Köprü dişin ömrü 10 yıl veya daha uzun süre dayanabilir. Genelde doğru bir şekilde bakım yapılırsa ve düzenli diş hekimi kontrolleri sağlanırsa, köprü dişler uzun yıllar boyunca dayanabilir.
Köprü dişin yapışacağı iki doğal diş hazırlanır. Genel olarak dişlerin ve diş boşluğunun izlenimi hazırlanarak laboratuvara gönderilir. Kalıcı köprü gelene kadar geçici bir köprü yerleştirilir. Kalıcı köprü hazır olduğunda geçici köprü çıkartılarak kalıcı olan yerleştirilir.
Diş Köprü İşleminin Zararları
Ancak diş köprüsünün kısa ömürlü olması, işlem sonucunda diş eti rahatsızlıklarına sebebiyet vermesi, diş eti sorunları ile karşılaşma riski taşıması gibi zararlı yönleri bulunmaktadır.
Eğer kron köprü yapılmazsa, defekte olan dişin yan tarafındaki ve karşı çenedeki dişler, oluşan boşluktan dolayı hareket eder ve çene kapanışı bozulur, diş eti problemleri, kemik kayıpları ve çiğneme kaybı görülür. Bu da daha fazla diş kaybı demektir.
Köprünüzün daha uzun süre dayanmasını sağlamak için şunları düzenli olarak yapmalısınız; Diş köprüsünün doğal dişlerinizle temas ettiği bölgeyi temiz tutmalısınız. Dişlerinizi günde en az üç kez fırçalamalısınız. Günde en az iki kez diş ipi kullanmalısınız. Bunun için özel köprü altına girebilen diş ipleri mevcuttur.
İlgili 37 soru bulundu
İlk 3 ile 4 haftalık süre normal olarak karşılanır. Geçen zamana karşılık yanak ısırma devam ediyorsa dişlerin uçlarından ve yanak kısmından aşındırma yapılarak sorun giderilmeye çalışılır.
Tıpkı doğal dişlerinizde olduğu gibi, diş protezinizde de plak ve tartar birikerek ağız kokusuna yol açabilir. Günlük yaşantınıza kendinize güven duyarak devam etmeniz için temiz bir diş protezine sahip olmanızı sağlayacak önerilerimizi dikkate alabilirsiniz.
Aslında, ağız hijyeni iyi olan ağızlarda kaplamalar ve köprülerin içindeki destek dişlerin çürümesi beklenmez. Ancak burada en önemli kriter, yapılan köprülerin destek dişler ve çevre dokuyla maksimum uyumlu olmasıdır.
Ağrı ve Hassasiyet: Dişteki kaplama altındaki çürük, dişin hassaslaşmasına ve zamanla ağrıya neden olabilir. Renk Değişiklikleri: Dişteki kaplama altındaki çürük, dişin renginde değişikliklere neden olabilir. Renk değişikliği genellikle beyaz lekeler veya kahverengi lekeler şeklinde olabilir.
Kaplama dişin düşmesinin farklı sebepleri olabilmektedir. Alttaki dişin çürümesi, kaplamanın aşınması gibi durumlarda kaplamanın düştüğü görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda doktorların tekrar kaplama hazırlaması gerekmektedir. Kaplama yapılan diş küçükse o zaman da düşme gibi problemler görülebilmektedir.
Köprünün önemli tek avantajı düşük maliyetli olmasıdır ancak implantın daha güvenli, dayanıklı ve uzun ömürlü olduğu dikkate alınarak yapılacak kâr-zarar hesabında implantın uzun vadede daha karlı olduğu görülecektir.
Ortalama olarak, 3'lü bir köprü dişin fiyatı genellikle 10.000 TL ile 20.000 TL arasında değişebilir. 4'lü köprü dişler ise, üç anker dişin arasına yerleştirilen iki yapay dişten oluşur. 4'lü bir köprü dişin fiyatı da ortalama 10.000 TL ile 20.000 TL arasında olabilir.
Diş eksikliği olması durumunda implant tedavisi SGK tarafından karşılanacaktır. Konjinetal diş eksikliği bulunan hastalara ait implant ücretleri de karşılanacaktır.
Açığa çıkan dentin yüzeyindeki kanallar nedeniyle diş pulpası ısısal değişimlere ve tahrişe karşı oldukça hassas olduğu için işlemden sonraki bir kaç gün boyunca hafif ağrı hissetmeniz normaldir.
Kalıcı yapıştırmadan sonra 1 saat katı şeyler yenmemeli ve çok soğuk-sıcak şeyler içilmemelidir. Eğer yapıştırma sırasında anestezi yapıldıysa uyuşukluk geçene kadar farkında olmadan dil, dudak, yanak gibi yumuşak dokuların ısırılıp zarar verilebileceği ihtimalinden dolayı yemek yenmemelidir.
Tedavi ortalama 7 günde tamamlanır ve genellikle iki defa klinik ziyareti gerektirir. 1. İlk randevu – Anestezi ve diş kesimi Diş hekiminiz; köprü yapımı sırasında küçültülmesi gereken dişlerinize küçük bir anestezi yaparak uyuşturur.
Kaplama Diş Sökümü Zor Mu? Kaplama yapılan dişlerin sökülmesi zor değildir. Maksimum 1 saat içerisinde dişlerinizin büyük bir kısmındaki kaplamalar çıkarılır. Böylelikle detaylı muayene yapılarak çürük ya da diğer sorunlarınız tespit edilir.
Kanal tedavisi yeterince özenli uygulanmamışsa diş çürümeye devam edebilir. Genelde çürümenin nedeni sinirlerin iltihaptan tam olarak temizlenmemiş olmasıdır. Bunda yetersiz ekipman ya da dikkatsizliğin etkisi olabilir.
Genellikle, porselen kaplamalar 10 yıl veya hatta daha uzun süre dayanabilirler. Ancak, bu süreç, kişisel duruma ve kullanıma bağlı olarak farklılık gösterebilir. Porselen kaplamaların dayanıklılığı, diş hekiminin uzmanlığı ve kaplamayı uygulama sürecinde kullanılan malzemenin kalitesi de önemlidir.
Arayüz fırçası ve/veya diş ipi kullanılarak diş ve gövde arasındaki köprü uygun şekilde temizlenmelidir. Günde iki defa florürlü bir diş macunu ile dişlerin düzgün bir şekilde fırçalanması da büyük önem taşır. Köprünün temizlenmesi, çürüklerin ve diş eti dokusu iltihabı oluşumunun azalmasına yardımcı olacaktır.
Zirkonyum sağlıklı bir ağız yapısında 15 yıla kadar dayanır. Zirkonyumun dayanıklılığını desteklemek için düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılmalıdır.
Geleneksel Diş Köprüsü
Ağız içinde ki 31 adet diş içerisinde eksik bir diş olduğunda, bu tedavi uygulanır. Fakat eksik diş olan lokasyonun yan taraflarında ki dişler, mutlaka doğal diş olması gerekir. Şayet yan kısımlar da doğal dişler bulunmuyorsa, geleneksel diş köprüsü tedavisi uygulanamaz.
Maryland veya kanatlı köprü olarak bilinen bu köprü çeşidi ise köprünün komşu dişlere yapıştırılmasıyla gerçekleştirilir. Diş boşluğunu doldurmak için hazırlanan diş, boşluğun hemen yanındaki komşu dişlerin arka tarafına yapıştırılır.
TDB'nin 2022 yılında belirlemiş olduğu 2023 yılı fiyat tarifesine göre zirkonyum diş tedavi ücretleri şu şekildedir: Zirkonyum destekli porselen diş kaplaması: 2880TL. Monolitik full zirkonyum diş: 2880TL. Zirkonyum gülüş tasarımı (20 diş): 57600TL.
Köprü Diş Takılırken Acır mı? Köprü, diş kaybı nedeniyle dişlerin yerini doldurmak için kullanılan bir protez türüdür. Köprü, sağlam dişlerin yanına yerleştirilen ve eksik dişlerin yerini dolduran yapay dişlerden oluşur. Köprü takılması sırasında genellikle lokal anestezi kullanılır, bu nedenle ağrı hissedilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri