Rutin olarak köpeklerde dış parazit uygulaması ense damlası olarak yapılır. İki ayda bir tekrarlanır. Yaz aylarında ayda bir tekrarlanması önemlidir. İç parazitlerde ise enjeksiyon ve tablet şeklinde uygulamalar bulunur.
Koruma amaçlı olarak ömrü boyunca 2 ayda 1 parazit kürü tekrarlanması tavsiyedir. Dış parazitlerle etkin mücadelenin en önemli noktası, pire kene tasması değil, bununla kombine olarak pire kene damlası, solüsyonu veya iğnesi de ayda 1 uygulanmasıdır.
Bit ve pireye karşı 3 ay, keneye karşı 45 gün koruma sağlayan, uzun etkili ilaçlar kedi ve köpeklerde ense derisine damlatılarak kullanılmaktadır. Bu şekilde kullanılan, 1 ay etkili aynı zamanda bazı iç parazit türlerine karşı etki gösteren preparatlar da mevcuttur.
Dewormer ilaçlar köpeklerde iç parazitler için en yaygın tedavidir. Bu ilaçlar genellikle ağızdan verilir ve köpeğin sistemindeki parazitleri öldürerek çalışır. İç parazit ile beraber köpekte bakteriyel enfeksiyonların olması durumunda ise tedavi kapsamında antibakteriyel ilaçlara da başvurulur.
Köpeklerde iç parazit daha çok dışkılarında fark edilir. Köpeğimizin kakasını incelemeli ve ishal sorununun olup olmadığına, kan bulunup bulunmadığına, kakada kurtçuk olup olmadığına bakılmalıdır. Bazı parazitler dışkıda da görünmeyebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Köpekler parazitin larvalarını yutarak kancalı kurtlara yakalanabilir veya larvalar köpeğin derisine girer. Yavru köpekler kancalı kurtları annelerinden doğumdan önce veya meme emerken kapabilir. Zaten hasta ve zayıf olan köpekler kolay bir hedef oluşturur ve önlem alınmadığı takdirde ölüme kadar götürebilir.
Parazitlerin ikinci grubu olan çok hücreliler yassı solucanları içine alır. Yassı solucan (Plathelminthes) grubundaki sestodların (şeritler) bir türü olan Echinococcus granulosus köpeklerde bulunur. Köpek dışkısı ile atılan yumurtaların ağızdan alınması ile insana bulaşabilir.
İç parazitler bütün hayvanlarda olduğu gibi köpeklerde de oldukça tehlikelidir. Parazit fark edildiğinde vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurulmalıdır. Ayrıca düzenli olarak köpeğinizi aşılatmanız gerekir.
İç ve dış parazit aşıları yapılmaması durumunda kedi veya köpeğinizle birlikte sizde parazitlere karşı savunmasız kalırsınız. İç parazitler özellikle mide, bağırsak ve karaciğer başta olmak üzere hayati organlarda tutunduğu için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
sorusunun yanıtı evet olarak verilebilir. Kancalı kurtlar, bazı tenya türleri, toksoplazma gibi parazitler kedilerden insanlara geçebilir.
Bu amaçla iç parazit hapları kullanılır. Piyasadaki ilaç isimleri; Caniverm, drontal, endopet ve tenizol tablet vb. İç parazit ilacı olarak mutlaka hap tercih ediniz. İğne şeklindeki ilaçları düzenli uygulamak köpeğinizde ciddi sorunlara sebep olabilir.
Genellikle 14 gün arayla kullanılabilen mebendazol, pirantel pamoat veya albendazol içeren ilaçların ailece alınması sayesinde kıl kurdu tedavisi yapılabilir. Her ilaç alımından sonra kişisel eşyaların (el havlusu, yatak örtüsü, kıyafetler) sıcak suda yıkanması önerilir.
Hastanemizde Minnaklara yapılan ilk doz uygulamayı takiben 15 gün ara ile 2 dozun daha uygulanmasını (riskli ve şüpheli durumlarda tekrar sayısı 4-5 olabilir) ve 3 ayda 1 kez tekrarını önermekteyiz.
Çörek otu yağı, bağırsak parazitlerinin baş düşmanı olarak bilinir. Yapılan birçok araştırmada çörek otu yağının kolon kanseri hücrelerinin oluşumunu engellediği görülmüştür. Aynı zamanda gaz, şişkinlik, mide ağrısı gibi problemlerin etkisini de azaltması ile sindirim sürecinin çok daha rahat olmasına yardımcıdır.
Köpeklerimizde iç dış parazit aşı uygulaması ilk kez 7 haftalıkken vurulmaktadır.İlk vurulan aşının ardından yaşı farketmeksizin 2-3 ayda bir yeni parazit aşısı vurdurmanız gerekmektedir. Aşı vurdurmak istemeyen köpek sahipleri bu tedaviyi ilaç olarak da alabilir.
Toksoplazma olarak adlandırılan parazit türü önlem alınmadığı takdirde dönem dönem tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Körlük, beyin hasarı ve büyüme geriliği gibi riskli durumlara neden olan bu parazit bir kez atlatıldığı takdirde hastaya bağışıklık kazandırıyor.
Gaita numunesinin sabah saatlerinde alınması, idrar ile karışmaması, sağlık kurumundan verilen steril kap içerinde saklanması ve doktorun söylediği hususlara dikkat edilerek alınması önemlidir. Gaita parazit testi gaita numunesinin lamel üzerinde seyreltilerek mikroskop üzerinde incelenmesi ile yapılır.
Hastalık, karın ağrısı, iştahsızlık, gece uyurken ağızdan salya akması, diş gıcırdatma, uyurken popoyu kaşıma bulgularıyla kendini gösterebiliyor. Bu belirtileri yaşayan yetişkin ve çocukların mutlaka bir uzmana başvurması gerekiyor.
Kurt, çakal, köpek gibi hayvanların bağırsaklarında yaşayan parazit, dışkı yoluyla dışarı atılır. Bu parazitin bulaştığı maddelerin ağız ağız yolu ile alınması durumunda ise insanda da kistler oluşur. Hastalık yüzde 75-80 karaciğere yerleşirken, daha az sıklıkla akciğer, karın içi diğer organlar ve beyinde görülebilir.
Evcil Hayvanlarda Bulunan Parazitler Ve Parazit Uygulamaları
Bu hayvanlar kendi başlarına yeterli temizliklerini yapmadıkları için tüylerinde yaşayan kene, pire gibi asalak hayvanlar insanlara geçebiliyor. Bu asalakların yanı sıra, insan sağlığını olumsuz etkileyecek parazitler de geçebiliyor.
Bağırsak kurdunun tedavisi için hastaneye randevu alıp gitmeniz gereken bölüm vardır. Bağırsak kurdu tedavisine iç hastalıkları bölümü bakmaktadır. İç hastalıkları yani dahiliye polikliniğe randevu alarak gidebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri