Cezvede kalan süt blender ile tekrardan köpürtülür. Kavhe bardağın kenarından ip gibi çok ince bir şekilde yavaşça bardağa aktarılır. Cezvede kalan köpürtülmüş süt dikkatlice bardağın üzerine aktarılır. Servis edilir.
Latte hem sıcak, hem de soğuk bir şekilde sunulabilir. Latte yapımında 1 tatlı kaşığı kahve (öğütülmüş), yarım fincan kaynar su, yarım fincan süt ve isteğe göre şeker kullanılır. Sıcak içimli latte; Su kaynatılır ve içerisine kahve eklenerek karıştırılır.
Latte yapacağınız bardağa 1 shot espresso ekleyin. Kahve makineniz ile veya başka bir süt köpürtme ekipmanı ile taze sütü ısıtın ve yoğun olmamasına dikkat ederek bir miktar köpürtün. Espresso üzerine ısıtıp köpürttüğünüz sütü ilave ettikten sonra servis edebilirsiniz.
Sütün yarısından fazlası servis edilecek bardağa boşaltılır. Cezvede kalan süt blender ile tekrardan köpürtülür. Kahve bardağın kenarından yavaşça bardağa aktarılır. Cezvede kalan köpürtülmüş süt bardağın üzerine aktarılır ve servis edilir.
İlgili 31 soru bulundu
Eğer süt köpürtücü çubuklardan kullanacaksanız yine süt köpüğü bolca olana dek köpürtün. Ardından hazırladığınız espressonun ya da diğer kahvelerin üzerine hazırladığınız bol köpüklü sütü yavaş yavaş eklemeye başlayın. Önce sütün, ardından süt köpüğünün akmasına özen gösterin.
Kahveyi (ve eklediyseniz şekeri) su ile iyice ıslanacak ve çözünecek şekilde karıştırın. Cezveyi kısık ateşte üzerinde köpük oluşuncaya kadar kaynama derecesine yaklaşmasını gözleyin. Kaynamaya başlamadan önce kısık ateşten alarak üst tabakada kabaran kahve köpüğünü fincanlara eşit miktarda pay edin.
Sütlü kahve sevenlerin favorisi olan latte, normalde sıcak tüketilmesine rağmen soğuk haliyle de oldukça lezzetli olan bir soğuk kahve çeşidi… Orijinalinde espresso ile yapılan bu kahveyi, moka pot kahvesi kullanarak da yapabilirsiniz.
Isıttığınız 150 ml sütün kremasını bir kaşık ile süzerek servis bardağına ilave edin. Hazırladığınız 30 ml espresso'yu, kaşığın ters tarafıyla yayarak sütün üzerine ilave edin. İçmeden önce karıştırmayı unutmayın. Latte Machiato'nuz hazır.
latte hafif bi içeçek olup içerisinde az süt süt kreması ve köpük bulunur cappuccino ise süt kreması daha yoğun olup üzerine sütün köpüğü konulup servis edilir resimde gördüğünüz sütün kendisi yada köpüğü diğil sütten yapılan süt kremasıdır.
Uzun, cam bardaklar latte bardağı olarak kullanılır. Cappuccino ölçüsü sabit bir boyuta sahiptir. Armut şeklindeki 6 onsluk bir fincan kullanılır. Küçük fincanın taban çapı köpüklü sütten önce dökülen espressoyu, kabın eğimine akmasını sağlar, böylece işlemde "kötü" kabarcıklar oluşmaz.
Lattenin kilo aldırmaması için günde 1 bardaktan fazla içmemelisiniz. Diyetisyeninizin kontrolü dahilinde her gün 1 bardak ya da 2 günde bir tüketebilirsiniz. Diyette latte içilebilir anca şekeriniz ya da insülin direnci gibi durumunuz varsa tüketmemeniz daha iyi olacaktır.
Diğer içeceklerle karşılaştırıldığında, latte daha yumuşak, hafif tatlı bir tada sahiptir, çünkü daha büyük oranda süt içerir. Geleneksel olarak macchiato, bir shot espresso ile az miktarda süt eklenmesiyle yapılır.
Cappuccino, Caffe Latte'den hacmi ve sunuşu ile ayrılır. Latte, büyük bardaklar ile 250-300 ml ile servis edilirken, Cappuccino kulplu fincanlarda 150-200 ml arasında servis edilir. Cappuccino'nun süt tabakası daha kıvamlı daha köpüklü iken lattede daha ince bir köpük vardır.
Espresso, buharla ısıtılmış kıvamlı süt dolu bir kupaya eklenir. Genellikle ince ve uzun bardakta servis edilir. İsteğe göre üzerine süt köpüğü ve tatlı krema eklenir. İtalyan'ların genelde sabah kahvaltılarında sıkça tükettikleri Latte, Türkiye'de son yıllarda bazı cafe markalarının yaygınlaşması ile tanınmıştır.
Latte: 240-600ml double shot ya da daha fazla (60ml) espresso üzerine 1:3-1:9 oranlarında süt eklenerek yapılır.
Espressonun doğru hazırlanması: Süt kremasının yüzeyde tutunabilmesi için espressonun yoğun olması gerekiyor. Yapım aşamasında kahve tanecikleri doğru sıkıştırılamamışsa espresso daha akışkan ve seyrek olacaktır. Bunun sonucunda eklenen süt doğrudan kahveye karışır ve art yapalimemiz mümkün olmaz.
Genel olarak kahvelerin son kullanma tarihi kavrulma tarihinden itibaren 1 yıldır. 1 yıla ne kadar yaklaşırsanız kahvenizin tadı o kadar bozulmaya ve boş gelmeye başlar.
Kişi sayısına göre cezveye su ve kahve ekleyerek kısık ateşte ısıtın. Yaklaşık 30 sn – 1 dakika kadar karıştırarak su ile kahveyi homojen bir kıvama getirin. Daha sonra üzerine 1 tatlı kaşığı kadar süt tozu ekleyip karıştırarak suda eritin. Kahve kaynayıp taşmaya başladığında ocaktan alın ve fincan/fincanlara doldurun.
İdeal köpük sıcaklığı 65 derece olmalıdır. Siz keyfinize göre 55-65 derece arasında ısıtabilirsiniz. Bir süt termometreniz yoksa pitcher'ın sıcaklığını parmağınızla kontrol edin. Eliniz yanmaya başladığında ideal sıcaklığa ulaşılmış demektir.
Partikül ne kadar küçük olursa karbondioksitin açığa çıkışı da o kadar hız kazanmaktadır. Türk kahvesi, extra fine olarak da bilinen ekstra ince şeklinde öğütüldüğü için bölünen partikül sayısı çok daha fazladır. Bu durum da daha fazla köpük oluşumuna neden olacaktır.
Türk kahvesini yaparken köpüklü olması için en önemli etken cezveye koyduğunuz sıralamaya dikkat etmektir. Önce kahve, ardından su ve en son şeker eklenmeli, her malzeme ekleme sonrası iyice karıştırılmalıdır. Bu kahvenizi çok daha köpüklü yapacak ve her seferinde işe yarayacak bir yöntemdir.
Kaç fincan yapılacaksa o kadar su koyuyoruz, ardından şekeri ekliyoruz. En son olarak da kahveyi koyuyoruz, kahvenin köpüklü olmasını istiyorsanız kahveyi bol koymalısınız. Malzemeleri koyduktan sonra kahveyi orta ateşte pişiriyoruz, ama kahveyi kesinlikle karıştırmamalısınız. Ne başta ne pişirirken.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri