi bozulan evcil hayvanlara birçok şekilde yardım edebilirler. Köpeğinizin rahatsızlığına bağlı olarak verilecek tedaviler arasında bulantı veya ishal karşıtı ilaçlar, mide asidi giderici ilaçlar, damar yoluyla veya deri altına verilen sıvılar ya da kurtlara karşı ilaçlar olabilir.
Son kusma olayından sonra hasta bir köpeğe iki saat su ve 6-8 saat yemek vermeyi bırakmalısınız. Bu süre sona erdiğinde, yavaş yavaş beyaz tavuk veya pirinç gibi küçük, hafif yiyecekleri yeniden başlatın. Ertesi gün her şey yolunda giderse, köpeğiniz yavaş yavaş normal diyetine dönebilir.
Belirtiler iki saatten kısa sürede ortaya çıkar. İlk belirti ajitasyon, aşırı uyarılma ve korkudur. Bunun birer dakika ile ağrılı tetanik kasılmalar izler.
Yoğurt, insanlarda olduğu gibi köpeklerde de zehrin vücuttan atılımı için kullanılan besin maddelerinden biridir. Bundan dolayı da köpek zehirlenmeleri yaşanması ile beraber köpeklere bir miktar yoğurt verilmelidir. Yoğurt, köpeklerin kusmalarını kolaylaştırması açısından oldukça yaygın olarak kullanılır.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri