Kör sivilce patlatmak zaten uzmanlar tarafından da önerilmemektedir. Deri altı sivilce oluşumu genellikle ergenlik döneminde hormonal değişiklikler sonucu ortaya çıkabilmektedir ama farklı yaş gruplarında da daha ender olarak oluşabilir.
Temiz bir bezi cildinize hasar vermeyecek kadar sıcak suya daldırın ve kör sivilce üzerine 10-15 dakika kadar tutun. Kör sivilce uç verene kadar bu işlemi günde dört kez uygulayabilirsiniz.
Bu sebeple patlatılan sivilcenin ardından yeni akne gelişimleri görülebilir, gözenekler iltihaplanabilir. Ayrıca, patlatılan sivilce dokusunun açık yara hale gelmesi sonucunda sivilce içeriğinde yer alan mikroorganizmaların iltihabi reaksiyonu daha geniş bir alana yayılmış olur.
Deri altında oluşan ve cilt yüzeyinde uç vermemiş yumrular halinde kendini gösteren bir sivilce türüdür. Bu sivilceleri sıkmak mümkün değildir. Bazı kör sivilceler bakıldığında kendini belli etmez. Ancak parmak uçları ile hissedebilir.
yüzünüzdeki sivilceleri patlatmak. sizi rahatlatıyo olabilir. ama ne yaptığınıza dikkat etseniz iyi olur. eğer siyah noktalar. veya kendi başına patlıycakmış gibi duran. beyaz veya sarı renkli sivilceleri patlatıcaksınız. çok büyük bi sorun yok. bunlar yüzeysel sivilceler.
İlgili 27 soru bulundu
Cildi rahatlatacağını düşünerek kör sivilce nasıl patlatılır sorusunun cevabını arıyor olabilirsiniz ama bu olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Bu tip sivilcelerin içinde bakteriler olabileceği için, kör sivilceyle oynanması bakterilerin vücuda yayılmasına da sebep olabilir.
Doğrusu nedir? Beyaz nokta haline gelmeyen sivilceler hiçbir şekilde sıkılmamalıdır. Sıkarak deriye zarar vermek kalıcı izler yaratıp, bölgede yara izlerine yol açabilir. Eğer beyaz noktalı olgunlaşmış bir sivilcen var ise, inflamasyonu kontrol etmek için buz uygulayabilirsin.
Kör sivilceler genel olarak kendiliğinde de geçer. Geçmeyenleri için ise doğal yöntemlere başvurulabilir. Bunlar dışında sivilce geçiren iltihap kremleri de kullanılabilir. Akne spot kremleri ve ılık kompresler yapılarak deri altı akne tedavisi uygulanabilir.
Deri Altında Kistik Akne
Tedavisinde eğer uygun ise içeriği temizlenebilir. Uzun süre devam eden kistik aknelerde ise kistin içine enjeksiyonla ilaç verilerek tedaviye başlanır ve kistin içeriği temizlenebilir duruma getirilir.
Cilt gözeneklerinin tıkanması ve genetik yatkınlık nedeni ile ortaya çılan kistik akneler ergenlik dönemindeki erkeklerde hormon salgısının artmasına bağlı olarak ta ortaya çıkabilir. Hamilelik, menapoz ve adet döngülerinde de bu tür sorunlara rastlanabilir.
Kistik sivilce karbonat sayesinde kısa sürede geçecektir. Karbonatı bir miktar suyla karıştırın ve kıvamlı bir hale getirin. Ardından yüzün tamamına yedirin. Peeling yapar gibi sürebilirsiniz.
Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir. Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur.
Retinoid içeren jel ya da kremler, sivilce kızarıklığının azaltılmasında etkili rol oynar. Yüz ya da burun sivilce kızarıklığı yaşanan bölgeye günde iki üç kez uygulanarak gözeneklerin açılması sağlanabilir. Topikal merhemler aynı zamanda sivilce iyileşme sürecini de kısaltabilir.
Akne tedavi edilebilir bir deri hastalığıdır. Ancak tedavi süreci uzundur. Tedavi sürecinde yanıt 2. aydan itibaren başlar; 4-8 ay arasında devam eder.
İltihaplı sivilce, kıl köklerinde bakteri ya da diğer mikroorganizmaların birikmesi sonucu oluşan kırmızı ve ağrılı şişliklerle karakterize bir cilt rahatsızlığıdır. Gözeneklerin tıkanması sonucu kıl köklerinde ölü cilt hücreleri, yağ, kir ve hastalık yapıcı bakteriler birikir.
Geçmeyen sivilce sebeplerinin birbirinden farklı etkenler olduğunu söylemek mümkündür. Genel olarak sivilce sorunu; stres, düzensiz beslenme ve hormonal değişikliklerden ileri gelir. Ancak uzun süre geçmeyen sivilceler söz konusuysa bu durumun ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olma ihtimali olabilir.
Bu tür işlem ve uygulamalar cildin daha da hassasiyet geliştirmesine ve zaten aktif olarak sebum üreten ve şişen hücrelerin daha da şişmesine ve aknelerin yayılmasına neden olabilir. Aknelerin ve komedonlu bölgelerin sıkılması da ciltteki yangının artmasına sebep olur ve akneler yayılabilir.
Deri altı sivilceleri sıkmaya çalışmak, delmek veya tahriş etmek oldukça yanlıştır. Uzmanlar tarafından riskli olarak değerlendirilir.
Çenede sürekli sivilce çıkması, sürekli strese maruz kalmanın bir sonucu olabilir. Stresli yaşam tarzı, hormonal dengeyi etkileyerek cildin sebum üretimini artırabilir. Bu da çenede sivilce sorununa neden olabilir.
Cilt altındaki gözenekler de oluşan yağ, kir ve bakterilerin olması kör sivilceleri çıkmasına sebep olur. Kör sivilceler cilt altında yumru şeklinde oluşur. Genellikle ergenlik döneminde çıkan kör sivilceler, cilt tipine uygun olmayan kozmetik ürünleri kullanma sonucunda ve regl zamanında ortaya çıkar.
Diş macunu Sivilce(Akne) tedavisinde yeri yoktur. Tam tersine diş macunu cildin pH sını bozarak zarar verebilir.
Dermatolog, cilt, saç ve tırnak durumlarının tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp doktorudur. Akne teşhis ve tedavisinde en nitelikli profesyonellerdir.
Bir çalışmada, B12 vitamininin, akne ile ilişkili “propionbacterium aknesi” olarak bilinen bir tür cilt bakterisini bozarak sivilce problemini artırabileceğine dair işaretler bulunmuştur.
Hormonal sivilcelerin kaynağı genetik faktörler ve hormonal dengesizlikler olması nedeniyle, doktor kontrolünde ilaç kullanmak sivilce oluşumunun önüne geçebilmektedir. Hormonal sivilce tedavisi; retinoid, antibiyotik, benzoil peroksit ve azelaik asit içeren ilaçlar ve kremler kullanılarak yürütülmektedir.
Gıda Takviyeleri ve Vitaminler
Bazı vitaminlerin fazla kullanımı ile akne arasında bağlantı vardır. Özellikle B12 vitamin takviyesi ve B6 vitamin takviyesi akne oluşumunu artırabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri