Omuz kireçlenmesinin en belirgin belirtisi ağrı ataklarının olmasıdır. Genellikle ağrılar kireç depolarındaki çözülmeyle birlikte ortaya çıkar. Kireç depolarının büyüklüğü ölçüsünde ağrılarda şiddetli olur. Hastalarda mekanik sıkışma da görülür.
Omuz kireçlenmesinde hastalar ağrı ve hareket kısıtlılığı ile gelirler. Genellikle yüzlerini yıkayamama, abdest alamama, bir şeyi yerden alma, kaldırma ve taşımada zorlanma, kadınlarda çoğunlukla sutyenlerini çözememe veya çamaşırlarını giyip çıkaramama gibi şikayetler olur.
En sık belirtisi ağrıdır. Eklem hareketlerinde zorlanma, özellikle uzun yürüyüşler ve hareketler sonrasında akşam hissedilen ağrılar kireçlenme belirtisi olabilir. Bazen eklemde şişlik de olabilir. Şişlik eklem içindeki sıvı artışından ya da kemiklerdeki sivrileşme ve genişlemeden kaynaklanabilir.
Kireçlenme tanısı koymak için öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir ve fizik muayene tamamlanır. Röntgen, kan tahlili tetkikleri yapıldıktan sonra bilgisayarlı tomografi gibi detaylı tetkiklere başvurulabilir. Genellikle röntgen ile tanı konulan kireçlenme hastalığında belirtilerin şiddeti önemlidir.
Hafif düzeyde ilaç tedavisi de eklenebilir. Buna rağmen iyileşme sağlanamadıysa radyolojik olarak eklem kireçlenmesinin derecesine bakılır. Kireçlenme düzeyi ilerlediyse protez işlemi yapılabilir. Omuz kireçlenmesinde eklemin iki yüzü de bozulduğu için total protez kullanılır.
İlgili 20 soru bulundu
Bunun için hastanelerin Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (fizik tedavi) bölümüne/doktoruna başvurmanız gerekir.
Omuz eklemi kireçlenmesi tedavisi
Ameliyat dışı yöntemler arasında ilaçlar, eklem içine yapılan bazı enjeksiyonlar (suni eklem sıvısı, PRP, kortizon gibi) ve fizik tedavi sayılabilir. Eklem kireçlenmelerinin ameliyatla tedavi edilmesi gereken durumlar da vardır.
Tanı konulurken tüm omurga sistemi gözden geçirilmelidir. Diz kireçlenmesi teşhisi; muayene sonrası basit bir röntgen ile konulabilir. Kompleks vakalarda ise MR ve kan tahlilleri de gerekebilir.
Kireçlenme olgularında gerek tanıdaki belirsizlikleri ortadan kaldırmak gerekse tedaviye karar vermek için bazı testlerin yapılması gereklidir. Bu amaçla kan sayımı, sedimentasyon, 1. etapromatizma testleri (CRP,ASO,RF ) ve rutin bazı biyokimyasal tetkikler istenebilir.
Dr. Eralp, "OA tedavi edilmezse harap edici, ilerleyen bir hastalıktır. Tedavi edilmezse eklemlerde ortaya çıkan hareket kısıtlılığı ve ağrı, günlük işleri dahi yapılamaz hale getirebilir. Bu sebeple işini bırakan ya da evden çıkamayan hastalara rastlanmaktadır" dedi.
Özellikle sabahları veya dinlendikten sonra eklemlerde sertlik ve ağrı sık olarak görülür. Etkilenen eklemler, özellikle de uzun süreli faaliyetlerden sonra şişebilir. Belirtiler, aniden ortaya çıkmak yerine zaman içinde yavaş yavaş gelişme eğilimi gösterir.
Kireçlenme geri döndürülemez bir rahatsızlıktır fakat tedavi yöntemleri ile ağrılarınızı azaltabilir ve daha iyi hareket etmeniz sağlanabilir ve hastalığın ilerlemesi engellenebilir. Doktorunuz ağrılarınızı azaltacak ilaç, krem, losyon tedavileri üzerinde durabilir.
Kireçlenme, özellikle ağrı ve eklem tutukluğu belirtileriyle kendini gösterir. Muayene bulguları ve risk faktörlerine göre bir tedavi yöntemi belirlenir. Kireçlenmeye neden olan faktörlere göre tedavi şekli, kişiden kişiye değişebilir.
Kireçlenmeler genellikle röntgen ile bulunur. Doktorunuz röntgen ile hemen hemen herhangi bir kireçlenme sorununu tespit edecektir. Doktorunuz ayrıca kan testleri de yapabilir. Örneğin, böbrek taşları varsa, bu testler genel böbrek fonksiyonunuzu belirleyebilir.
Kireçlenme fizik tedavisi 4-6 hafta kadar sürebilir. bu süreçte plana uymak , tedaviyi aksatmamak oldukça önemlidir. Ayrıca omuzda kireçlenme fizik tedavisi sayesinde, ''donuk omuz'' rahatsızlığının oluma riski oldukça azalır. Omuz bölgesindeki ağrılar için en kesin yöntem açık veya kapalı cerrahi yöntemidir.
Kireçlenme hastalığında fizik tedavi yöntemi de sıklıkla kullanılmaktadır. Fizik tedavisi hastaya bir rahatlatma yaşatır fakat kalıcı bir çözüm yolu değildir. Kireçlenme hastalığının ilerlemesi, fizik, enjeksiyon ve ilaç tedavisinin yetersiz gelmesi halinde son yöntem olarak cerrahi tedavi uygulanmaktadır.
Güneş ışınlarından yeteri kadar yararlanıldığında insan vücudu doğal olarak D vitamini sentezi yapabilir. Bununla birlikte özellikle 50 yaş üzerinde D vitamini eksikliği görülebilir. D vitamini eksikliği, kireçlenme ve ayrıca romatoid artrit gibi otoimmün artrit gelişimi ile ilişkili olabilmektedir.
Her türlü kireçlenme durumlarında ilgili bölüm ortopedi veya fizik tedavi ve rehabilitasyon servisleridir ve alanında uzman doktorlar eşliğinde kireçlenme sorunu tedavi edilmeye çalışılır.
Özellikle kilolu kişilerde diz gibi yük binen eklemlerde osteoartrit gelişimi buna bağlıdır. Kemik ve eklemi etkileyen diğer hastalıklar: Gut, Romatoid artrit, diabetik nöropati, paget hastalığı, septik artrit ve doğuştan kalça çıkığı gibi hastalıklar osteoartrit gelişme riskini artırırlar.
Kireçlenme, eklem kıkırdağı üzerindeki aşınma ve yıpranma sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu süreç, genellikle yıllar boyunca süren bir süreçtir. Kireçlenme, genellikle 40 yaşından sonra başlamaya başlar ve yaş ilerledikçe daha yaygın hale gelir.
Eklemlerdeki sorun temel olarak kıkırdaktan kaynaklanıyor. Artroz hastalığı kıkırdak kemiğinin yapısını değiştiriyor ve eklemlerde enflamasyon oluşturuyor. Kıkırdakta oluşan bozuklukları gidermek için bir takım tedaviler mevcut. Ancak kireçlenen eklemi tamamen iyileştirmek için bir tedavi yöntemi henüz yok.
Diz kireçlenmesi ameliyatsız tedavi mümkündür ve en iyi sonuçlar için pek çok yöntemin birbirini destekleyecek şekilde kullanılması gerekir. Diz kireçlenmesi ameliyatsız tedavi sonucunda; Eklem ağrıları azalabilir, tutukluk giderilebilir.
Spor yapmak ve yürümek, hareketsiz yaşamı önleyerek kireçlenmenin önüne geçmektedir. Günümüzde bireylerde meydana gelen hareketsiz yaşam biçimi, yaşlıların yanı sıra gençlerde de kireçlenme görülmesine neden olmaktadır. Gerekli mineral desteği sağlanmalı ve kilo dengesine önem verilmelidir.
Eklem kireçlenmesi karşı evde aloe vera cilt yüzeyine sürülebilir, zencefil, zerdeçal ve yeşil çay tüketilerek iltihaplanmanın yarattığı ağrı azaltılabilir. Bunların yanında sıcak ve soğuk kompres yapmak, masaj uygulamak diz kireçlenmesine evde iyi gelen yöntemler arasında yer alır.
Kolun baş üzerine kaldırılması sırasında artan ağrı omzun ön tarafından kolun yan tarafına doğru yayılıyor. Omuz sıkışması ilerledikçe gece ağrıları başlıyor. Hasta ağrıdan dolayı şikayetin olduğu omzu üzerine yatamıyor. Omuz hareketleri de ağrı nedeniyle kısıtlanıyor ve omuz sıkışması ilerledikçe koldaki güç azalıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri