Köpek Kulak Enfeksiyonu Tedavisi Kulağı temizlemenin etkili bir yolu, kulak kanalını temizleme solüsyonuyla doldurmak, kulak kanalı açıklığına uygun büyüklükte bir pamuk yerleştirmek ve ardından kulağa hafifçe masaj yapmaktır.
Köpeğinizin kaşıntılı derisine yardımcı olmak için çeşitli doğal ürünler kullanabilirsiniz. Bunlara dengeli bir diyet, papatya ve yeşil çay da dahildir. Aloe vera'yı köpeğinizin cildine bile uygulayabilirsiniz. Alternatif olarak köpeğinize poşet çay ile banyo yaptırabilirsiniz.
Veterinerinizi ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Köpeğinizin kaşınmasının birçok nedeni olabilir. Ancak, en yaygın iki durum zararlılar ve alerjilerdir. Nedeni ne olursa olsun, köpeğinizin kaşındığını fark ettiğiniz anda veteriner hekime başvurun.
Kulak enfeksiyonu olan köpekler rahatsızdır. Kulakları sürekli bir ağrı kaynağıdır ve sık sık kaşınır ve başlarını sallarlar. Bu, kulak kanadındaki kan damarlarının hasar aldığı ve cerrahi tedavi gerektiren ağrılı bir şişmeye neden olduğu 'kulak hematomu' adı verilen bir duruma neden olabilir.
Sirke, sarımsak yağı, Hindistan cevizi yağı ve Çay ağacı yağı da kulak kaşıntısına çok iyi gelecektir. Kulak kaşıntısı olmaması için kişisel hijyene çok dikkat edilmelidir. Özellikle her duş alınmasının ardından kulak kiri nazik bir şekilde kulak pamuğu ile temizlenmelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Köpeklerde dış kulak enfeksiyonunu tedavi etmek için, veteriner hekiminiz köpeğinize kullanması için antibiyotik, losyon, köpek kulak temizleme solüsyonları ve köpek kulak kurutucu maddeler önerebilir. Köpeklerde görülen dış kulak enfeksiyonunda, kronik problem yaşandığı zaman da bazen ameliyat gerekebilir.
"Eğer kulakta kaşıntı varsa, 2-3 damla sirke yararlı olacaktır. Sirke, bozulan dış kulak yolunun asiditesini, sağlıklı hale getirmektedir. Buna rağmen kaşıntı ve ağrı giderek artıyorsa, vakit kaybetmeden KBB uzmanına başvurulmalıdır.
Köpeğinizin kulak kanalının ve dış kulağının görünen kısımlarını nazikçe temizlemek için pamuk toplarını veya makyaj pamuğunu işaret parmağınıza sararak kullanın. Pamuk temizleme çubuğunu yalnızca ihtiyaç duyulursa ve köpeğinizin kulağının sadece görünen bölümünde kullanın.
Düzenli Kulak Temizliği Yapın
Köpeklerde kulak temizliği iltihabın önlenmesi açısından önemlidir. Köpeğinizin kulağını her 5 - 10 günde bir temizlemeniz kulak iltihabı riskini önemli ölçüde düşürmektedir. Köpek kulak iltihabı ve/veya düzenli kulak temizliği için damla ya da temizlik solüsyonü kullanılabilir.
Uyuz zoonotiktir (hayvanlardan insanlara geçebilir), bu nedenle köpekleriyle yakın teması olan evcil hayvan sahipleri kaşıntılı bir döküntü geliştirebilir.
Yeşil çay ayrıca vücuttaki histamin seviyelerini de azaltabilir. Bu nedenlerden dolayı, yeşil çay mevsimsel alerjiler nedeniyle kaşınan evcil hayvanlar için iyi çalışır. Kaşınan cilde elma sirkesi uygulayın: Elma sirkesi, kuru, kaşıntılı cilt lekelerini iyileştirmek için harikalar yaratır.
Yabancı cismin kulak yoluna girmesi, hormonal değişiklikler, hava almayan kulak yolu, alerjenler, tümörler de kulak yolunda enfeksiyona neden olabilir. Bazı köpeklerin düşük kulak yapısına sahip anatomisi ise kulağın hava almasına engel olarak köpekte kulak enfeksiyonuna neden olabilir.
Kuru ve kaşıntılı cilt, tahriş olöuş bölgeler veya cilt enfeksiyonları için evcil hayvanınızı ılık suyla yıkayabilir, ardından 1 ölçek elma suyu ve 3 ölçek su ile hazırladığınız solüsyon ile durulayabilirsiniz. Bu sirkeli su durulaması aynı zamanda tüylerinin yumuşak ve parlak olmasını sağlayacaktır.
Sirkeyi içme suyuna koyabilirsiniz. Ayrıca bir plastik sprey alıp içine %50 su, %50 elma sirkesi koyup tüylerinin aralarına hergün püskürtün. Ya da bu karışımla bir süngeri ıslatıp köpeğinizi silin. Bu köpeğinizin derisinin PH dengesini koruyacak, parazitleri belli bir ölçüde önleyecek, tüylerine parlaklık verecektir.
Köpeklerde Sarcoptes canis uyuzu karın altında, ayakların içyüzü ve baş gibi vücudun az kıllı veya kılsız bölgelerine yerleşir. Deride önce kızarıklık daha sonra kaşıntı başlar, deri üzerinde kepeklenme, kabuklanma, yaygın kıl dökülmesi ve daha sonraları deride kıvrımların oluştuğu gözlenir.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
Kedi veya köpeklerde meydana gelen kulak uyuzu hastalığında veterinerin verdiği solüsyonlar ve kulak temizleme suları ile her gün düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Kedi veya köpeklerin beslenme rutinini en iyi şekilde ayarlamanız gerekir. özelikle bu dönemde bağışıklık sistemlerinin çok güçlü olması şarttır.
Kulak kanalında doğal olarak bulunan mantarlar, banyo veya yüzme sonrasında nemli kalan kulakta çoğalarak enfeksiyona neden olur. Tek taraflı veya çift taraflı şekillenebilir. Sarkık kulaklı köpeklerde kanalda yeterli havalanmanın olmaması da hastalığın gelişimine etki eden önemli bir faktördür.
Parmağınızla yavaşça kulak kanalı ve kepçeyi aynı zamanda da ıslak mendil, makyaj temizleme pamuğu ya da dokunmamış kompresyon pedleri kullanarak da kıvrımlar arasını temizleyiniz. Akustik meatus uzun olduğundan kulak zarına zarar vermekten korkmayınız.
Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
Kulak kepçesini duştan sonra pamuklu çubuğu çok bastırmadan silinmesi gerekir. Kulak çubuğu yok ise havlu kâğıt, pamuk veya yumuşak bir bez kullanılabilir. Bu sayede evde kulak temizliği yöntemi ile kulak kepçesi temizlenir ve kurulanır. Kulak çubuğu veya başka materyaller kullanarak kulak içi temizlenmemelidir.
2-3 damla sirke dökmek kaşıntıyı geçirebilir
Eğer kulakta kaşıntı varsa 2-3 damla sirke yararlı olacaktır. Sirke bozulan dış kulak yolunun asiditesini, sağlıklı hale getirmektedir. Buna rağmen kaşıntı ve ağrı giderek artıyorsa, vakit kaybetmeden KBB uzmanına başvurulmalıdır.
Kulak içi kaşıntısının sebebi alerji, enfeksiyon ya da mantar olabilir. Deri hastalıkları ya da işitme cihazı kullanımı da kaşıntıya sebep olabilir. Kulak kaşıntısının sebebine göre tedavi belirlenmesi de mümkün olabilir.
Kulak Enfeksiyonu Tedavisinde Elma Sirkesi Riskleri
Akdi takdirde hassas kulak cildi tahriş olabilir. Seyreltilen damlalar da cildi tahriş edebileceği için damla kullanan kişilerin herhangi bir belirti fark etmesi durumunda damla kullanımını bırakması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri